Πως να μιλάτε για να σας ακούν οι άνδρες και πως να μιλάτε για να σας ακούν οι γυναίκες.

Mon Jun 2024
Πως να μιλάτε για να σας ακούν οι άνδρες και πως να μιλάτε για να σας ακούν οι γυναίκες.
Γράφει ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης (απόφοιτος ΕΚΠΑ, Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης, 2ετής φοιτητής Ψυχολογίας)
Πως να μιλάτε έτσι ώστε να ακούν οι Άντρες
Το έχουμε δει και άπειρες φορές στην πράξη πως τα δύο ανθρώπινα φύλα έχουν μάθει να ακούν με πολύ διαφορετικό τρόπο. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, κυρίως προς τις γυναίκες, σχετικά με το ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόπο για να συνομιλήσουν με έναν άντρα:
  1. Δώστε στους άντρες ένα πράγμα τη φορά: Σε αντίθεση με τις γυναίκες όπου ο εγκέφαλος τους λειτουργεί ενιαία, ο αντρικός εγκέφαλος είναι χωρισμένος σε κουτάκια. Συνεπώς, όταν ακούει πολλά πράγματα και έχει να επεξεργαστεί πολλές σκέψεις ταυτόχρονα, τότε κάπως μπλοκάρει. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να προβάλετε τις ιδέες σας μεμονωμένα και να τους παρουσιάζετε ένα πράγμα τη φορά.
  2. Αφήστε τους να μιλήσουν με τη σειρά τους: Ο αντρικός εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος να κάνει δύο πράγματα: είτε να ακούει, είτε να μιλάει. Ποτέ δεν μπορεί να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα. Επομένως, αφήστε τον να πάρει τον λόγο και μην τον διακόψετε προτού ολοκληρώσει.
  3. Κρατήστε το πρόσωπο σας ανέκφραστο όσο ακούτε: Όταν οι άντρες βλέπουν τον συνομιλητή τους να αλλάζει πολλές εκφράσεις όσο οι ίδιοι μιλάνε, τότε αρχίζουν να τον βλέπουν υποτιμητικά. Η καλύτερη αντιμετώπιση θα ήταν να κρατάτε την έκφραση σας σοβαρή και να τον ενθαρρύνετε να συνεχίσει να μιλά, χρησιμοποιώντας επιφωνήματα και λέξεις του τύπου «α-χα», «καταλαβαίνω» και «χμμμ».
  4. Προσφέρετέ τους γεγονότα και πληροφορίες: Ο αντρικός εγκέφαλος είναι καλωδιωμένος ώστε να παρατηρεί την διάταξη στον χώρο και να ελέγχει τη σχέση μεταξύ των πραγμάτων. Συνεπώς, αρέσκεται στο να ακούει πληροφορίες και δεδομένα. Την ίδια ώρα αποφεύγει την επίκληση στο συναίσθημα και προσπαθεί να έχει την λογική στο επίκεντρο. Επομένως, προτιμήστε να αποδείξετε με δεδομένα ένα γεγονός και μην προσπαθήσετε να τον πείσετε κάνοντας επίκληση στο συναίσθημα.
  5. Χρησιμοποιήστε την ευθεία οδό: Οι άντρες συνηθίζουν να είναι περιληπτικοί και να επικεντρώνονται στην ουσία και στην απλότητα μιας κατάστασης. Η περιττή πληροφορία και η ανάλυση άχρηστων πραγμάτων μπορεί πολύ εύκολα να τους απομακρύνει το ενδιαφέρον από μια συζήτηση. Έτσι, καλό θα ήταν να πείτε με άμεσο τρόπο αυτό που θέλετε και να μπείτε απευθείας στο θέμα.
 
Πως να μιλάτε έτσι ώστε να ακούν οι Γυναίκες
Όπως οι άντρες, έτσι ακριβώς και οι γυναίκες είναι σχεδιασμένες ώστε να ακολουθούν ορισμένους συγκεκριμένους κανόνες επικοινωνίας. Εδώ παρουσιάζονται ορισμένα τεχνάσματα που απευθύνονται κυρίως στους άντρες και τα οποία θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα σε συζητήσεις απέναντι σε μια γυναίκα:
  1. Συμμετέχετε στη συζήτηση: Σε αντίθεση με τους άντρες που είδαμε παραπάνω, οι γυναίκες είναι εξαιρετικές στο να μιλούν και να ακούνε ταυτόχρονα. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που σε μια παρέα γυναικών θα τις δούμε να μιλούν όλες μαζί και να καταλαβαίνονται. Συνεπώς, θα πρέπει να συμμετέχετε ενεργά σε μια συζήτηση με γυναίκα, γιατί ειδάλλως θα θεωρήσουν ότι δείχνετε έλλειψη ενδιαφέροντος ή διαφωνείτε.
  2. Χρησιμοποιείτε εκφράσεις στο πρόσωπό σας, όσο ακούτε: Εδώ, πάλι η λογική είναι αντίθετη από αυτή του άντρα. Μια γυναίκα αποκαλύπτει τα συναισθήματα της μέσω των εκφράσεων του προσώπου. Επομένως, αν θέλετε να δημιουργήσετε μια ψυχοσυναισθηματική επαφή μαζί της, καθρεφτίστε τις εκφράσεις και τις χειρονομίες που χρησιμοποιεί.
  3. Προσφέρετέ της προσωπικές λεπτομέρειες και κάντε έκκληση στα αισθήματά της: Οι γυναίκες είναι εξαιρετικές στο να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων και να αξιολογούν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Τρελαίνονται να ακούνε προσωπικές λεπτομέρειες για τον εαυτό σας, την οικογένεια σας και τους γύρω σας. Συνεπώς, μια καλή τεχνική για να κερδίσετε τη προσοχή μιας γυναίκας είναι να της ανοιχτείτε συναισθηματικά.
  4. Χρησιμοποιήστε τη πλάγια οδό: Στις γυναίκες αρέσει η συζήτηση να έχει και «γαρνιτούρα». Το να μπείτε απευθείας στο θέμα, μπορεί να οδηγήσει στο να αισθανθούν πιεσμένες και να μειώσουν τη συμπάθεια απέναντί σας. Έτσι, για να μπορέσετε να κεντρίσετε το ενδιαφέρον μια γυναίκας, προσπαθήστε να είστε φιλικός, χαλαρός και να συμφωνείτε μαζί της.