ΤΡΕΙΣ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

Fri May 2018
ΤΡΕΙΣ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ
ΤΡΕΙΣ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ
 
  1. Αποδεχτείτε αυτό που ΔΕΝ αλλάζει.
 
«Θεέ μου, βοήθησέ με να αλλάξω αυτό που μπορώ, να αποδεχτώ εκείνο που δεν αλλάζει και, δώσε μου τη δύναμη να διακρίνω τη διαφορά ανάμεσά τους». (Από την Προσευχή των Ανώνυμων Αλκοολικών)
 
Το παρελθόν δεν αλλάζει. Αποτελεί ιστορία. Ο λαός μας λέει « Ό,τι έγινε, έγινε! ».  Ο μεγαλύτερος ενεργειακός «βρικόλακας» είναι το να προσπαθείς να αλλάξεις το παρελθόν. Να θρηνείς ασταμάτητα για κάτι που έχει χαθεί. Να αρρωσταίνεις επειδή τα πράγματα έγιναν διαφορετικά απ ότι ήθελες.
 
Μην προσπαθείτε μάταια να αλλάξετε συγκεκριμένα πράγματα ή συνθήκες, που δεν αλλάζουν. Κάτι τέτοιο θα στραγγαλίσει την εξέλιξη και την ευτυχία σας. Θα σας γεμίσει περισσότερο άγχος. Γι΄αυτό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε τον εαυτό και τις αντιδράσεις σας.
 
Όσο και να το θέλετε δεν μπορείτε να ελέγχετε τον καιρό, το μποτιλιάρισμα, το νέφος, τις συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων που σας περιβάλλουν.  Αντίθετα,  μάθετε να συγκεντρώνετε την προσοχή και τις προσπάθειές σας στο να κάνετε τον εαυτό σας δυνατό, ευέλικτο και δημιουργικό στο πως να αντιμετωπίζει όλα εκείνα που δεν αλλάζουν και δεν μπορεί να ελέγξει.
 
Άρα, αν δεν αλλάζει κάτι, αυτό που μπορείτε να αλλάξετε είναι ο τρόπος που το αντιμετωπίζετε, το σκέφτεστε, ή του επιτρέπετε να σας βασανίζει! Το ξέρω, δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Ιδού ένας τρόπος για να το πετύχετε. Κι΄αυτός λέγεται συγχώρεση!
 
Η συγχώρεση είναι το καλύτερο όπλο και εργαλείο στην περίπτωση αυτή. Η συγχώρεση είναι μια πράξη καθαρά «εγωιστική» (μην παρεξηγείτε τον τρόπο που χρησιμοποιώ τη λέξη αυτή για τη συγκεκριμένη διαδικασία).  Έχει να κάνει μ΄ εσάς προσωπικά και όχι τόσο με το άτομο που θα συγχωρήσετε.   Η συγχώρεση είναι η κοπή του συναισθηματικού «γόρδιου δεσμού» ανάμεσα σ΄εσάς και σ΄αυτό που δεν αλλάζει. Θέλει δύναμη, προπόνηση, προετοιμασία και αποφασιστικότητα. Η συγχώρεση σας απελευθερώνει και σας δυναμώνει σε όλα τα επίπεδα της συναισθηματικής, νοητικής και φυσικής ζωής σας.
Συγχώρεση δεν σημαίνει να πείσουμε τον εαυτό μας πως ό,τι έγινε ήταν κάτι καλό. Το πρωταρχικό ίσως, βήμα της συγχώρεσης είναι να βιώσετε τον πόνο της κακής εμπειρίας. Αυτό είναι κάτι που θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε την έκταση της πίκρας που κουβαλάτε μέσα σας, διαφορετικά αυτή θα διαιωνίζεται και θα σας ταλαιπωρεί τόσο σε συνειδητό, όσο και σε υποσυνείδητο επίπεδο. Με άλλα λόγια, η κακή αυτή ενέργεια πρέπει να απελευθερωθεί με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο.  Συγχώρεση σημαίνει να αποφασίσετε ότι δεν θα επιτρέπετε σε παλιές μνήμες και πληγές να σας δηλητηριάζουν άλλο. Συγχώρεση σημαίνει ότι είστε έτοιμοι και πρόθυμοι να γιατρευτείτε. Γιατί μόνο τότε ο πόνος θα αρχίσει να ξεθυμαίνει.
Η «δοκιμασία» της συγχώρεσης συμπεριλαμβάνει τρία διαφορετικά πρόσωπα: α.Τον εαυτό σας, β. Τους γονείς σας και γ. Όλους εκείνους που σας πλήγωσαν κατά το παρελθόν.
 
Φυσικά, συγχώρεση δεν σημαίνει λήθη, ούτε επανάληψη των ίδιων συμπεριφορών. Συγχώρεση σημαίνει γνώση και αποκοπή από τα τραυματικά συναισθήματα που γεννιούνται μέσα σας κάθε φορά που σκέφτεστε την κατάσταση, ή το πρόσωπο που σας έχει πληγώσει.  Συγχώρηση σημαίνει ότι κάθε φορά που σκέφτεστε την πράξη ή το άτομο που σας πλήγωσε, ο πόνος έχει εξαφανιστεί και μαζί του ο θυμός, η οργή και μνησικακία.
 
