Πως να θυμάστε ονόματα - γράφει ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης

Mon Jun 2024
Πως να θυμάστε ονόματα - γράφει ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης
 
Για κάθε άνθρωπο, το όνομα του είναι ο γλυκύτερος ήχος όλου του κόσμου.
Σε όλους μας έχει συμβεί να γνωρίσουμε έναν άνθρωπο για πρώτη φορά και μετά από δευτερόλεπτα να έχουμε ξεχάσει το όνομα του. Σαν να μη το ακούσαμε ποτέ.
Αυτό συμβαίνει επειδή εκείνη τη στιγμή μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η εντύπωση που θα δώσουμε εμείς στον άλλο, με αποτέλεσμα να μην συγκρατούμε καν το όνομα του.
Ας δούμε 3 τεχνικές οι οποίες θα μας βοηθήσουν να ανακαλούμε ευκολότερα τα ονόματα των ανθρώπων.
Τεχνική 1η : Επαναλάβετε το όνομα τους: Ένας τρόπος να βεβαιωθείτε πως ακούσατε το όνομα του συνομιλητή σας, είναι επαναλαμβάνοντας το επιτόπου τη στιγμή που σας συστήνετε. Για παράδειγμα, αν σας σύστησαν στον Φίλιππο, πείτε:
«Φίλιππος... Χάρηκα για την γνωριμία Φίλιππε».
Τεχνική 2η :Μετατρέψτε το όνομα τους σε αντικείμενο: Τα ονόματα των αντικειμένων είναι πολύ πιο εύκολο να τα θυμόμαστε σε σχέση με τα ονόματα των ανθρώπων, καθώς είναι απτά, υλικά και έχουν σταθερή μορφή.
Ένα τρικ για να μπορέσουμε να θυμόμαστε τα ονόματα των ανθρώπων πιο εύκολα, είναι συσχετίζοντας τα με διάφορα αντικείμενα.
Για παράδειγμα, όταν σας συστήνετε μια Θεοδώρα μπορείτε να φανταστείτε ένα δώρο, ή όταν σας συστήνετε ένας Μιχάλης μπορείτε να κάνετε τη συσχέτιση παρομοιάζοντας τον με ένα χαλί.
Τεχνική 3η : Δημιουργήστε μέσα στο μυαλό σας μια αστεία σκηνή: Αφότου έχετε μετατρέψει το όνομα τους σε ένα αντικείμενο, φανταστείτε το να βρίσκετε σε αλληλεπίδραση μαζί τους.
Έτσι, φανταστείτε τη Θεοδώρα που μόλις γνωρίσατε να βρίσκεται σε ένα παιδικό πάρτι και να προσπαθεί να κλέψει όλα τα δώρα, ή τον Μιχάλη να έχει φορτώσει στη πλάτη του και να κουβαλάει τρία βαριά χαλιά. Όσο πιο αστεία φαίνεται η σκηνή, τόσο πιο εύκολα θα θυμάστε το όνομα τους.
Οι παραπάνω τρεις τρόποι ελπίζω να σας φανούν χρήσιμοι στις καθημερινές σας επαφές και νέες γνωριμίες.
(Ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης είναι απόφοιτος ΕΚΠΑ, Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και 2ετής φοιτητής Ψυχολογίας)