Από την κρίση στην ευκαιρία : Το μεγάλο ερώτημα!

Wed Dec 2021
Από την κρίση στην ευκαιρία : Το μεγάλο ερώτημα!
Είναι γεγονός ότι ζούμε μια περίοδο τεράστιων αλλαγών που είναι επακόλουθα κάποιων κρίσεων.
Υπάρχουν πολλές κρίσεις που μαστίζουν τον πλανήτη μας και όλες μαζί  τη χώρα μας.  Λες και κάποιος μας έχει ρίξει ένα κακό «ξόρκι» για να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο.  Αυτές είναι η Υγειονομική, η Οικονομική, η Κοινωνική, η Πολιτική, η Κλιματολογική, και φυσικά οι απειλές των κακών μας γειτόνων!
Παρόλα αυτά όμως, εγώ πάντα αναρωτιόμουν πως είναι δυνατόν να υπάρχουν ευκαιρίες μέσα σε μια κρίση.
Τελικά, με την πάροδο των ετών, την εμπειρία και την ωριμότητα άρχισα να μαθαίνω από τη ζωή ότι πολλές φορές – αν όχι πάντα – οι κρίσεις καλύπτουν ευκαιρίες.
Η λέξη «κρίση» στα Κινέζικα καλύπτει τα δύο πρόσωπα της αλλαγής. Το Κινέζικο ιδεόγραμμα για την κρίση αποτελείται από δύο διαφορετικούς χαρακτήρες. Ο ένας σημαίνει κίνδυνος και ο άλλος ευκαιρία.
Η κατάλληλη μετάφραση είναι ότι η κρίση είναι μια επικίνδυνη ευκαιρία. Από τη φύση μας είμαστε όλοι άνθρωποι του κινδύνου. Ο κίνδυνος είναι συνήθως αυτό που βλέπουμε πρώτα σε κάτι.
Η ιστορία της εξέλιξής μας υπαγορεύει πως όταν κάτι καινούργιο υπάρξει στο περιβάλλον μας, ψάχνουμε πάντα να ανακαλύψουμε την πιθανή απειλή που κρύβεται μέσα του.
Η επιβίωση του ανθρώπινου (και όχι μόνο) είδους εξαρτάται από το να αναγνωρίζουμε και να αποφεύγουμε τον κίνδυνο οποτεδήποτε εμφανιστεί στη ζωή μας.
Έχει λοιπόν, μεγάλη σημασία να εκτιμούμε την κάθε αλλαγή που συμβαίνει ώστε να βλέπουμε τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να τη συνοδεύουν.
Το να συνειδητοποιούμε τους πιθανούς κινδύνους μας επιτρέπει να κάνουμε τα ανάλογα σχέδια και προετοιμασίες για να τους αποφύγουμε. Από τη στιγμή που θα έχουμε ανακαλύψει τους κινδύνους θα πρέπει να βρούμε και την κρυμμένη ευκαιρία.
Η ευκαιρία αυτή μπορεί να μην είναι ούτε εμφανής ούτε άμεση. Η ευκαιρία μπορεί να είναι συγκεκαλυμμένη.
Τις περισσότερες φορές είναι συγκεκαλυμμένη. Καμουφλαρισμένη.
Γι αυτό κι εμείς, ας μην απελπιζόμαστε με την εμφάνιση μιας ή και περισσότερων κρίσεων στη ζωή μας, αλλά ας πάρουμε μια βαθειά ανάσα και ας αρχίσουμε το ψάξιμο για τις ευκαιρίες, κάθε λογής, που μπορεί να την συνοδεύουν.
(Απόσπασμα από το νέο μου βιβλίο με τίτλο «Το μονοπάτι της Αλλαγής» -  https://www.akis-angelakis.com/product/to-monopati-tis-allagis/  )