Ποιες είναι οι «παγίδες» του μυαλού

Mon Apr 2023
Ποιες είναι οι «παγίδες» του μυαλού
Οι παγίδες του νου είναι μοτίβα σκέψης που διαστρεβλώνουν την αντίληψή μας για την πραγματικότητα και προκαλούν αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές.
Ας δούμε μερικές:
1. Η σκέψη του "όλα ή τίποτα": Αυτό περιλαμβάνει τη θεώρηση των πραγμάτων στα άκρα, χωρίς χώρο για αποχρώσεις του γκρι. Για παράδειγμα, σκέφτεσαι με όρους "επιτυχίας" ή "αποτυχίας", αντί να αναγνωρίζεις τις αποχρώσεις της προόδου.
2. Η υπερβολική γενίκευση: Αυτό περιλαμβάνει τη διατύπωση σαρωτικών κρίσεων με βάση περιορισμένες πληροφορίες ή μια μοναδική εμπειρία. Για παράδειγμα, το συμπέρασμα ότι είσαι "αποτυχημένος" μετά από μια και μόνο αποτυχία, αντί να την αναγνωρίσεις σαν εμπειρία μάθησης.
3. Καταστροφολογία: Αυτό περιλαμβάνει τη φαντασίωση του χειρότερου σεναρίου, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν στοιχεία που να το υποστηρίζουν. Για παράδειγμα, υποθέτοντας ότι ένα μικρό λάθος θα έχει καταστροφικές συνέπειες.
4. Εξατομίκευση: Αυτό περιλαμβάνει το να παίρνεις τα πράγματα προσωπικά, ακόμη και όταν δεν έχουν καμία σχέση με σένα. Για παράδειγμα, υποθέτοντας ότι η κακή διάθεση ενός φίλου είναι αποτέλεσμα κάποιου γεγονότος που έκανες εσύ, αντί να αναγνωρίσεις ότι μπορεί να αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα.
5. Μεροληψία επιβεβαίωσης: Αυτό περιλαμβάνει την αναζήτηση πληροφοριών που επιβεβαιώνουν τις υπάρχουσες πεποιθήσεις σου και την αγνόηση στοιχείων που τις αντικρούουν.
6. Συναισθηματική λογική: Αυτό περιλαμβάνει την υπόθεση ότι τα συναισθήματά σου αποτελούν ακριβή αντανάκλαση της πραγματικότητας. Για παράδειγμα, υποθέτοντας ότι αν αισθάνεσαι άγχος, τότε κάτι πρέπει να είναι επικίνδυνο.
Με το να αποκτήσεις επίγνωση αυτών των παγίδων του νου και να εργαστείς για να τις αναγνωρίσεις όταν εμφανίζονται, μπορείς να αρχίσεις να αλλάζεις τον τρόπο σκέψης σου και να βελτιώσεις την ψυχική και συναισθηματική σου ευημερία. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι ένας τύπος θεραπείας που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των παγίδων του νου.
Πολλά περισσότερα θέματα, τεχνικές, παραδείγματα, ασκήσεις και πρακτικές σε θέματα ψυχολογίας και προσωπικής ανάπτυξης, παρουσιάζονται αναλυτικά στο μακροχρόνιο Πρόγραμμα με Διεθνή Πιστοποίηση Qualified Business & Life Mentor. Μπορείς να δεις αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα, σε ποιους απευθύνεται, τη διάρκεια, τα μαθήματα και τη Διεθνή Πιστοποίηση πατώντας εδώ https://www.akis-angelakis.com/avideo/qualified-business-and-life-mentor/
Μπορείς επίσης, να επικοινωνήσεις μαζί μου στο 210-2512988 για να σου δώσω περαιτέρω διευκρινήσεις σε ερωτήσεις που ίσως έχεις.