Νίκησε το φόβο της απόρριψης!

Fri Feb 2023
Νίκησε το φόβο της απόρριψης!
Ο φόβος της απόρριψης είναι ένα συνηθισμένο συναίσθημα που μπορεί σε κρατήσει πίσω σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως οι σχέσεις, οι συνεντεύξεις για δουλειά, οι πωλήσεις, ή η δημόσια ομιλία.
Σου παραθέτω μερικές στρατηγικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις το φόβο της απόρριψης:
1. Να αμφισβητείς τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις: Ο φόβος της απόρριψης συχνά πηγάζει από αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις για τον εαυτό σου, όπως "δεν είμαι αρκετά καλός". Αμφισβήτησε αυτές τις σκέψεις αμφισβητώντας τα στοιχεία τους και υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου τα θετικά σου προσόντα και επιτεύγματα.
2. Άλλαξε την έννοια που έχει η απόρριψη για σένα : Αντί να βλέπεις την απόρριψη ως αντανάκλαση της αξίας σου, προσπάθησε να τη δεις ως ένα απαραίτητο βήμα προς την εξεύρεση μιας καλύτερης ευκαιρίας ή σχέσης. Η απόρριψη μπορεί να είναι μια πολύτιμη εμπειρία μάθησης και μπορεί να σε οδηγήσει σε κάτι ακόμη καλύτερο. Θυμάμαι τους πρώτους μήνες που είχα ξεκινήσει στις πωλήσεις, είχα φτιάξει «σλόγκαν» σε κάρτες και τα διάβαζα καθημερινά. Ένα από αυτά έλεγε «Δεν βλέπω την απόρριψη σαν απόρριψη, αλλά σαν μια ευκαιρία να δυναμώσω τις δεξιότητες και ικανότητες μου στις πωλήσεις».
3. Εξασκήσου στο να εκτίθεσαι. Άρχισε να εκθέτεις σταδιακά τον εαυτό σου σε καταστάσεις που πυροδοτούν το φόβο σου για την απόρριψη. Ξεκίνησε από πιο μικρές και προχώρησε σε μεγαλύτερες προκλήσεις. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να οικοδομήσεις αυτοπεποίθηση και να μειώσεις τη δύναμη που έχει πάνω σου ο φόβος της απόρριψης. (Αυτό στην ψυχοθεραπεία το ονομάζουμε «συστηματική αποευαισθητοποίηση»).
4. Βρες υποστήριξη: Η συζήτηση με φίλους, την οικογένεια, κάποιον μάνατζερ ή έναν θεραπευτή μπορεί να σε βοηθήσει να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου και να αποκτήσεις νέες προοπτικές σχετικά με το φόβο της απόρριψης.
5. Επικεντρώσου σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις: Αντί να ανησυχείς για το αποτέλεσμα μιας κατάστασης, επικεντρώσου σε αυτά που μπορείς να ελέγξεις, όπως η προσπάθεια και η προετοιμασία σου. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να μειώσεις τη δύναμη του φόβου σου.
Να θυμάσαι ότι το να ξεπεράσεις το φόβο της απόρριψης απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Δείξε υπομονή με τον εαυτό σου και να χαίρεσαι για κάθε βήμα προόδου που κάνεις, όσο μικρό κι αν είναι.
Πολλά περισσότερα θέματα, τεχνικές, παραδείγματα, ασκήσεις και πρακτικές για την αντιμετώπιση του φόβου της απόρριψης παρουσιάζονται αναλυτικά στο μακροχρόνιο Πρόγραμμα με Διεθνή Πιστοποίηση Qualified Business & Life Mentor.
Μπορείς να δεις αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα, σε ποιους απευθύνεται, τη διάρκεια, τα μαθήματα και τη Διεθνή Πιστοποίηση πατώντας εδώ https://www.akis-angelakis.com/avideo/qualified-business-and-life-mentor/
Μπορείς επίσης, να επικοινωνήσεις μαζί μου στο 210-2512988 για να σου δώσω περαιτέρω διευκρινήσεις σε τυχόν ερωτήσεις που θα έχεις.