Η ψυχολογία και η αντιμετώπιση ενός “hater” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Mon Apr 2024
Η ψυχολογία και η αντιμετώπιση ενός “hater” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
“Hater” είναι εκείνος ο άνθρωπος που ξεχειλίζει από κακία και μίσος. Πολλές φορές πάσχει ψυχοπαθολογικά.  Είναι εκείνος που βρίζει, προσβάλει, κατηγορεί αναίτια και ψευδή κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου ή πίσω από ψεύτικα ή ανύπαρκτα προφίλ.
Όσο περισσότερο φωτεινός είναι κάποιος άνθρωπος, τόσο περισσότεροι haters είναι έτοιμοι να τον «κατασπαράξουν».
Η ψυχολογία ενός τέτοιου ανθρώπου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι πολύπλοκη και να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Ακολουθούν ορισμένες βασικές πτυχές που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας:
Ανασφάλεια: Οι haters συχνά τρέφουν αισθήματα ανασφάλειας ή ανεπάρκειας, τα οποία μπορεί να προβάλλουν στους άλλους. Μπορεί να νιώθουν ότι απειλούνται από την επιτυχία, τη δημοτικότητα ή την αυτοπεποίθηση κάποιου άλλου, με αποτέλεσμα να ξεσπούν σε μια προσπάθεια να νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους.
Ζήλια: Η ζήλια μπορεί να τροφοδοτήσει τη μισητή συμπεριφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εχθροί μπορεί να ζηλεύουν την προσοχή, την αναγνώριση ή τα επιτεύγματα των άλλων, οδηγώντας τους να εκφράζουν αρνητικότητα ως τρόπο αντιμετώπισης των δικών τους συναισθημάτων ανεπάρκειας.
Ανωνυμία: Η ανωνυμία του διαδικτύου μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να λένε πράγματα που δεν θα τολμούσαν να πουν από κοντά. Η απόκρυψη πίσω από μια οθόνη μπορεί να μειώσει τις αναστολές και να κάνει τα άτομα να αισθάνονται λιγότερο υπεύθυνα για τις πράξεις τους, οδηγώντας σε πιο επιθετική ή μισητή συμπεριφορά στο διαδίκτυο.
Επιθυμία για προσοχή: Ορισμένοι haters αναζητούν την προσοχή ή την επικύρωση μέσω των αρνητικών τους σχολίων. Μπορεί να απολαμβάνουν το αίσθημα δύναμης ή ελέγχου που αποκτούν προκαλώντας μια αντίδραση από τους άλλους, ακόμη και αν αυτή είναι αρνητική.
Ομαδική δυναμική: Οι haters μπορεί να επηρεάζονται από την ομαδική δυναμική, ιδίως σε διαδικτυακές κοινότητες όπου οι αρνητικές συμπεριφορές κανονικοποιούνται ή ενισχύονται από ομοϊδεάτες. Η ένταξη σε μια ομάδα που επιδοκιμάζει ή ενθαρρύνει το μίσος μπορεί να διαιωνίσει περαιτέρω αυτή τη συμπεριφορά.
Μηχανισμός αντιμετώπισης: Για ορισμένα άτομα, η έκφραση μίσους ή αρνητικότητας μπορεί να χρησιμεύσει ως μηχανισμός αντιμετώπισης των προσωπικών τους αγώνων ή απογοητεύσεων. Μπορεί να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως διέξοδο για να εκτονώσουν τα συναισθήματά τους ή να αποσπάσουν την προσοχή τους από τα δικά τους προβλήματα.
Προβολή: Οι haters μπορεί να προβάλλουν τις δικές τους ανασφάλειες, φόβους ή άλυτα ζητήματα στους άλλους. Μπορεί να επικρίνουν ή να επιτίθενται στους άλλους για χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές που δεν τους αρέσουν στους ίδιους, ως έναν τρόπο να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους ελλείψεις.
Αίσθηση δικαιώματος: Οι haters πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, ανεξάρτητα από τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στους άλλους. Αισθάνονται δικαιολογημένοι για τη μισητή συμπεριφορά τους, πιστεύοντας ότι απλώς ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου.
Πολιτιστικοί και κοινωνικοί παράγοντες: Οι πολιτιστικοί και κοινωνικοί παράγοντες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στη διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών στο διαδίκτυο. Η μισητή συμπεριφορά μπορεί να κανονικοποιηθεί ή να ενισχυθεί μέσα σε ορισμένες διαδικτυακές κοινότητες ή υποκουλτούρες, οδηγώντας τα άτομα να υιοθετήσουν παρόμοιες στάσεις και συμπεριφορές.
