ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΚΑΡΔΙΕΣ ΣΦΙΓΜΕΝΕΣ

Thu Oct 2016
(Από την επιστολή που έγραψα για καλό μου φίλο επιχειρηματία που μου τηλεφώνησε χτες και ήταν σε κατάσταση αγωνίας και πόνου γι αυτά που ζούμε).
Φίλε και φίλη που η καρδιά σου είναι σφιγμένη αυτές τις ώρες,
Τώρα που νοιώθεις έτσι όπως ποτέ δεν ήθελες να αισθανθείς, θυμήσου σε παρακαλώ ότι κανείς ποτέ δεν είπε ότι η ζωή είναι δίκαιη ή γεμάτη χαρές κι ευκολίες.
Άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε καλούς ανθρώπους, το ίδιο εύκολα όπως η νύχτα έρχεται μετά την ημέρα.
Κι αυτό γινόταν, γίνεται και θα εξακολουθήσει να γίνεται συνέχεια.
Αυτή όμως είναι η ζωή. Μια διαρκής περιπέτεια στο αβέβαιο που καθημερινά μπορεί να ξεδιπλώσει στο δρόμο μας πολλά, διαφορετικά και απρόβλεπτα σενάρια.
Κάποια ευχάριστα, κάποια δυσάρεστα και κάποια οδυνηρά για ορισμένους. Σε κάποια είμαστε συμμέτοχοι οι ίδιοι, σε κάποια άλλα όχι.
Ο πόνος είναι ένας σύντροφος, ένας παίκτης στο σενάριο της ζωής μας. Κάτι που πολλές φορές δεν μπορούμε να αποφύγουμε γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της. Σαρξ εκ της σαρκός της!
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον αφήσουμε να περάσει. Να του δώσουμε το χώρο που δικαιούται στη ζωή μας. Γιατί δικαιούται. Και για να το κάνουμε αυτό υπάρχουν τρόποι πολλοί. Οι επιλογές κάμποσες. Και είναι όλες στη διάθεσή σου:
Μπορείς να σκεφτείς ότι τίποτε δεν παραμένει το ίδιο. Μπορείς να νοιώσεις ότι θα περάσει κι αυτό. Γιατί θα περάσει. Θα περάσει όσο κι αν αυτές τις στιγμές δείχνει ότι θα διαρκέσει για πάντα.
Μπορείς να σκεφτείς ότι ο πόνος θα σε συντροφεύει για πολύ καιρό. Και τότε θα δεις ότι μέσα σου θα πονέσεις ακόμα περισσότερο γιατί ο πόνος θα γίνει φόβος. Κι όταν ο πόνος γίνεται φόβος, η ψυχή αγωνιά βαθύτερα. Το σκοτάδι δείχνει περισσότερο απειλητικό.
Πάρε το χρόνο σου και σκέψου: Τι έχεις αυτή τη στιγμή στη διάθεσή σου που μπορεί να σε κρατήσει όρθιο;
Ποιους ανθρώπους, ποια αποκτήματα, ποια χαρίσματα έχεις μέσα κι έξω από το νου σου που σου δίνουν το κουράγιο να αντέχεις;
Ποια πράγματα περιμένεις να έρθουν και να συμβούν στη ζωή σου ώστε να αξίζει τον κόπο να ζεις με υπομονή και καρτερία τη δοκιμασία αυτή;
Ποια είναι η καλύτερη ζωή που σε περιμένει μετά από αυτό που τώρα βιώνεις;
Ποια είναι τα μαθήματα σοφίας, δύναμης, έμπνευσης που μπορεί να κρύβει μέσα της, ειδικά για σένα αυτή η εμπειρία;
Στο χέρι σου να είναι να μείνεις με την αγάπη στη ζωή σου ή να δώσεις χώρο στην αγωνία, την απελπισία και το σκοτάδι.
Όσο πιο πολύ χώρο τους δώσεις, τόσο περισσότερο αρπακτικά γίνονται.
Είσαι ζωγράφος της ζωής σου. Διαλέγεις τα χρώματα, τα σχέδια, τις αποχρώσεις. Το καβαλέτο είναι για όλους το ίδιο.
Στο χέρι σου είναι να πιστέψεις ότι είσαι γερό σκαρί, να κοιτάξεις ψηλά και με κάθε αστραπή στον ουρανό να χαμογελάσεις γιατί δεν είναι παρά το φλας της φωτογραφικής μηχανής του Θεού που σε απαθανατίζει!
post_anoixti_epistoli