Οι λύσεις στα 10 μεγαλύτερα προβλήματα της ζωής*

Thu Nov 2023
Οι λύσεις στα 10 μεγαλύτερα προβλήματα της ζωής*
Κάθε μέρα οι πελάτες μου μιλούν για τα προβλήματά τους, συχνά με μεγάλη λεπτομέρεια, και έχω παρατηρήσει μοτίβα που εμφανίζονται ξανά και ξανά.
Για πολλούς ανθρώπους, τα προβλήματα της ζωής τους είναι ότι "Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα" ή "Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος". Για τα ζευγάρια, τα προβλήματα είναι συχνά γύρω από την επικοινωνία" ή τη "γονική μέριμνα" ή το σεξ. Νομίζουν ότι αν είχαν μόνο περισσότερα χρήματα ή περισσότερο χρόνο ή καλύτερο σεξ ή καλύτερη δουλειά, τα πράγματα θα ήταν υπέροχα.
Αλλά δεν λειτουργεί έτσι, επειδή αυτά τα πράγματα δεν είναι το ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Από την εμπειρία μου, προτείνω ότι τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα της ζωής είναι:
  1. Συραγγοειδής Οπτική : Η τάση να εστιάζουμε μόνο σε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή ή εκεί που «πονάμε» τώρα.  Όταν μας διακατέχει το άγχος, τα πράγματα φαίνονται χειρότερα ή πιο περίπλοκα από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Η λύση: Προοπτική. Ρωτήστε αν θα έχει σημασία σε 6 μήνες. Ρωτήστε τι άλλο συμβαίνει; Πώς δημιούργησα αυτή την κατάσταση και, σε έναν ιδανικό κόσμο, τι θα ήθελα να κάνω γι' αυτό;
  2. Φόβος : Το άγχος ή ο τρόμος ότι τα πράγματα θα πάνε άσχημα, ότι θα αποτύχουμε ή θα ντροπιαστούμε. Η λύση: Χιούμορ και περιέργεια. Η σύγχρονη ζωή φέρνει στο δρόμο μας προκλήσεις αλλά πολύ λίγες από αυτές είναι θανάσιμες ή μη αναστρέψιμες. Η κατάσταση σπάνια είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Ρωτήστε: Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Ποιο είναι το καλύτερο; Τι μπορώ να μάθω; Τι θα έκανα αν δεν είχα φόβο;
  3. Σύγχυση : Η αίσθηση ότι είμαστε χαμένοι ή ασαφείς ως προς την κατεύθυνσή μας. Η αίσθηση ότι δεν γνωρίζουμε πια τις δικές μας προτεραιότητες. Η λύση: Υπεύθυνες επιλογές. Επιλέξτε τις αξίες και τις προτεραιότητές σας και ορίστε το δικό σας μονοπάτι. Η ζωή σας είναι δική σας. Ελέγξτε την ηθική σας πυξίδα, επιλέξτε μια κατεύθυνση και κάντε κάτι εξαιρετικό!
  4. Ενοχές : Η πεποίθηση ότι πληγώσαμε κάποιον ή αποτύχαμε ή αμαρτήσαμε και αξίζουμε τιμωρία. Η ενοχή μπορεί να είναι σωστή, επειδή μερικές φορές όντως συμπεριφερόμαστε άσχημα, είτε είναι λάθος και απλά, μια ψευδαίσθηση. Η λύση: Αν έχουμε σφάλει, πρέπει να επανορθώσουμε, να ζητήσουμε συγχώρεση, να μάθουμε από το λάθος μας και να προχωρήσουμε. Αν πρόκειται για ψευδή ενοχή, ξεχάστε τη και αφήστε τη πίσω σας σαν ένα περιττό και παράλογο βάρος.
  5. Η ντροπή : Η πεποίθηση ότι αξίζουμε λιγότερο από τους άλλους, ότι έχουμε ένα τρομερό, ανίατο ελάττωμα. Δεν είναι ότι έχουμε κάνει κάτι λάθος (ενοχή), αλλά ότι είμαστε κακοί ή λάθος. Η λύση: Καθαρή, ορθολογική σκέψη. Κάθε άνθρωπος κάποια στιγμή στη ζωή του έχει συμπεριφερθεί άσχημα, αλλά κανείς δεν δημιουργήθηκε άσχημα! Χρησιμοποιείστε αυτό που σας πονάει για να γίνετε πιο δυνατοί, πιο ηρωικοί ή πιο συμπονετικοί προς τους άλλους ανθρώπους.
