Πως να δημιουργείτε θετικές "δονήσεις" γύρω από το άτομο σας! γράφει ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης

Mon Jun 2024
Άκης Αγγελάκης Business and Life Training
Η πρώτη εντύπωση παίζει καθοριστικότατο ρόλο για την εξέλιξη μιας κοινωνικής σχέσης. Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι διαμορφώνουν το 90% της πρώτης τους άποψης γύρω από το άτομο σας σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά. Σε αυτό, καθοριστικό ρόλο παίζει η γλώσσα του σώματος σας, ο τρόπος που μιλάτε και ο βαθμός σεβασμού που δείχνετε προς το πρόσωπο αυτουνού που έχετε απέναντι σας.
Συνεπώς, για να μπορέσετε να δημιουργήσετε μια θετική πρώτη εντύπωση καλό θα είναι να κάνετε τα εξής:
Να είστε θετικοί για τον εαυτό σας και για αυτά που κάνετε: Οι άνθρωποι ελκύονται από άλλους ανθρώπους που έχουν αυτοπεποίθηση. Δείξτε με θερμά λόγια πόσο σας αρέσει η καθημερινότητα σας και ο ρόλος που έχετε, χωρίς να μειώνετε καθόλου τον εαυτό σας. Όταν σας ρωτάει ο συνομιλητής σας για κάτι που σας ενδιαφέρει δείξτε ότι είστε περήφανοι για τον εαυτό σας και νιώθετε αυτοπεποίθηση. Στην τελική, αν εσείς δε μπορείτε να πείτε θετικά πράγματα για τον εαυτό σας, δεν μπορείτε να έχετε την απαίτηση να το κάνει κάποιος άλλος.
Δείξτε ενθουσιασμό: Όταν μιλάτε για τη ζωή, είναι ιδιαίτερα ελκυστικό να εκφράζεται τις θετικές σας προσδοκίες για αυτήν. Το να είστε ενθουσιασμένοι με κάτι, θα παρακινήσει και τους γύρω σας να συμμεριστούν τον ενθουσιασμό σας και αυτομάτως θα αυξήσει την «πέραση» που έχετε προς αυτούς.
Μην κριτικάρετε κανέναν και τίποτα: Η κριτική απέναντι σε κάποιον ή σε κάτι, συχνά ταυτίζεται με έλλειψη κατανόησης και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Το να προσπαθείτε να φανείτε ανώτεροι υποβιβάζοντας κάποιον άλλον τις περισσότερες φορές οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Συνεπώς, αν ο συνομιλητής σας αναφερθεί σε κάποιον ανταγωνιστή σας, επαινέστε τα καλά σημεία του και μην του ασκήσετε κριτική. Αν από την άλλη δε μπορείτε να βρείτε τίποτα θετικό, τότε είναι καλύτερο να μείνετε σιωπηλοί ή να αλλάξετε θέμα.
Να θυμάστε ότι στο χέρι σας είναι να κάνετε τους άλλους να σας συμπαθήσουν και να σας εμπιστευθούν, αρκεί να θυμάστε και να εφαρμόζετε τις παραπάνω ιδέες.  Θα δείτε ότι πολλά θα αλλάξουν στη ζωή σας προς το καλύτερο.
 
(Ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης είναι απόφοιτος ΕΚΠΑ, Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και 2ετής φοιτητής Ψυχολογίας)