Χρήσιμες συμβουλές για όσους αισθάνονται οικονομική πίεση και αβεβαιότητα

Mon Jun 2022
Χρήσιμες συμβουλές για όσους αισθάνονται οικονομική πίεση και αβεβαιότητα
1.Σταματήστε να κρίνετε την κατάσταση σας σαν «αδιέξοδη και τραγική» και μην παραπονιέστε. Η γκρίνια μοιάζει με το σαράκι. Κατατρώγει αυτό που γαντζώνεται επάνω του. Με τη γκρίνια δεν κατορθώνετε να βρείτε λύση.
2.Αποδεχτείτε μη μοιρολατρικά τη ζωή σας έτσι όπως είναι ακριβώς. Προσοχή (για να μην παρεξηγούμαι), δεν λέω «παραδεχτείτε την ανικανότητα σας να διαχειριστείτε αυτό που σας συμβαίνει».  Η μη μοιρολατρική αποδοχή είναι η αφετηρία κάθε αλλαγής, κάθε υπέρβασης και κάθε απελευθέρωσης από μια κατάσταση που μας δυσαρεστεί και μας ταλαιπωρεί.
3.Καμιά δραστική αλλαγή δεν μπορεί να επέλθει αν δεν αποδεχτείτε αυτό που σας συμβαίνει. Η ζωή σας αυτή τη στιγμή είναι έτσι όπως είναι. Η ζωή δεν είναι ούτε άδικη, ούτε δίκαιη.  Είναι έτσι όπως είναι και στο χέρι σας είναι να σκεφθείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αλλάξετε μερικά αν όχι όλα, από τα δεδομένα που έχετε μπροστά σας.
4.Πάρτε το απόφαση, σφίξτε τα δόντια και δεσμευτείτε στο να κάνετε κάτι. Εδώ και τώρα! Μην αναβάλετε και μην περιμένετε τίποτε να αλλάξει από μόνο του.
5.Αν θέλετε να μειώσετε τα αισθήματα φόβου και αυτό-λύπησης δεν έχετε παρά να σκεφτείτε άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εσάς.
6.Παραδεχτείτε το γεγονός ότι το χρήμα είναι σαν τους ανθρώπους. Πηγαίνει εκεί που το αγαπούν και το σέβονται. Εκεί που θα το διαχειριστούν με προσοχή και σοφία. Τώρα είναι η στιγμή να αρχίσετε να παίρνετε σοφές αποφάσεις σχετικά με το που και πως θα ξοδεύετε ή θα επενδύετε τα χρήματά σας. Φροντίστε να καταγράφετε όλα σας τα έξοδα.
7.Αν παρόλα αυτά, εξακολουθείτε να αισθάνεστε άσχημα, τότε μη διστάσετε να «αφουγκραστείτε» αυτά τα συναισθήματα και να μην τα διώξετε από πάνω σας. Αφήστε τα να κυκλοφορήσουν στο σύστημά σας. Δώστε τους περιθώριο να σας μιλήσουν. Ακούστε τα. Αφήστε τα να «αναπνεύσουν» και θα δείτε ότι σταδιακά θα αρχίσουν να μειώνονται.
8.Αμέσως μετά, αρχίστε να σκέφτεστε ψύχραιμα και στρατηγικά με ποιους τρόπους μπορείτε να δημιουργήσετε νέες πηγές εισοδήματος. Έχει σημασία να θυμάστε ότι θα χρειαστεί να πάψετε να κάνετε όλα όσα κάνατε μέχρι χτες και δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά για σας αποτελέσματα.
9.Μην κλείνεστε στον εαυτό σας. Η εσωστρέφεια έχει νόημα μόνον όταν κάνετε την περισυλλογή σας. Όταν ξεκινήσετε την προσπάθεια και τη δράση θα χρειαστεί να μιλήσετε, να επικοινωνήσετε, να δραστηριοποιηθείτε και να συνεργαστείτε με άλλους ανθρώπους.
10. Φροντίστε καθημερινά να μαθαίνετε καινούργια πράγματα. Τα λάθη του παρελθόντος μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοί σας, αρκεί να μάθετε από αυτά.
Κοιτάτε μπροστά. Ψηλά το κεφάλι. Μην ξεχνάτε ότι εμείς οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε το πόσο δυνατοί είμαστε μόνον όταν έρθει η στιγμή να προκαλέσουμε τους φόβους μας και να τους νικήσουμε.
(Εμπνευσμένο από το άρθρο «Action Is the Best Antidote for Financial Fear» της Joan Sotkins, από το Prosperity Tips).