  6. Μοναξιά : Η πεποίθηση ότι κανείς δεν μας αγαπάει, ότι κανείς δεν νοιάζεται και πρέπει να προσκολληθούμε απεγνωσμένα σε όποιον μας βρίσκει ελκυστικούς ή αποδεκτούς. Αυτό δημιουργεί εξάρτηση και όχι οικειότητα. Η λύση: Ακριβής αυτό-αξιολόγηση. Δεν θα σας αγαπήσουν όλοι, αλλά πολλοί άνθρωποι θα σας αγαπήσουν αν σας συναντήσουν, σας γνωρίσουν και περάσουν χρόνο δουλεύοντας/παίζοντας μαζί σας.
  7. Μνησικακία / Δυσαρέσκεια : Κρατάτε θυμό και αρνείστε να προχωρήσετε πέρα από την πραγματική ή φανταστική κακομεταχείριση που θεωρείτε ότι έχετε υποστεί στο παρελθόν. Μερικοί άνθρωποι περνούν όλη τους τη ζωή ως "θύματα", σκεφτόμενοι ένα τρομερό γεγονός στο παρελθόν τους. Η λύση: Αφήστε το να φύγει! Η ζωή δεν είναι δίκαιη και οι άνθρωποι δεν συμπεριφέρονται πάντα καλά ή ευγενικά. Χρησιμοποιήστε τον πόνο αυτό για να γίνετε σοφότεροι, ευγενικότεροι, και πιο δυνατοί. Το να διατηρείτε το θυμό μέσα σας δεν θα σας βγει σε καλό.
  8. Αυτοαμφισβήτηση : Η επαναλαμβανόμενη, ατελείωτη αμφισβήτηση των ικανοτήτων, των σκέψεων ή των πράξεών σας. Η ανικανότητα να πάρετε θέση, να ενεργήσετε με τόλμη ή να ακολουθήσετε την πορεία σας. Η λύση: Δράση! Σκεφτείτε ξεκάθαρα, μετά αναλάβετε δράση και ακολουθήστε την. Ξεκινήστε από τα μικρά, αλλά κάντε το! Εσείς είστε ο ειδικός του κόσμου στη ζωή σας! Χρησιμοποιήστε τη σοφία σας για να ζήσετε καλά.
  9. Πεισματάρικη συμπεριφορά : Η άρνηση ή η ανικανότητα να επανεκτιμήσετε μια κατάσταση, να αλλάξετε γνώμη ή να παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος. Η λύση: Σοφία και ταπεινότητα. Μόνο ένας ανόητος παραμένει σε μια πορεία που οδεύει προς την καταστροφή! Αναζητήστε νέες και καλύτερες πληροφορίες, παραμείνετε ευέλικτοι, ανοιχτοί και δημιουργικοί. Όταν η κατάσταση αλλάζει, προσαρμοστείτε ανάλογα και χαράξτε νέα πορεία.
  10. Εθισμοί : Οι άνθρωποι εθίζονται στα ναρκωτικά, αλλά εθιζόμαστε επίσης στη δουλειά μας, στις απόψεις μας ή στον τρόπο ζωής μας. Μπορούμε να εθιστούμε στους ανθρώπους και να τους χρειαζόμαστε αντί να τους αγαπάμε. Η λύση είναι η εξής: Αν δεν είμαστε εξαρτημένοι από τον εαυτό μας, θα πρέπει να τον κάνουμε να νιώθει ότι δεν μπορεί να μας βοηθήσει: Κάντε διακοπές! Κάποιες φορές, να μπαίνετε στη θέση του άλλου. Σπάστε τις συνήθειες σας, αναδιοργανώστε το πρόγραμμά σας, αναθέστε εκείνα τα πράγματα που μόνο εσείς μπορείτε να κάνετε "σωστά". Χρησιμοποιήστε τις συνήθειες και τις παραδόσεις για να σας απελευθερώσουν, μην αφήνετε τις συνήθειες να σας υποδουλώνουν!
 
Πολλά περισσότερα θέματα, τεχνικές, παραδείγματα, ασκήσεις και πρακτικές για την Αποτελεσματικότητα, παρουσιάζονται αναλυτικά στο μακροχρόνιο Πρόγραμμα με Διεθνή Πιστοποίηση Qualified Business & Life Mentor.  Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα, σε ποιους απευθύνεται, τη διάρκεια, τα μαθήματα και τη Διεθνή Πιστοποίηση πατώντας εδώ
Μπορείτε επίσης, να επικοινωνήσετε μαζί μου στο 210-2512988 για να σας δώσω περαιτέρω διευκρινήσεις σε τυχόν ερωτήσεις που θα έχετε.
 
*Tου Philip Humbert σε μετάφραση/επεξεργασία Άκη Αγγελάκη