Όταν η εχθρότητα σε περιτριγυρίζει

Sun Oct 2023
Όταν η εχθρότητα σε περιτριγυρίζει
H κοινωνία μας βρίσκεται σε μάχη.  Τα παιδιά μας κακοποιούνται μεταξύ τους.  Κράτη αλληλοκαταστρέφονται. Οι γείτονες μας γίνονται όλο και περισσότερο απρόβλεπτοι.  Οι κλιματικές συνθήκες απειλούν την επιβίωση μας. Παντού σειρήνες, παντού πόνος, αγωνία, ερείπια!
Όταν η εχθρικότητα είναι παντού γύρω σου, και το περιβάλλον μας ξεχειλίζει από επιθετικότητα και αρνητικά συναισθήματα σίγουρα είναι μια δύσκολη και αγχωτική κατάσταση.
Μοιράζομαι μαζί σου μερικές σκέψεις μου που ελπίζω να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις την εχθρότητα μέσα κι’ έξω από τη γειτονιά σου και τη χώρα μας και να διατηρήσεις την ισορροπία στη ζωή σου:
Προσπάθησε όσο μπορείς να μείνεις ήρεμος και ψύχραιμος:  Κάθε φορά που αντιμετωπίζεις ένα εχθρικό γεγονός, μια συμπεριφορά ή μια κατάσταση. Η αντίδραση με θυμό ή επιθετικότητα μπορεί να χειροτερεύσει τα πράγματα. Η λήψη βαθιών αναπνοών και η εξάσκηση τεχνικών χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσει.
Να αποφεύγεις τις προκλήσεις, τις αντιπαραθέσεις και την προκλητική συμπεριφορά. Μη συμμετέχεις σε συζητήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω εχθρότητα.
Πρωτεύει η δική σου ασφάλεια :  Δώσε προτεραιότητα στην ασφάλειά σου. Εάν αισθάνεσαι σωματική απειλή ή ανασφάλεια, απομακρύνσου από την κατάσταση και ψάξε να βρεις ένα ασφαλές μέρος.
Φρόντισε να μην εκτίθεσαι :  Όσο μπορείς, ελαχιστοποίησε  την έκθεσή σου σε πηγές εχθρότητας, είτε πρόκειται για ειδήσεις, είτε για μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε για συγκεκριμένα άτομα. Είναι απαραίτητο να προστατεύσεις την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία και ισορροπία.
Ζήτησε υποστήριξη: Από φίλους, συγγενείς ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που μπορεί να σε βοηθήσει να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου και να σου παρέχει συναισθηματική υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές.
Δείξε ενσυναίσθηση:   Προσπάθησε να καταλάβεις τις προοπτικές και τις ανησυχίες των άλλων, ακόμη και εκείνων με τους οποίους διαφωνείς. Η ενσυναίσθηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εχθρότητας και να δημιουργήσει τη βάση για πιο εποικοδομητικές συζητήσεις.
Εστίασε την προσοχή σου στην αναζήτηση λύσεων:  Μην κολλάς στις αρνητικές πτυχές, επικεντρώσου στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που συμβάλλουν στην εχθρότητα. Συμμετέχετε ενεργά σε προσπάθειες για την προώθηση της κατανόησης και της συνεργασίας.
Φρόντισε όσο μπορείς, τον εαυτό σου σωματικά και ψυχικά. Απασχολήσου με δραστηριότητες που προάγουν τη γαλήνη, και την εσωτερική ευημερία, όπως η άσκηση, ο διαλογισμός, τα χόμπι και το να περνάς χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα.
Βάλε όρια: Για να προστατεύσεις τον εαυτό σας από την υπερβολική αρνητικότητα. Έχετε το δικαίωμα να αποστασιοποιηθείς από άτομα ή καταστάσεις που είναι επιβλαβείς για την ψυχική και συναισθηματική σου υγεία.
Πες «ναι» σε περισσότερο διάλογο: Επεδίωκε την ανοιχτή, με σεβασμό επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων στην εχθρότητα. Μερικές φορές, ο εποικοδομητικός διάλογος μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των εντάσεων και στην προώθηση της κατανόησης.
Ενημερώσου:  Ενώ ο περιορισμός της έκθεσης σε αρνητικές πληροφορίες είναι απαραίτητος, η ενημέρωση για τα υποκείμενα ζητήματα και τις πιθανές λύσεις μπορεί επίσης να είναι πολύτιμη. Αναζήτησε ισορροπημένες και αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης.
Κάνε την ειρήνη προτεραιότητα σου:  Αν αισθάνεστε άνετα να το κάνεις.  Δούλεψε ενεργά για την ειρήνη και τη συμφιλίωση στην κοινότητα ή το περιβάλλον σου. Υποστήριξε πρωτοβουλίες και οργανώσεις που στοχεύουν στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων.
Ζήτησε και κατοχύρωσε νομική και αστυνομική υποστήριξη: Εάν πιστεύεις ότι η ασφάλειά σου κινδυνεύει λόγω εχθρότητας, εξέτασε το ενδεχόμενο να εμπλέξεις τις νομικές αρχές ή τις αρχές επιβολής του νόμου για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Το να προσπαθείς να επιβιώσεις σε ένα περιβάλλον γεμάτο εχθρότητα μπορεί να είναι ψυχικά και συναισθηματικά εξαντλητικό. Είναι σημαντικό να αναζητήσεις υποστήριξη και να δείξεις αυτό-φροντίδα για να διατηρήσεις την ισορροπία σου. Σε περιπτώσεις ακραίας ή συνεχιζόμενης εχθρότητας, η προσφυγή στις αρμόδιες αρχές ή σε οργανισμούς επίλυσης συγκρούσεων μπορεί να είναι απαραίτητη για μια μακροπρόθεσμη λύση.
Πολλά περισσότερα θέματα, τεχνικές, παραδείγματα, ασκήσεις και πρακτικές για Διεκδικητική Συμπεριφορά παρουσιάζονται αναλυτικά στο μακροχρόνιο Πρόγραμμα με Διεθνή ιστοποίηση Qualified Business & Life Mentor.  Μπορείς να δεις αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα, σε ποιους απευθύνεται, τη διάρκεια, τα μαθήματα και τη Διεθνή Πιστοποίηση πατώντας εδώ 
Μπορείς επίσης, να επικοινωνήσεις μαζί μου στο 210-2512988 για να συζητήσεις το ενδεχόμενο της υποτροφίας στο πρόγραμμα με έκπτωση -50% στα δίδακτρα και αποπληρωμή σε μηνιαίες δόσεις.