Πως να κάνετε ειλικρινή κομπλιμέντα, γράφει ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης

Tue Jun 2024
Πως να κάνετε ειλικρινή κομπλιμέντα, γράφει ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης
Αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει πως όταν κάνουμε κομπλιμέντα σε άλλους ανθρώπους, αυξάνουμε τις πιθανότητες να μας θεωρήσουν συμπαθητικούς, ελκυστικούς και γεμάτους καλοσύνη.
Ταυτόχρονα, τα κομπλιμέντα έχουν το εξής πλεονέκτημα: είναι δωρεάν. Συνεπώς, μπορούμε να τα παρέχουμε σε όλους. Στο σύντροφό μας, στους συναδέλφους μας, στους φίλους μας, στους υπαλλήλους μας, στο αφεντικό μας, ακόμα και στον περιπτερά.
Επίσης, σε όλους τους ανθρώπους μπορούμε να προσέξουμε κάτι όμορφο και να το επαινέσουμε όσο μικρό και ασήμαντο κι αν φαίνεται. Επομένως, τα κομπλιμέντα είναι ένα πάρα πολύ απλό εργαλείο, με τη βοήθεια του οποίου μπορούμε να κερδίσουμε τη συμπάθεια των γύρω μας και να χτίσουμε χρήσιμες κοινωνικές σχέσεις.
Τα κομπλιμέντα είναι πάρα πολύ απλά και μπορούν να εμφανιστούν με έναν άμεσα θετικό τρόπο. Μπορούμε να κάνουμε ένα κομπλιμέντο σε έναν άνθρωπο με ευθύ τρόπο, εκθειάζοντας διάφορα χαρακτηριστικά, όπως η συμπεριφορά, η εμφάνιση ή η περιουσία του. Έτσι για παράδειγμα μπορούμε να πούμε σε κάποιον πως είναι καλός διευθυντής, ή πως το χτένισμα των μαλλιών του είναι πολύ όμορφο, ή πως μας αρέσει πολύ το αυτοκίνητό του.
Ωστόσο, υπάρχουν δύο τεχνικές μέσω των οποίων μπορείτε να κάνετε αυτά τα κομπλιμέντα ακόμα πιο ισχυρά.
Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε το όνομα του άλλου ατόμου. Σύμφωνα με τον Βρετανό ψυχολόγο Colin Cherry, η αγαπημένη λέξη κάθε ανθρώπου δεν είναι άλλη πέρα από το ίδιο του το όνομα. Όταν ο συνομιλητής σας ακούει το όνομα του, τότε αυξάνεται το ενδιαφέρον του για συζήτηση και τείνει να ακούει με μεγαλύτερη προσοχή τα λεγόμενα σας. Επομένως, όταν κάνετε ένα κομπλιμέντο, χρήσιμο θα ήταν να λέγατε στην αρχή το όνομα του συνομιλητή σας, καθώς έτσι θα κερδίσετε αυτομάτως το ενδιαφέρον του.
Η δεύτερη χρήσιμη τεχνική βασίζεται στο να μετατρέψουμε το «Τι» ενός κομπλιμέντου σε «Γιατί». Συνήθως, όταν λέμε απλά τι μας αρέσει το κομπλιμέντο πέφτει στο κενό γιατί δεν έχουμε εξηγήσει τον λόγο που μας αρέσει. Συνεπώς, ένα κομπλιμέντο που απαντά μόνο στο «Τι», δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια κολακεία. Συνεπώς, καλό θα ήταν να αναμορφώναμε τα κομπλιμέντα που είδαμε προηγουμένως με τον εξής τρόπο:
«Είσαι καλός διευθυντής» → «Νίκο, είσαι καλός διευθυντής επειδή επενδύεις χρόνο σε όλους σου τους υπαλλήλους»
«Το χτένισμα των μαλλιών σου είναι πολύ όμορφο» → «Μαρία, το χτένισμα των μαλλιών σου είναι πολύ όμορφο επειδή ταιριάζει με το φόρεμα σου»
«Μου αρέσει πολύ το αυτοκίνητο σου» → «Δημήτρη, μου αρέσει πολύ το αυτοκίνητο σου επειδή φαίνεται πολύ βολικό για μεγάλα ταξίδια»
Μαθαίνοντας να κάνετε αιτιολογημένες φιλοφρονήσεις στους άλλους θα δείτε ότι η δημοφιλία σας αυξηθεί και οι άλλοι θα σας δέχονται με περισσότερη αποδοχή και συμπάθεια.
(Ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης είναι απόφοιτος ΕΚΠΑ, Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και 2ετής φοιτητής Ψυχολογίας)