Το «θεμέλιο» κάθε σχέσης

Wed Oct 2016
Η σύμβουλος Jeni Mumford περιγράφει πολύ συγκεκριμένα ότι το «θεμέλιο» σε κάθε σχέση μεταξύ ανθρώπων είναι η σχέση που έχει ο ίδιος ο άνθρωπος με τον εαυτό του.   Γιατί η σχέση αυτή είναι η μόνη «σταθερή». Τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι μπορεί να μην είναι πάντα κοντά μας όταν τους χρειαζόμαστε. Μπορεί άλλες φορές, να είμαστε μαζί και άλλες φορές να είμαστε μακριά τους. Μπορεί να χωρίσουν οι δρόμοι μας.   Τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν και η σχέση που έχουμε μαζί τους ίσως και να αλλάξει ριζικά. Οι άνθρωποι που μας περιστοιχίζουν ίσως να μην είναι σε θέση να μας στηρίξουν ή να μην ενδιαφέρονται αρκετά για εμάς. Και όλα αυτά ίσως, είναι καταστάσεις που μπορεί να συναντήσουμε στη ζωή μας.   Γι΄αυτό, καλό είναι να παραδεχτούμε ότι όλα μπορεί να αλλάξουν με το πέρασμα του χρόνου και τίποτε δεν μένει σταθερό παρά η σχέση που εμείς οι ίδιοι χτίζουμε και καλλιεργούμε με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Αν η αυτό-εκτίμησή μας είναι υψηλή, τότε νιώθουμε άνετα μ΄ εμάς και δεν νιώθουμε την ανάγκη να γεμίσουμε το χρόνο μας με δραστηριότητες που στο κάτω-κάτω της γραφής, δεν έχουν τίποτε να μας προσφέρουν. Αν δεν κατορθώσουμε να διαχειριστούμε και να αναπτύξουμε τη δική μας αυτό-εκτίμηση, όσο σκληρά κι αν προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή μας, θα δούμε ότι πολλές φορές αυτό γίνεται ένα άπιαστο όνειρο.
Η αυτό-εκτίμηση είναι μια προσωπική εμπειρία που υποδηλώνει ότι «ταιριάζουμε» με τη ζωή και τις απαιτήσεις της. Ότι είμαστε «συμβατοί» μαζί της. Σημαίνει ότι αισθανόμαστε ασφαλείς για τη θέση που κατέχουμε στον κόσμο και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Γιατί όταν έχουμε αυτό-εκτίμηση, μπορούμε με γενναιότητα να προχωρήσουμε μέσα στο άγνωστο ενώ παράλληλα δεν είμαστε ακόμα απόλυτα έτοιμοι για να το κάνουμε.
Η πραγματική αυτό-εκτίμηση είναι ένα μίγμα υγιούς σεβασμού για τον ίδιο μας τον εαυτό και μια ώριμη κατανόηση του ρόλου που παίζουμε στον κόσμο.
Οι έξι πυλώνες της αυτοεκτίμησης κατά τον Nathaniel Branden είναι:
Να ζούμε συνειδητά: Που σημαίνει να αναγνωρίζουμε τη δύναμη των σκέψεών μας και πως η συμπεριφορά μας επηρεάζει τον εαυτό μας και τους άλλους ανθρώπους.
Να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας: Που σημαίνει να γνωρίζουμε ότι αργά ή γρήγορα θα ζήσουμε δύσκολες καταστάσεις και πισωγυρίσματα ενώ θα υπάρχουν φορές που θα έχουμε επιτυχίες και πρόοδο.
Υπευθυνότητα : Που σημαίνει να δεχτούμε το γεγονός ότι ως δημιουργοί των συνθηκών της ζωής μας είμαστε και υπόλογοι στον ίδιο μας τον εαυτό, όσο κι αν αυτό κάποιες φορές είναι οδυνηρό.
Διεκδικητικότητα : Που σημαίνει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες μας και να μπορούμε να τις εκφράσουμε ξεκάθαρα, απευθείας και με ηρεμία προς τους άλλους.
Να ζούμε με σκοπό τη ζωή μας : Που σημαίνει να αισθανόμαστε πως όλα όσα κάνουμε έχουν σκοπό και νόημα.
Προσωπική τιμιότητα : Που σημαίνει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι αξίες μας και πάντα να ζούμε τη ζωή μας γύρω από αυτές.
 
(Life coaching for dummies, J. Mumford, John Wiley & Sons, Ltd, 2007)