Πώς να αντιμετωπίσεις μια απώλεια

Wed Oct 2023
Πώς να αντιμετωπίσεις μια απώλεια
Η ζωή μας είναι γεμάτη μικρές και μεγάλες απώλειες.  Χάνουμε ευκαιρίες, χάνουμε πράγματα, χάνουμε την υγεία μας, χάνουμε αγαπημένους.
Τίποτα δεν είναι δεδομένο.  Όλα μπορεί να ανατραπούν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και σημαντικά πράγματα, καταστάσεις ή άνθρωποι μπορεί να χαθούν από κοντά μας.
Η αντιμετώπιση της απώλειας είναι μια δύσκολη και συχνά βαθιά συναισθηματική εμπειρία. Είτε χάσεις χάσει ένα αγαπημένο πρόσωπο, μια δουλειά, μια σχέση ή έχεις βιώσει άλλου είδους απώλεια, είναι σημαντικό να επιτρέψεις στον εαυτό σου να θρηνήσει και να θεραπευτεί με τον δικό σου χρόνο και τρόπο. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που θα σε βοηθήσουν να περιηγηθείς στη διαδικασία αντιμετώπισης της απώλειας:
Άφησε τον εαυτό σου να πενθήσει:  Κατάλαβε ότι η θλίψη είναι μια φυσική και αναγκαία αντίδραση στην απώλεια. Δεν πειράζει να νιώθεις ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, όπως θλίψη, θυμό, ενοχή, ακόμη και ανακούφιση. Δεν υπάρχει "σωστός" τρόπος να πενθήσεις και το ταξίδι του καθενός είναι μοναδικό.
Ζήτησε υποστήριξη: Απευθύνσου σε φίλους και συγγενείς που μπορούν να σου προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη και να σε ακούσουν. Μερικές φορές, το να μιλήσεις για τα συναισθήματά σου μπορεί να είναι απίστευτα θεραπευτικό. Εξέτασε το ενδεχόμενο να ενταχθείς σε μια ομάδα υποστήριξης ή να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια, όπως έναν θεραπευτή ή σύμβουλο, που ειδικεύεται στο πένθος και την απώλεια.
Φρόντισε τη σωματική σου υγεία: Το πένθος μπορεί να επιβαρύνει τη σωματική σου ευεξία. Φρόντισε να τρως καλά, να κοιμάσαι αρκετά και να ασκείσαι τακτικά για να διατηρήσεις τη συνολική σου υγεία.
Εξωτερίκευσε αυτό που νιώθεις:  Βρες υγιείς διεξόδους για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συγγραφή ημερολογίου, την τέχνη, τη μουσική ή άλλες δημιουργικές δραστηριότητες που σου επιτρέπουν να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου.
Θυμήσου και εκτίμησε : Νιώσε ευγνωμοσύνη για τις θετικές πτυχές αυτού που έχασες. Μπορείς να δημιουργήσεις ένα μνημείο, να γράψεις ένα γράμμα ή να συμμετέχεις σε τελετουργίες που σε βοηθούν να θυμάσαι και να τιμάς το πρόσωπο ή το πράγμα που έχασες.
Να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες:  Χρειάζεται να καταλάβεις ότι η επούλωση από την απώλεια απαιτεί χρόνο και δεν υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα για το πένθος. Να είσαι υπομονετικός με τον εαυτό σου και να αποφεύγεις μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πόσο γρήγορα θα πρέπει να προχωρήσεις και να νιώσεις καλύτερα.
Αποδέξου τα συναισθήματά σου:  Μην κρίνεις τον εαυτό σου για τα συναισθήματά σου. Είναι φυσιολογικό να έχεις στιγμές έντονης θλίψης, θυμού ή ακόμη και ευτυχίας μέσα στη θλίψη. Αγκάλιασε αυτά τα συναισθήματα σαν μέρος της θεραπευτικής σου διαδικασίας.
Ζήτησε επαγγελματική βοήθεια εάν είναι απαραίτητο:  Εάν διαπιστώσεις ότι το πένθος σου είναι συντριπτικό, επίμονο ή παρεμβαίνει στην καθημερινή σου ζωή, σκέψου να αναζητήσεις την καθοδήγηση ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος μπορεί να σου παρέχει στρατηγικές αντιμετώπισης και υποστήριξη.
Προσπάθησε να βρεις νόημα και σκοπό: Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να ανακαλύψεις μια καινούργια αίσθηση σκοπού ή νοήματος στη ζωή σου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναζήτηση νέων ενδιαφερόντων, τον εθελοντισμό ή την ενασχόληση με δραστηριότητες που σου δίνουν χαρά.
Να είσαι υπομονετικός με τον εαυτό σου: Η επούλωση από την απώλεια δεν είναι μια γραμμική διαδικασία και μπορεί να έχεις καλές και κακές μέρες. Δεν πειράζει αν κάνεις κάποια διαλείμματα και δίνεις προτεραιότητα στη δική σου αυτό-φροντίδα.
Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το ταξίδι κάθε ανθρώπου μέσα από το πένθος είναι μοναδικό και δεν υπάρχει λύση που να ταιριάζει σε όλους. Να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου και να δώσε του το χρόνο και τον χώρο που χρειάζεσαι για να θεραπευτείς. Η επούλωση από την απώλεια είναι μια βαθιά προσωπική εμπειρία και είναι σημαντικό να τιμήσεις και να ολοκληρώσεις τη δική σου διαδικασία.
Πολλά περισσότερα θέματα, τεχνικές, παραδείγματα, ασκήσεις και πρακτικές σε θέματα Προσωπικής Ανάπτυξης και Ψυχολογίας, παρουσιάζονται αναλυτικά στο μακροχρόνιο Πρόγραμμα με Διεθνή Πιστοποίηση Qualified Business & Life Mentor.  Μπορείς να δεις αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα, σε ποιους απευθύνεται, τη διάρκεια, τα μαθήματα και τη Διεθνή Πιστοποίηση πατώντας εδώ 
Μπορείς επίσης, να επικοινωνήσεις μαζί μου στο 210-2512988 για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο υποτροφίας που παρέχει έκπτωση -50% στα δίδακτρα και αποπληρωμή σε μηνιαίες δόσεις.