Μερικοί τρόποι για να λέμε «Ευχαριστώ» και να δημιουργούμε μια καλή εικόνα για τον εαυτό μας, γράφει ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης

Tue Jun 2024
Μερικοί τρόποι για να λέμε «Ευχαριστώ» και να δημιουργούμε μια καλή εικόνα για τον εαυτό μας, γράφει ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης
 
 
Όσο τετριμμένη και αν ακούγεται η λέξη «Ευχαριστώ», αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια από τις ισχυρότερες δεξιότητες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια επαγγελματική ή φιλική σχέση.
Το «Ευχαριστώ» δείχνει ότι εκτιμάτε τα λόγια και τις πράξεις του άλλου, με αποτέλεσμα να χτίζετε ένα κλίμα οικειότητας και να κερδίζετε τη συμπάθεια του.
Υπάρχουν 4 «κλειδιά » με τα οποία μπορείτε με αποτελεσματικό τρόπο να χρησιμοποιείτε τη λέξη «Ευχαριστώ».
  1. Να εκφράζετε τις ευχαριστίες σας με ακρίβεια και σαφήνεια: Πολλές φορές ένα σκέτο «Ευχαριστώ» δεν αρκεί για να δείξετε την ευγνωμοσύνη σας. Μιλώντας καθαρά και προβάλλοντας την χαρά σας δεν αφήνετε αμφιβολία στο μυαλό του συνομιλητή και του κάνετε ξεκάθαρο πως εκτιμάτε τις πράξεις του. Ταυτόχρονα, όταν υπάρχουν και άλλοι που ακούν τις ευχαριστίες σας, αυτό αυξάνει την αποτελεσματικότητά τους.
 
 
  1. Να κοιτάζετε το άλλο άτομο και να το αγγίζετε: Η οπτική επαφή τις περισσότερες φορές αποτελεί μάρτυρα της ειλικρίνειας. Άμα κοιτάζετε τον άλλο την ώρα που του λέτε «Ευχαριστώ», δείχνετε πως πραγματικά το εννοείτε. Την ίδια ώρα, ένα ελαφρύ άγγιγμα του χεριού σας στην άκρη του αγκώνα του άλλου θα δώσει έμφαση στις ευχαριστίες σας και θα κάνει την ανάμνηση εντονότερη. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε στο νου μας πως στις γυναίκες συνήθως δεν αρέσει να τους αγγίζουν άγνωστοι και ειδικά άντρες.
 
  1. Να χρησιμοποιείτε το όνομα του: Όπως ακριβώς είδαμε και προηγουμένως, η χρήση του ονόματος του άλλου ανθρώπου, αυτομάτως κεντρίζει τη προσοχή του και δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο νόημα του μηνύματος.
 
 
  1. Να στέλνετε ένα γραπτό ευχαριστήριο σημείωμα: Το «Ευχαριστώ» σε υλική μορφή μπορεί να μείνει στη μνήμη ενός ανθρώπου πολύ περισσότερο από ένα «Ευχαριστώ» που λέγεται τηλεφωνικώς ή πρόσωπο με πρόσωπο. Συνεπώς, αν το επιτρέπει η περίσταση ένα γραπτό ευχαριστήριο σημείωμα ίσως να είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας.
Σε γενικές γραμμές, να θυμάστε πως η χρήση της μαγικής αυτής λέξης μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε πιο γρήγορα και πιο εύκολα καλές σχέσεις με σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή ή στη δουλειά σας.
 
(Ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης είναι απόφοιτος ΕΚΠΑ, Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και 2ετής φοιτητής Ψυχολογίας)