Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΥΠΟΥ Α

Sat Oct 2016
άθε φορά που αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας με επιτυχία, γινόμαστε πιο δυνατοί.
 
Κάθε φορά που αναβάλουμε ή διστάζουμε να κάνουμε εκείνο που μας τρομάζει, γινόμαστε περισσότερο ευάλωτοι και αδύναμοι για να το προσπαθήσουμε κάποια άλλη στιγμή.
 
Πολλοί άνθρωποι σήμερα, δυσκολεύονται να προχωρήσουν δημιουργικά, επιτυχημένα και νικηφόρα με τις ζωές τους.
 
Γιατί απαιτείται μια ξεχωριστή μορφή δύναμης για να κάνεις κάτι τέτοιο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με ένα κράτος που πολεμάει αντί να στηρίζει τους πολίτες του.
 
Η δύναμη αυτή είναι η δύναμη να αντιμετωπίσεις κατάματα εκείνο που φοβάσαι περισσότερο.
 
Η συγκεκριμένη αυτή δύναμη θα σε κάνει να ξεπεράσεις αυτό που οι επιστήμονες (Drs Rosennman & Friedman, SanFrancisco) χαρακτηρίζουν συμπεριφορά «Τύπου Α».
 
Η συγκεκριμένη συμπεριφορά αντανακλάται στην ενήλικη ζωή πολλών ανθρώπων και έχει να κάνει με το βαθμό του άγχους που υπάρχει στη ζωή του ανθρώπου. Πηγάζει από τα παιδικά χρόνια όταν η υπό όρους αγάπη των γονιών προς τα παιδιά τα σπρώχνει να αναζητούν την έγκριση των άλλων ανθρώπων.
 
Κι έτσι, ο ενήλικος αναζητά την (χαμένη γονική έγκριση) από «σημαντικά» πρόσωπα στη ζωή του. Αυτοί μπορεί να είναι ένας δάσκαλος, ένας συνάδελφος, ένας προϊστάμενος, κάποιος σύμβουλος, ή εργοδότης. Ακόμα και ένας/μια σύντροφος.
 
Στην ενήλικη ζωή αν η συμπεριφορά αυτή εξακολουθεί και επικρατεί, μας αγχώνει, και ακινητοποιεί σε οτιδήποτε κάνουμε, αν πρώτα δεν ξέρουμε ότι οι άλλοι το εγκρίνουν. Αυτή η συμπεριφορά ποικίλλει και μπορεί να έχει και ακραία αποτελέσματα.
 
Έτσι, εκείνοι οι άνθρωποι που την έχουν, τείνουν να πιέζουν υπερβολικά τον εαυτό τους στο να κάνουν πράγματα για τους άλλους, ώστε να γίνουν αποδεκτοί στα μάτια τους.
 
Πράγμα που τους οδηγεί σε περισσότερη καταπίεση, θυματοποίηση, άγχος, θυμό, απελπισία και αίσθηση αβοηθησίας.
 
Το πρώτο βήμα για την «απελευθέρωση» από μια τέτοια κατάσταση είναι οι λεγόμενες πράξεις «αυτό-αποδοχής». Να αρχίσουμε σιγά-σιγά να αγαπάμε, να αποδεχόμαστε, να προστατεύουμε περισσότερο τον ίδιο μας τον εαυτό.
 
Αυτό-αποδοχή σημαίνει ότι «Αποδέχομαι τον εαυτό μου με τα καλά μου και τα άσχημά μου». Σημαίνει επίσης, ότι «δεν σταματώ να βελτιώνω τα καλά μου και να μειώνω τα άσχημά μου».
 
Το δεύτερο βήμα είναι να παραδεχτούμε μια σκληρή αλήθεια της ζωής που υπαγορεύει ότι «κανείς δεν ενδιαφέρεται για εκείνους που δεν ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους». Πράγμα που σημαίνει ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι για να κάνουμε μια αρχή προς το καλύτερο στη ζωή μας.
 
Το τρίτο βήμα είναι να μιλήσουμε σε κάποιους ανθρώπους που θα μας μπορούν να μας ακούσουν και να μας αποδεχτούν χωρίς επίκριση και να τους πούμε όλα εκείνα που μας βαραίνουν και σκοτεινιάζουν το νου και την ψυχή μας. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι ένας καλός φίλος/η, ένας πνευματικός ή ένας θεραπευτής.
 
Γιατί αυτά τα τρία βήματα θα οδηγήσουν τον άνθρωπο στην αυτό-παραδοχή και στην αυτό-αποδοχή.
 
Αυτά τα τρία βήματα είναι ίσως, μια καλή αρχή!
 
(Μαζί μπορούμε να δουλέψουμε επάνω σε θέματα που σας απασχολούν σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο μέσα από θεραπευτικές συνεδρίες ή coaching. Δείτε περισσότερα εδώ :http://akis-angelakis.com/ournews-activities/1027--a-coaching.html   και εδώ http://akis-angelakis.com/ournews-activities/1026--business-coaching.html )
post_symperifora_typou_a