Πως να μιλάτε και να κινείτε το ενδιαφέρον των άλλων, γράφει ο Χάρης-Άγγελος Αγγελάκης

Mon Jun 2024
Πως να μιλάτε και να κινείτε το ενδιαφέρον των άλλων, γράφει ο Χάρης-Άγγελος Αγγελάκης
 
Καλώς ή κακώς, το αγαπημένο θέμα κάθε συνομιλητή είναι το εξής : ο εαυτός τους. Για να τραβήξετε τη προσοχή κάποιου και να σας θεωρήσει ενδιαφέροντα συζητητή θα πρέπει να φέρετε στο επίκεντρο της κουβέντας τον εαυτό του.
Αυτό μπορείτε να το κάνετε με τρεις τρόπους:
Ενδιαφερθείτε για τους άλλους και ενθαρρύνετέ τους να μιλήσουν για τον εαυτό τους και τα ενδιαφέροντα τους: Μια στενάχωρη αλήθεια είναι πως ένας άνθρωπος εκ φύσεως ενδιαφέρεται περισσότερο για ένα σπυράκι που έβγαλε στο μέτωπο, παρά για το πόσοι υποφέρουν από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ή από τον υποσιτισμό στην Αφρική. Θα κάνατε περισσότερους φίλους μέσα σε δύο βδομάδες αν μιλούσατε για τους εαυτούς τους, παρά σε πέντε χρόνια αν προσπαθούσατε να τους κάνετε να ενδιαφερθούν για εσάς.
Εξαφανίστε από το λεξιλόγιο σας τις λέξεις «Εγώ», «Εμένα» και «Δικό μου» και αντικαταστήστε τες με το «Εσύ», «Εσένα» και «Δικό σου»:
Αντί να πείτε: «Αυτή η συνεργασία θα είναι πολύ χρήσιμη, γιατί όσοι συνεργάστηκαν στο παρελθόν με εμένα και άκουσαν τις συμβουλές μου κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν όλα όσα μου είπαν πως ήθελαν».
Πείτε: «Όταν ξεκινήσεις αυτή τη συνεργασία, θα ενθουσιαστείς με τα αποτελέσματα που θα πετύχεις και τα οφέλη θα είναι τεράστια τόσο για εσένα, όσο και για την οικογένεια σου».
Θέτετε ερωτήσεις που θα τους κάνουν να μιλήσουν για τον εαυτό τους: Τέτοιου είδους ερωτήσεις είναι οι εξής:
«Πως ήταν η μέρας σου;»
«Πως πάει η καινούργια σου δουλειά;»
«Τι κάνουν η γυναίκα σου και τα παιδιά σου;»
«Που σκέφτεσαι να πας για διακοπές;»
Πάντα να θυμάστε το «χρυσό κανόνα» που υπαγορεύει πως όταν εμείς δείχνουμε ενδιαφέρον στους άλλους πρώτοι, οι άλλοι γοητεύονται και αρχίζουν να ενδιαφέρονται κι εκείνοι για εμάς.
(Ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης είναι απόφοιτος ΕΚΠΑ, Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και 2ετής φοιτητής Ψυχολογίας)