Άσκηση : Γράψτε σ΄ένα φύλλο χαρτί όλα εκείνα που σας θυμώνουν και σας πικραίνουν, ανθρώπους ή καταστάσεις.  Σκίστε το χαρτί με αργές κινήσεις σαν μια ιεροτελεστία λύτρωσης και οριστικής διαγραφής και εξάλειψης από τη ζωή σας.  Αυτός ο συμβολισμός βοηθά το υποσυνείδητο – που δεν γνωρίζει αν είναι αλήθεια ή ψέμματα αυτό που κάνετε – να λειτουργήσει συγχωρητικά, λυτρωτικά και αποτελεσματικότερα για σας.
 
  1. Αλλάξτε αυτό που μπορεί να αλλάξει.
 
Σίγουρα αν αλλάζει κάτι αλλάξτε το. Είναι γνωστή η ιστορία με το σκύλο που γρύλλιζε από τον πόνο επειδή καθόταν πάνω σε μια σανίδα με ένα καρφί. Παρόλο τον πόνο του, φοβόταν να αλλάξει στάση, ή μέρος, μόνο και μόνο επειδή τον τρόμαζε η αλλαγή αυτή!
 
Αυτό που εσείς σίγουρα μπορείτε να αλλάξετε είναι οτιδήποτε μπορεί να αλλάξει. Αν η ζωή σας δεν σας αρέσει έτσι όπως τη ζείτε, κάντε την αρχή με μικρές αλλαγές προς την κατεύθυνση που η ζωή σας θέλετε να πάει. Κουνηθείτε! Δεν είστε «ριζωμένοι»! Δεν είστε δέντρα! Κινηθείτε!  Θυμηθείτε : Μικρά βήματα στην αρχή. Καμία μεγάλη αλλαγή δεν έγινε μέσα σε πέντε λεπτά. Επίσης, ξεκινήστε με μια μεγάλη αλλαγή και όχι ταυτόχρονα με πολλές, γιατί έτσι διασπάται και διασκορπίζεται η ενέργειά σας.
 
Δεν μπορείτε, για παράδειγμα, να κάνετε ταυτόχρονα αλλαγή σπιτιού, αλλαγή εργασίας, αλλαγή συντρόφου, αλλαγή περιοχής κατοικίας…. Κάτι τέτοιο είναι αρκετά επικίνδυνο, ειδικά όταν ήδη καταβάλετε προσπάθεια στο να αλλάξετε κάτι μικρότερο στη ζωή σας!
 
Δύσκολα μεν, αλλά ουσιαστικά, μπορείτε να αλλάξετε την ίδια σας τη ζωή, αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεστε και αντιδράτε σε πράγματα, ανθρώπους, καταστάσεις και συμπεριφορές. Φύγετε από το καρφί. Μπορείτε.
 
Μια καλή άσκηση που σας προτείνω είναι να σχεδιάζετε κάθε βράδυ τις ενέργειες που θέλετε να κάνετε την επόμενη ημέρα, έτσι ώστε πάντα να υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για να περάσετε λίγη ώρα ηρεμίας με τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας.
 
  1. Αποφύγετε εκείνο που δεν μπορείτε να αλλάξετε.
 
Τόσο απλά. Παρατήστε το ! Τρέξτε μακριά του – αν μπορείτε ! Βγάλτε από τη ζωή σας μολυσματικές καταστάσεις, μολυσματικούς ανθρώπους, μολυσματικές συμπεριφορές.  Κάντε φυσικό, συναισθηματικό και ουσιαστικό «ζάπινγκ» προσώπων και πραγμάτων, αν ποτέ ανακαλύψετε ότι παίζεται ένα θρίλερ γύρω σας.  Βγείτε από το ημίφως στο φως.  Μην παίζετε μαζί τους. Απλά, φύγετε μακριά τους.
 
Σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας. Κάντε το εκεί που μπορείτε κι εκεί που έχετε επιλογές. Αν δεν υπάρχουν επιλογές (τις περισσότερες φορές υπάρχουν, αλλά εμείς αρνούμαστε να τις δούμε), τότε αποδεχτείτε το.
 
Πάντα να είστε σε εγρήγορση και αφυπνισμένοι για τυχόν επιθέσεις που θα δεχτείτε από ανθρώπους ή καταστάσεις με συμπεριφορές σκληρότερες απ όσο αντέχετε.
 
Θυμηθείτε : Εμείς επιτρέπουμε στους άλλους να μας συμπεριφέρονται με τον τρόπο που μας συμπεριφέρονται, από τον τρόπο που επικοινωνούμε μαζί τους.
 
Εσείς ποιές συμπεριφορές χρησιμοποιείτε που κάνουν τους άλλους να σας φέρονται έτσι όπως ΔΕΝ σας αρέσει;  Τις γνωρίζετε; Τί θα κάνετε γι΄ αυτό;   Μήπως έχετε ξεχάσει ότι είστε ο γενικός διευθυντής της ζωής σας;
 
Γι΄ αυτό φίλοι μου, ποτέ δεν είναι αργά για δράση. Η δική σας δράση έχει επιλογές :
 
Να αλλάξετε ότι αλλάζει.
Να αποδεχτείτε εκείνο που δεν αλλάζει, ή να το αποφύγετε.
 
Η επιλογή είναι δική σας.