Πώς να καταλαβαίνεις και να διακρίνεις τον καλό Μέντορα

Mon Oct 2023
Πώς να καταλαβαίνεις και να διακρίνεις τον καλό Μέντορα
Η Mentors Academy είναι το πρόσφατο δημιούργημα μου.  Έχει στόχο να καταρτίσει επαγγελματίες να ξεχωρίσουν και να διακριθούν στον τομέα τους.
Ο καλός μέντορας διαθέτει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων που τον καθιστούν αποτελεσματικό στην καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητευομένων του.
Να ποια είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά ενός σπουδαίου μέντορα:
⭐ Εμπειρία και εξειδίκευση: Διαθέτει πλούσιες γνώσεις και εμπειρία στον τομέα ή την ειδικότητά του. Έχει επιτύχει ένα επίπεδο επιτυχίας και ικανότητας που τον καθιστά πολύτιμη πηγή για τους μαθητευομένους του.
⭐ Αποτελεσματική επικοινωνία: Οι άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες είναι ζωτικής σημασίας για έναν μέντορα. Ο καλός μέντορας μπορεί να μεταφέρει σύνθετες ιδέες με σαφήνεια και να ακούει ενεργά και αποτελεσματικά τους συμβουλευομένους. Ενθαρρύνει τον ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο.
⭐ Υπομονή: Η καθοδήγηση μπορεί να είναι μια αργή και μερικές φορές απογοητευτική διαδικασία. Ένας σπουδαίος μέντορας είναι υπομονετικός και κατανοεί ότι η μάθηση και η ανάπτυξη χρειάζονται χρόνο. Είναι πρόθυμος να επαναλάβει εξηγήσεις και να προσφέρει καθοδήγηση όσες φορές χρειάζεται.
⭐ Ενσυναίσθηση: Παίζει σπουδαίο ρόλο στο mentoring.  O μέντορας πρέπει να έχει ενσυναίσθηση και να μπορεί να κατανοήσει και να σχετιστεί με τις προκλήσεις, τους φόβους και τις φιλοδοξίες των καθοδηγούμενων του. Παρέχει συναισθηματική υποστήριξη και δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο για να μοιράζονται οι μαθητευόμενοι τις ανησυχίες τους.
⭐ Διαθεσιμότητα και προσβασιμότητα: Η προσβασιμότητα είναι σημαντική.  Ένας σπουδαίος μέντορας είναι διαθέσιμος στους συμβουλευομένους του όταν χρειάζεται. Ανταποκρίνεται σε ερωτήσεις, ανησυχίες και αιτήματα για καθοδήγηση.
⭐ Θετικό πρότυπο: Ο καλός μέντορας δίνει το παράδειγμα. Επιδεικνύει επαγγελματισμό, ηθική συμπεριφορά και ισχυρή εργασιακή ηθική. Εμπνέει τους προστατευόμενους του μέσα από τις πράξεις του.
⭐ Προσανατολισμένος σε στόχους: Βοηθά τους συμβουλευομένους του να θέσουν και να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους. Παρέχει καθοδήγηση και υποστήριξη και τους βοηθά να παραμείνουν στο σωστό δρόμο και να σημειώσουν πρόοδο.
⭐ Εποικοδομητική ανατροφοδότηση: Παρέχει εποικοδομητική ανατροφοδότηση που είναι συγκεκριμένη, εφαρμόσιμη και εστιασμένη στη βελτίωση. Το κάνει με τρόπο που είναι υποστηρικτικός και βοηθά τους μαθητευόμενους να αναπτυχθούν.
⭐ Προσαρμοστικότητα: Κάθε καθοδηγούμενος είναι μοναδικός και ο καλός μέντορας προσαρμόζει το στυλ καθοδήγησής του στις ατομικές ανάγκες και μαθησιακές προτιμήσεις των καθοδηγούμενων του. Αναγνωρίζει τις διαφορετικότητες και τις μοναδικότητες κάθε μαθητευόμενου και προσαρμόζεται ανάλογα.
⭐ Εμπιστευτικότητα: Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη σε μια μεντορική σχέση. Ο καλός  μέντορας σέβεται την εμπιστευτικότητα των συμβουλευομένων του και δεν μοιράζεται ευαίσθητες πληροφορίες χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
⭐ Δικτύωση: Η καθοδήγηση συχνά περιλαμβάνει τη βοήθεια των καθοδηγούμενων να οικοδομήσουν τα επαγγελματικά τους δίκτυα. Ο μέντορας μπορεί να συστήσει στους μαθητευομένους του πολύτιμες επαφές και ευκαιρίες.
⭐ Μακροπρόθεσμη προοπτική: Ηκαθοδήγηση δεν είναι απλά, μια βραχυπρόθεσμη προσπάθεια. Ο καλός μέντορας είναι αφοσιωμένος στη μακροπρόθεσμη επιτυχία και ανάπτυξη των συμβουλευομένων του.
⭐ Ανιδιοτέλεια: Ο αποτελεσματικός μέντορας παρακινείται από μια γνήσια επιθυμία να βοηθήσει τους μαθητευομένους του να επιτύχουν, αντί να επιδιώκει προσωπικό όφελος ή αναγνώριση.
⭐ Συνεχής μάθηση: Ακόμη και οι έμπειροι μέντορες συνεχίζουν να μαθαίνουν και να παραμένουν ενημερωμένοι στον τομέα τους. Αποτελούν πρότυπο της δια βίου μάθησης για τους ανθρώπους τους.
⭐ Σεβασμός στη διαφορετικότητα: Ο καλός μέντορας σέβεται και εκτιμά τη διαφορετικότητα σε όλες τις μορφές της. Είναι ανοιχτόμυαλος και περιεκτικός, αναγνωρίζοντας τις μοναδικές προοπτικές και το υπόβαθρο των μαθητευομένων του.
⭐ Ενθάρρυνση και έμπνευση: Εμπνέει τους ανθρώπους του ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Προσφέρει ενθάρρυνση και κίνητρα, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.
⭐ Επίλυση συγκρούσεων: Μπορεί να διευθετήσει τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της μεντορικής σχέσης, βοηθώντας και τα δύο μέρη να βρουν εποικοδομητικές λύσεις.
⭐ Ταπεινότητα: Οι αποτελεσματικοί μέντορες είναι ταπεινοί και αναγνωρίζουν ότι και οι ίδιοι έχουν περιθώρια βελτίωσης. Είναι ανοιχτοί στο να μαθαίνουν από τους καθοδηγούμενούς τους και αναγνωρίζουν τους δικούς τους περιορισμούς.
Συνολικά, ένας καλός μέντορας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη όλων των ανθρώπων που συμβουλεύει. Παρέχει καθοδήγηση, υποστήριξη και έμπνευση, βοηθώντας τους να πλοηγηθούν στο ταξίδι τους προς την επιτυχία και την προσωπική ανάπτυξη.
Τρία σημαντικά προγράμματα με διεθνή πιστοποίηση από τον κορυφαίο του είδους, Ιδρυτή της Mentors Academy Άκη Αγγελάκη.
Qualified Business and Life Mentor : Πιστοποιημένος Μέντορας Επιχειρηματικότητας και Ζωής
Qualified Life Insurance Sales Mentor : Πιστοποιημένος Μέντορας Ασφαλιστικών Πωλήσεων
Qualified Real Estate Expert : Πιστοποιημένος Ειδικός Κτηματομεσιτικών Πωλήσεων