Θέματα ψυχικής υγείας: Σε ορισμένες περιπτώσεις, υποκείμενα ζητήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχές προσωπικότητας, μπορεί να συμβάλλουν στη συμπεριφορά μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα άτομα που παλεύουν με θέματα ψυχικής υγείας μπορεί να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο αναζήτησης επικύρωσης, αντιμετώπισης της στεναχώριας ή έκφρασης των συναισθημάτων τους με ανθυγιεινούς τρόπους.
Η κατανόηση της ψυχολογίας ενός hater μπορεί να βοηθήσει όλους όσους γίνονται θύματα τους να μάθουν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις αρνητικές αλληλεπιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναγνωρίζοντας τα υποκείμενα κίνητρα και τις δυναμικές που παίζουν ρόλο, μπορεί να είναι δυνατό να εκτονωθούν οι συγκρούσεις, να τεθούν όρια και να καλλιεργηθεί ένα πιο θετικό διαδικτυακό περιβάλλον.
Πως αντιμετωπίζουμε ένα “hater” που μπορεί να εμφανιστεί απρόσκλητος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Η αντιμετώπιση των haters στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι πρόκληση, αλλά είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε την κατάσταση με ψυχραιμία και εποικοδομητικά.
Επειδή χρόνια με κατατρέχουν διάφοροι προβληματικοί, να τι σας συμβουλεύω να κάνετε:
Μείνετε ψύχραιμοι: Είναι φυσικό να αισθάνεστε αναστατωμένοι ή αμυντικοί όταν αντιμετωπίζετε αρνητισμό, αλλά η αντίδραση με θυμό ή απογοήτευση μπορεί να κλιμακώσει την κατάσταση. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμοι.
Μην το παίρνετε προσωπικά: Να θυμάστε ότι τα μισητά σχόλια συχνά λένε περισσότερα για το άτομο που τα κάνει παρά για εσάς. Προσπαθήστε να μην εσωτερικεύετε την αρνητικότητα.
Σκεφτείτε την πηγή: Εξετάστε την αξιοπιστία και τα κίνητρα του ατόμου που αφήνει τα αρνητικά σχόλια. Μερικές φορές, μπορεί απλώς να επιδιώκει την προσοχή ή να προσπαθεί να προκαλέσει μια αντίδραση.
Απαντήστε με περίσκεψη: Αν επιλέξετε να απαντήσετε, κάντε το με περίσκεψη και σεβασμό. Αντιμετωπίστε τις εύλογες ανησυχίες που μπορεί να έχουν, αλλά αποφύγετε να εμπλακείτε σε μια έντονη διαφωνία.
Χρησιμοποιήστε χιούμορ ή ευφυΐα: Μερικές φορές, η απάντηση με χιούμορ ή εξυπνάδα μπορεί να εκτονώσει την ένταση και να αφοπλίσει τον εχθρό. Απλά προσέξτε να μην είστε σαρκαστικοί ή συγκαταβατικοί, καθώς αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.
Θέστε όρια: Αν ο hater συνεχίζει να σας παρενοχλεί ή ξεπερνάει τα όρια, μη διστάσετε να τον μπλοκάρετε ή να τον αναφέρετε. Έχετε το δικαίωμα να δημιουργήσετε ένα ασφαλές και θετικό περιβάλλον στους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Επικεντρωθείτε στα θετικά: Μην αφήνετε την αρνητικότητα να επισκιάζει τις θετικές αλληλεπιδράσεις και τα σχόλια που λαμβάνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επικεντρωθείτε στην αλληλεπίδραση με τους υποστηρικτές σας και στη δημιουργία μιας κοινότητας γύρω από το περιεχόμενό σας.
Κάντε διαλείμματα όταν χρειάζεται: Αν η αντιμετώπιση των haters γίνεται υπερβολική, δεν πειράζει να κάνετε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επαναφορτιστείτε και να επαναπροσδιορίσετε την ενέργειά σας.
Αναζητήστε υποστήριξη: Μιλήστε με φίλους, συγγενείς ή άλλους δημιουργούς περιεχομένου που μπορούν να σας προσφέρουν υποστήριξη και συμβουλές. Δεν είστε μόνοι σας όταν αντιμετωπίζετε τους haters και μερικές φορές το να μοιράζεστε τις εμπειρίες σας μπορεί να βοηθήσει να βάλετε τα πράγματα σε μια άλλη προοπτική.
Εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα: Να θυμάστε να δίνετε προτεραιότητα στην ψυχική και συναισθηματική σας ευεξία. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να αποφορτιστείτε, είτε πρόκειται για άσκηση, είτε για διαλογισμό, είτε για να περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα.
Τελικά, η αντιμετώπιση των haters στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαιτεί υπομονή, ανθεκτικότητα και θετική νοοτροπία. Μην αφήνετε την αρνητικότητά τους να σας παρασύρει ή να σας αποτρέψει από το να ακολουθήσετε τα πάθη σας και να μοιραστείτε τη φωνή σας στο διαδίκτυο.