Πως να διατηρήσετε το ενδιαφέρον των άλλων στις συζητήσεις σας - γράφει ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης

Mon Jun 2024
Πως να διατηρήσετε το ενδιαφέρον των άλλων στις συζητήσεις σας - γράφει ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης
 
Για να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου θα πρέπει όχι μόνο να είμαστε οι ίδιοι ενδιαφέροντες αλλά να τον κάνουμε να μας συμπαθήσει.
Όταν πάτε σε ένα ξένο σπίτι ποιος πιστεύετε έχει τους περισσότερους φίλους και ποιος πιστεύετε γίνεται πάντα αποδεκτός από τους επισκέπτες;
Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: ο σκύλος.
Με το που σας δει θα αρχίσει να κουνάει την ουρά του και να παίζει μαζί σας, θα πιστεύει πως είσαστε τέλειος και δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να σας κριτικάρει. Σας προσφέρει απεριόριστη αγάπη άνευ όρων και δεν ζητάει σχεδόν τίποτα για ανταμοιβή.
Όπως ακριβώς θα έκανε κι ένας σκύλος εάν ήταν άνθρωπος και μιλούσε, μιλήστε στους ανθρώπους για θέματα που ενδιαφέρουν αυτούς και όχι για αυτά που ενδιαφέρουν εσάς.
Οι άνθρωποι ελάχιστα ενδιαφέρονται για τα πράγματα που σας προβληματίζουν, καθώς κύριο μέλημα τους είναι τα θέματα που ενδιαφέρουν τους ίδιους.
Στο ψάρεμα, αν δολώσετε το αγκίστρι με κάποια λιχουδιά που αρέσει σε εσάς, όπως μια σοκολάτα ή ένα κομμάτι κρέας, το μόνο σίγουρο είναι πως στο τέλος της ημέρας θα πεινάσετε. Αν όμως βάλετε στο αγκίστρι κάτι που λατρεύει το ψάρι, όπως ένα σκουλήκι, τότε είναι βέβαιο που θα τραβήξετε άμεσα τη προσοχή του.
Αντίστοιχα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γίνονται ενδιαφέροντες ακριβώς γιατί προσπαθούν να «ψαρέψουν» τους άλλους συζητώντας για τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους.
Συνεπώς, για να τραβήξετε τη προσοχή του συνομιλητή σας θα πρέπει να βάλετε για «δόλωμα» ένα θέμα που τον ενδιαφέρει μέσω του οποίου θα τον παρακινήσετε να μιλήσει και για τα θέματα που τον απασχολούν.
Καλή Επιτυχία!
(Ο Άγγελος-Χάρης Αγγελάκης είναι απόφοιτος ΕΚΠΑ, Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και 2ετής φοιτητής Ψυχολογίας)