Τα συναισθήματα σας και τα μάτια σας!

Tue Aug 2023
Τα συναισθήματα σας και τα μάτια σας!
Τα συναισθήματα μας είναι η «τροφή» της καλής ή της κακής υγείας.
Ανάλογα με το πώς τα διαχειριζόμαστε.
Επικοινωνούμε μαζί τους; Τα κατανοούμε; Ή μήπως τα καταπνίγουμε και τα κρύβουμε κάτω από το «χαλί»;
Είναι συγκλονιστικές οι έρευνες γύρω από τη χρησιμότητα της κατάλληλης διαχείρισης των συναισθημάτων μας σε σχέση με την υγεία μας.
Έχει διαπιστωθεί ότι όσοι καταστέλλουν τα συναισθήματά τους :
  • Οδηγούνται σε αυξημένη αρτηριακή πίεση,
  • Βιώνουν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα,
  • Παρουσιάζουν σχετικά αυξημένη καρδιαγγειακή ενεργοποίηση,
  • Έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας τόσο από καρκίνο όσο και από καρδιαγγειακά νοσήματα,
  • Έχουν χειρότερη ποιότητα σχέσεων, χαμηλότερη κοινωνική ικανοποίηση, χαμηλότερη κοινωνική υποστήριξη,
  • Δημιουργούν περισσότερες αρνητικές πρώτες εντυπώσεις και βιώνουν χαμηλότερη κοινωνική ευημερία.
  • Βιώνουν μεγαλύτερη αγωνία και αυξημένο καρδιακό ρυθμό.
  •  Έχουν  αυξημένα καταθλιπτικά συμπτώματα,
  • Έχουν αυξημένα αρνητικά συναισθήματα ειδικά τα άτομα εκείνα που πάσχουν από διαταραχές άγχους και διάθεσης.
  • Είναι περισσότερο ευάλωτοι στον φυσικό πόνο.
  • Έχουν αυξημένη πιθανότητα επιθετικότητας.
  • Βιώνουν υψηλότερο αρνητισμό και χαμηλότερη θετικότητα
 
Να τι έχουν δείξει οι διάφορες έρευνες
  1. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που κατέστειλαν τα συναισθήματά τους κατά τη διάρκεια μιας πειραματικής μελέτης είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση (Butler et al., 2003).
  2. Σε μια μελέτη για τη ρύθμιση των συναισθημάτων, όσοι κατέπνιξαν τα συναισθήματά τους βίωσαν λιγότερα θετικά και περισσότερα αρνητικά συναισθήματα (Gross & John, 2003).
  3. Σε μια μελέτη στην οποία οι συμμετέχοντες είτε εξέφρασαν είτε κατέστειλαν συναισθήματα μετά από μια αηδιαστική ταινία, εκείνοι που κατέστειλαν τα συναισθήματά τους παρουσίασαν σχετικά αυξημένη καρδιαγγειακή ενεργοποίηση (Roberts, Levenson, & Gross, 2008).
  4. Σε μια 12ετή μελέτη, η καταπίεση των συναισθημάτων συσχετίστηκε με σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας τόσο από καρκίνο όσο και από καρδιαγγειακά νοσήματα (Chapman, Fiscella, Kawachi, Duberstein, & Muennig, 2013).
  5. Σε μια ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση των Chervonsky και Hunt (2017), η καταπίεση των συναισθημάτων συσχετίστηκε με χειρότερη ποιότητα σχέσεων, χαμηλότερη κοινωνική ικανοποίηση, χαμηλότερη κοινωνική υποστήριξη, περισσότερες αρνητικές πρώτες εντυπώσεις και χαμηλότερη κοινωνική ευημερία.
  6. Σε μια προκαταρκτική μελέτη, ενήλικες άνδρες συμμετέχοντες που κατέπνιξαν τα συναισθήματά τους μετά την παρακολούθηση ενός δυσάρεστου κινηματογραφικού κλιπ βίωσαν μεγαλύτερη αγωνία και αυξημένο καρδιακό ρυθμό (Tull, Jakupcak, & Roemer, 2010).
