Για την ευτυχία!

Sat Oct 2021
Για την ευτυχία!
Τίποτα δεν μας χαρίζεται!
Ακόμα και η ευτυχία. Απαιτεί προσπάθεια να τη βάλεις στη ζωή σου όταν όλα κάποιες φορές, είναι σκοτεινά, δύστροπα και απειλητικά.  Και όσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, τόσο περισσότερο εσύ, έχεις την υποχρέωση και την ευθύνη, να ανακαλύπτεις και να προσθέτεις  καθημερινές σταγόνες ευτυχίας στη ζωή σου!
Να τι είπα σε θεραπευόμενη μου  κατά τη διάρκεια της συνεδρίας όταν μου είπε ότι θέλει να βάλουμε σαν στόχο να γίνει περισσότερο ευτυχισμένη :
«Η ευτυχία είναι συναίσθημα. Τα συναισθήματα είναι τα «παιδιά» των σκέψεων μας. Εσύ τι σκέφτεσαι τον περισσότερο καιρό;  Αν όλα όσα σκέφτεσαι είναι δυσάρεστα και αρνητικά, τότε μην αναζητάς την ευτυχία. Πρέπει να προσπαθήσεις να σκέφτεσαι πιο φωτεινά, όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα. Και τότε, και μόνο τότε, θα αρχίσεις να βιώνεις περισσότερη ευτυχία στη ζωή σου».
Ποτέ δεν είναι αργά να κάνεις την αρχή.
Μην περιμένεις να κερδίσεις το λαχείο για να γίνεις ευτυχισμένος/η.  Μην περιμένεις οι άλλοι να αλλάξουν για να νιώσεις καλύτερα!
Ξεκίνα από τα μικρά, τα εύκολα, τα ταπεινά.
Απόλαυσε μια βόλτα.
Δες ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα.
Γέλασε μαζί με μερικούς φίλους.
Χάιδεψε το κατοικίδιο σου.
Φόρεσε ένα ρούχο που σου πηγαίνει και που αγαπάς.
Ξεφύλλισε ένα άλμπουμ φωτογραφιών με όμορφες στιγμές από το παρελθόν.
Όλα αυτά, μόνα τους και καθένα ξεχωριστά θα σου δώσουν ψυχική ενέργεια, πνευματική λαμπρότητα και διαύγεια ώστε να δεις με καθαρότερα μάτια τη ζωή σου.
Και δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν τόσα πολλά, μικρά, εύκολα πράγματα που καθημερινά μπορείς να κάνεις αν το θέλεις, για να γίνεις περισσότερο ευτυχισμένος/η.
Γιατί η ευτυχία δεν βρίσκεται στα πολλά, αλλά σε όλα εκείνα που κάνουν την καρδιά και την ψυχή σου να ανασαίνει ανακουφισμένα.
(Το άρθρο αυτό το εμπνεύστηκα μέσα από τη συζήτηση σε θεραπευτική συνεδρία και στα πλαίσια της κυκλοφορίας του νέου μου βιβλίου με τίτλο «Μαθήματα Ευτυχίας για τη ζωή και τους ανθρώπους»)