ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ... ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ!

Thu Oct 2016
Είναι κρίμα που οι αποτυχημένοι ΔΕΝ κάνουν σεμινάρια. Θα ήταν ευχής έργο, γιατί οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να μας μάθουν πολλά μέσα από τα λάθη τους.
 
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν όλα τα καλά του Θεού. Μια όμορφη οικογένεια, την υγεία τους, λίγα χρήματα, μια δουλειά και παρόλα αυτά, οι πράξεις, οι ιδέες και οι στρατηγικές τους δεν αφήνουν τίποτε, μα τίποτε όρθιο!
 
Καταλήγουν φτωχοί.
 
Τώρα θα μου πείτε υπάρχουν και χειρότερα!
Να είσαι φτωχός ΚΑΙ άσχημος!
 
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα χειρότερο :
 
Να είσαι φτωχός, άσχημος ΚΑΙ μόνος!
 
Παρόλα αυτά, πάλι υπάρχει κάτι ακόμα χειρότερο :
Να είσαι φτωχός, άσχημος, μόνος ΚΑΙ ηλίθιος!
 
Κι΄όμως, η ταλαιπωρία μπορεί να μη σταματά εδώ, γιατί μπορεί να :
 
Είσαι φτωχός, άσχημος, μόνος, ηλίθιος ΚΑΙ άρρωστος!
 
Πραγματικά, θα ήθελα συναντήσω έναν άνθρωπο που νάχει αποτύχει οικτρά στη ζωή του, ώστε να μπορούσα να ζητούσα να μου αφιερώσει άλλη μια μέρα από τη ζωή του για να του κάνω ερωτήσεις. Να μάθω τι ακριβώς έκανε, και κατόρθωσε να δημιουργήσει αυτό το χάλι που σήμερα βρίσκεται...
 
Παρόλα αυτά, νομίζω πως έχω συγκεντρώσει αρκετούς από τους λόγους, ή τα «μυστικά» της επιτυχημένης...αποτυχίας. Κάποια από τα οποία, οι περισσότεροι από εμάς, κρύβουμε κι΄από τον ίδιο μας τον εαυτό, ή αρνούμαστε να παραδεχτούμε ότι διαπράττουμε.
 
Ας δούμε ποιά είναι αυτά :
H κακή συμπεριφορά προς όλους
τους αγαπημένους. Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εσωτερική οικογενειακή ειρήνη και ουσιαστική υποστήριξη από τη μεριά τους. Έχω ανακαλύψει ότι υπάρχουν δύο σχέσεις στη ζωή του κάθε ανθρώπου που είναι τόσο σοβαρές που προκαθαρίζουν την επαγγελματική του εξέλιξη. Αυτές οι δύο σχέσεις είναι η σχέση του με το Θείο, με άλλα λόγια, η σχέση που έχει με το Θεό μέσα από τον εαυτό του. Η δεύτερη σχέση είναι εκείνη που έχει με τους αγαπημένους του. Όσο περισσότερο σταθερές και αγαπημένες είναι αυτές οι σχέσεις, τόσο περισσότερο «συμπαγές» είναι το άτομο που αγωνίζεται για μια καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη. Όσο περισσότερο ευάλωτες, «διάτρητες» ή προβληματικές είναι οι σχέσεις αυτές, τόσο περισσότερο δυσκολεύεται ο άνθρωπος αυτός να έχει εσωτερική ειρήνη, ψυχραιμία, καθαρή οπτική κάθε φορά που δίνει μια μάχη στην επαγγελματική του ζωή.
 
Η έλλειψη σεβασμού σ΄αυτό που ονομάζουμε χρήμα, ή ενέργεια του χρήματος. Έλλειψη σεβασμού = Κακή διαχείρηση και υπερχρέωση. Το χρήμα ακολουθεί αυτούς που το σέβονται και όχι αυτούς που το απαξιώνουν. Η έλλειψη σεβασμού στο χρήμα κάνει τους ανθρώπους αδύναμους, επιπόλαιους, ευάλωτους. Η έλλειψη χρήματος μειώνει την αυτο-εκτίμηση και αυτοπεποίθηση εκείνων που πρεσβεύουν τον «καπιταλισμό» όπως π.χ. ένας πωλητής, χωρίς να οφελούνται από τα αποτελέσματα που ο καπιταλισμός έχει, όπως είναι το χρήμα.
 
