Ακόμα πέντε λεπτά!

Sun Oct 2023
Ακόμα πέντε λεπτά!
Οι άνθρωποι περνούν ένα τεράστιο μέρος της ζωής τους μέσα σε τρία ρήματα «έχω», «θέλω», «κάνω». Ξεχνούν ότι το «είμαι» είναι η πηγή της ίδιας της ζωής – Ανώνυμος
Δεν έχει σημασία η ποσότητα του χρόνου που περνούμε με τους αγαπημένους μας. Αυτό που μετράει, είναι η συμμετοχή μας σ΄ αυτόν. Η δική μας ουσιαστική συμμετοχή, διασφαλίζει την ποιότητα στο χρόνο αυτό.
Μια φορά κι έναν καιρό, σε κάποιο πάρκο, μια γυναίκα κάθισε δίπλα σ’ έναν άντρα, στο παγκάκι κοντά σε μια παιδική χαρά. «Αυτός εκεί πέρα, είναι ο γιος μου», είπε, δείχνοντας ένα μικρό αγόρι που φορούσε μια κόκκινη μπλούζα και έκανε τσουλήθρα.
«Πολύ όμορφο αγόρι», είπε ο άντρας. «Αυτός εκεί με τη μπλε μπλούζα στην κούνια, είναι ο δικός μου γιος». Και μετά κοιτάζοντας το ρολόι του, φώναξε το γιο του. «Τι λες, μικρέ, πάμε να φύγουμε;»
Το παιδάκι τον παρακάλεσε: «Σε παρακαλώ, μπαμπά, άλλα πέντε λεπτά. Μόνο πέντε λεπτά». Ο άντρας έγνεψε καταφατικά και το αγοράκι συνέχισε να χαίρεται το παιχνίδι του. Τα λεπτά πέρασαν και ο πατέρας σηκώθηκε και ξαναφώναξε στο γιο του: «Ώρα να πηγαίνουμε».
Ξανά, το παιδάκι τον παρακάλεσε: «Πέντε λεπτά ακόμα, μπαμπά. Μόνο πέντε λεπτά». Ο άντρας χαμογέλασε και είπε: «Εντάξει».
«Μα, σίγουρα είστε ένας υπομονετικός πατέρας», του αποκρίθηκε η γυναίκα. Ο άντρας χαμογέλασε και έπειτα είπε: «Το μεγαλύτερο γιο μου, τον σκότωσε ένας μεθυσμένος οδηγός πέρυσι, ενώ έκανε βόλτα με το ποδήλατό του εδώ γύρω. Ποτέ δεν είχα περάσει πολύ χρόνο με τον μικρότερο και τώρα θα έδινα τα πάντα για να ήμουν πέντε μόνο λεπτά μαζί του. Έχω πάρει όρκο να μην ξανακάνω το ίδιο λάθος. Αυτός νομίζει ότι έχει μόνο πέντε λεπτά για να κάνει κούνια, ενώ εγώ έχω ακόμα πέντε λεπτά να τον βλέπω να παίζει.»
📌 Φίλοι μου, η γλώσσα του παιδιού είναι το παιχνίδι. Μόνο τα παιδιά μας διψούν για τα «δώρα» μας. Αλλά αυτά τα «δώρα» δεν είναι τα πλαστικά, ηλεκτρικά ή τα ξύλινα παιχνίδια και οι κούνιες.
📌 Το καλύτερο δώρο που ένας γονιός μπορεί να χαρίσει στα παιδιά του, είναι η ποιότητα του χρόνου που του αφιερώνει. Είναι η αμέριστη προσοχή του για όση ώρα είναι μαζί. Είναι η απόλυτη συμμετοχή του στη ροή της επικοινωνίας μεταξύ τους. Όλα αυτά, δίνουν την αληθινή ποιότητα στο χρόνο μας με τα παιδιά μας.
Η ποιότητα. Έστω, κι αν πρόκειται για ένα πεντάλεπτο.
Από το βιβλίο μου «Ιστορίες που θα θυμάσαι για πάντα», Εκδόσεις ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