  7. Σε μια μελέτη που συνέκρινε άτομα με διάγνωση μείζονος κατάθλιψης σε σχέση με υγιείς μάρτυρες, η καταπίεση τόσο των αρνητικών όσο και των θετικών συναισθημάτων συσχετίστηκε με αυξημένα καταθλιπτικά συμπτώματα μεταξύ των καταθλιπτικών ατόμων (Beblo et al., 2012).
  8. Οι Campbell-Sills, Barlow, Brown και Hofmann (2006) διαπίστωσαν ότι η καταστολή των συναισθημάτων μετά την παρακολούθηση μιας ταινίας που προκαλεί συναισθήματα σχετίζεται με αυξημένα αρνητικά συναισθήματα μεταξύ ατόμων που πάσχουν από διαταραχές άγχους και διάθεσης.
  9. Σε ένα πείραμα στο οποίο οι συμμετέχοντες εκφώνησαν μια ομιλία μπροστά σε μια κάμερα, εκείνοι που κατέστειλαν τα συναισθήματά τους βίωσαν περισσότερο άγχος και αυξημένη καρδιακή πίεση (Hofmann, Heering, Sawyer, & Asnaani, 2009).
  10. Οι Quartana και Burns (2007) διεξήγαγαν μια μελέτη στην οποία οι συμμετέχοντες βίωσαν μια νοητική αριθμητική εργασία με ή χωρίς παρενόχληση, ακολουθούμενη από μια εμπειρία ψυχρού πιεστηρίου (δηλ. βύθιση του χεριού ενός ατόμου σε πολύ κρύο νερό). Όσοι συμμετείχαν στην ομάδα καταπίεσης ανέφεραν μεγαλύτερα επίπεδα πόνου.
  11. Στην ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για την επιθετικότητα και τη ρύθμιση των συναισθημάτων, οι Roberton, Daffern και Bucks (2012) ανέφεραν ότι η ελλιπής ρύθμιση των συναισθημάτων σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα επιθετικότητας.
  12. Σε μια έρευνα που χρησιμοποίησε τη μέθοδο του καθημερινού ημερολογίου για την αξιολόγηση της θετικής και αρνητικής διάθεσης, όσοι καταπίεζαν τα συναισθήματά τους βίωσαν υψηλότερο αρνητισμό και χαμηλότερη θετικότητα (Brockman, Ciarrochi, Parker, & Kashdan, 2016).
  13. Σε μια μελέτη που σύγκρινε κλινικά καταθλιπτικούς, πρώην καταθλιπτικούς και συμμετέχοντες που δεν είχαν ποτέ κατάθλιψη, σε όλες τις ομάδες παρουσιάστηκε μια εργασία που απαιτούσε συναισθηματική προετοιμασία. Μεταξύ της ομάδας των πρώην καταθλιπτικών, η καταστολή των συναισθημάτων σχετιζόταν με αυξημένα καταθλιπτικά συμπτώματα (Joormann & Gotlib, 2010).
Πολλά περισσότερα θέματα, τεχνικές, παραδείγματα, ασκήσεις και πρακτικές για τη διαχείριση των συναισθημάτων παρουσιάζονται αναλυτικά στο μακροχρόνιο Πρόγραμμα με Διεθνή Πιστοποίηση Qualified Business & Life Mentor.  Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα, σε ποιους απευθύνεται, τη διάρκεια, τα μαθήματα και τη Διεθνή Πιστοποίηση πατώντας εδώ https://www.akis-angelakis.com/avideo/qualified-business-and-life-mentor/ .
Μπορείτε επίσης, να επικοινωνήσετε μαζί μου στο 210-2512988 για να σας δώσω περαιτέρω διευκρινήσεις σε τυχόν ερωτήσεις που θα έχετε.