Απροσδιόριστος θυμός : Εδώ η λύση είναι η αυτογνωσία, που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από σκληρή προσωπική δουλειά, ή μέσα από τη βοήθεια ενός ειδικού. Ο θυμός είναι το καταστροφικότερο των συναισθημάτων. Εκείνος που έχει μάθει να καταλαβαίνει και να αναγνωρίζει τα συναισθήματα του έχει κάνει το πρώτο βήμα προς την ωριμότητα και στη διάπλαση μιας πραγματικά δυνατής προσωπικότητας που θα μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις που η ζωή μπορεί να φέρει στο δρόμο του.
Επιπολαιότητα και ευκολοπιστία. Προς ανθρώπους και καταστάσεις. Όταν αντιμετωπίζονται άνθρωποι και καταστάσεις έτσι όπως φαίνονται και όχι έτσι όπως πραγματικά είναι. Εδώ η λύση είναι καλοί σύμβουλοι αφ΄ενός, αλλά και η ταπεινοφροσύνη και εμπιστοσύνη να τους ακούσεις. Το πρόβλημα όμως, είναι πώς είναι δυνατόν ένας τέτοιος άνθρωπος να έχει την ορθοκρισία να επιλλέξει ένα σύμβουλο που να είναι πραγματικά καλός;
Αντιγραφή (πιθηκισμός) προτύπων, συμπεριφορών και κειμένων χωρίς να υπάρχει βιωματική εμπειρία. Με άλλα λόγια, αντιγράφουν, χωρίς να «είναι». Μιμούνται χωρίς να συνειδητοποιούν τι ακριβώς κάνουν. Δουλεύουν επιφανειακά και όχι σε βάθος. Έτσι, μέσα τους υπάρχει μια εσωτερική σύγκρουση που τους μειώνει την αυτοεκτίμηση, τους δίνει την αίσθηση της προδοσίας και τους κάνει ευάλωτους στο να αποκαλυφθούν σε ένα έμπειρο μάτι, ή στο πόσο θα αντέξουν την πίεση σε μια πραγματική κατάσταση που θα τους ζητηθεί να υποστηρίξουν πρακτικά αυτό που «μιμούνται» ότι γνωρίζουν ή κατέχουν.
 
Ασυμφωνία των στόχων τους μεταξύ τους και συγκρούσεις αξιών, σε συνδυασμό με την αδυναμία συγκεκριμενοποίησης των στόχων τους (Τί θέλω; Γιατί το θέλω; Πώς το θέλω; Πότε το θέλω;).
Αδυναμία επανασύνταξης των δυνάμεων τους μετά από μια αποτυχία, αποτυχίες ή απορρίψεις. «Πέφτουν» ψυχολογικά τόσο πολύ που τους είναι αδύνατο να ανασυνταχθούν και να παρακινηθούν να συνεχίσουν την προσπάθεια.
 
Εμμονή στις προσωρινές ευχαριστήσεις και αδυναμία να εστιαστούν στην αναβολή της προσωρινής ευχαρίστησης, ώστε να βρεθούν σε θέση να έχουν μια πολύ μεγαλύτερη και ουδιωδέστερη μελλοντική ευχαρίστηση.
Έλλειψη γνώσης στη διαχείρηση των πειθαρχιών της ζωής. Επιτρέπουν στην απειθαρχία να κυριαρχεί στη ζωή τους και να επηρρεάζει αρνητικά τόσο την ίδια την αυτο-εκτίμηση και τον αυτοσεβασμό τους, αλλά και τις υπόλοιπες πειθαρχίες που θέλουν ή προσπαθούν να εφαρμόσουν στη ζωή τους. (Από μια απλή δίαιτα, μέχρι μια αλλαγή στις εργασιακές τους συνήθειες).
Έξεις και εξαρτήσεις από ουσίες, και συνήθειες όπως ναρκωτικά, τζόγος, ποτό, σεξ. Κι΄εδώ η απάντηση και η λύση αυτού του προβλήματος βρίσκεται στη συνειδητή προσπάθεια για το άτομο να κάνει κάτι γι΄αυτό, φυσικά σε συνεργασία και υποστήριξη από το περιβάλλον του και κάποιον ειδικό.
 
Αυτοί λοιπόν είναι μερικοί από τους πραγματικούς λόγους που οι άνθρωποι εύκολα καταστρέφουν το «πεπρωμένο» τους. Κι΄αυτό το λέω, γιατί επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε οι κατασκευαστές του πεπρωμένου μας.
 
Ποτέ δεν είναι αργά να πάρουμε την πρώτη απόφαση. Να κάνουμε το πρώτο βήμα. Αν ανησυχείτε για την τροπή της ζωής σας, ξεκινείστε μελετώντας αυτό το άρθρο και κάνοντας ο καθένας και η κάθε μία από εσάς, τη δική σας απογραφή.
 
Δείτε κατάματα το πρόβλημα, ή τα προβλήματά σας. Όσο κι΄αν αυτά σας τρομάζουν! Ξαναδιαβάστε το άρθρο και πάρτε την απόφαση να κάνετε το δεύτερο βήμα. Το πρώτο ήταν η επανάληψη της μελέτης αυτού του άρθρου.
 
Σειρά για το δεύτερο βήμα...
 
Κάντε το!
post_mystika_epitixias