Η δύναμη του σκοπού

Tue Oct 2022
Η δύναμη του σκοπού
Όταν ένας άνθρωπος ή μια επιχείρηση έχει όραμα και προσωπικό σκοπό, έχει ένα δυνατό λόγο ύπαρξης και ανθεκτικότητας.
Εσύ φίλε και φίλη που διαβάζεις αυτές τις σειρές, για ποιο λόγο θεωρείς ότι η ζωή σου είναι σημαντική για τον κόσμο; Ποιος είναι ο σκοπός που έχεις έρθει να εκπληρώσεις;
Αν είσαι επιχειρηματίας, για ποιο λόγο θεωρείς ότι η επιχείρηση σου συμβάλει θετικά στο κοινωνικό σύνολο; Ποια είναι η ιερότητα που κρύβεται μέσα σε όλα όσα κάνεις;
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι επιχειρήσεις που έχουν ξεκάθαρο σκοπό έχουν καλύτερες αποδόσεις κατά 42% στο στοκ μάρκετ.
Παρόλα αυτά, πολλοί επαγγελματίες και πολλές επιχειρήσεις έχουν χάσει κάπου στη διαδρομή, τον αληθινό τους σκοπό.
Και όμως, 2 στους 3 πελάτες δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να αγοράσουν από μια εταιρία που έχει ξεκάθαρο σκοπό και όραμα.
Μια μελέτη του 2018 (Cone, CSR Consultancy) δείχνει ότι 3 στους 4 καταναλωτές θέλουν οι επιχειρήσεις εκτός από το να είναι κερδοφόρες να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.  Οι πελάτες σήμερα απαιτούν διαφάνεια από τις εταιρίες και επιμένουν στο να ξοδεύουν τα χρήματα τους σε είδη που ανταποκρίνονται στις προσωπικές και κοινωνικές τους αξίες.
Το ίδιο κάνουν και οι Millennials που αποζητούν κοινωνικά αποδεκτούς εργοδότες.
Παράλληλα, 5 στους 6 εργαζόμενους έχουν δηλώσει ότι παραμένουν περισσότερο πιστοί σε μια επιχείρηση που τους βοηθά να συνεισφέρουν σε περιβαλλοντολογικά θέματα.
Οι επιχειρήσεις με δυνατή αίσθηση του σκοπού μπορούν να αλλάξουν και να εφεύρουν ευκολότερα. Είναι περισσότερο ευέλικτες.
Όταν υπάρχει σκοπός, υπάρχει και «ιερότητα». Και όταν υπάρχει «ιερότητα», υπάρχει ανθεκτικότητα, αποφασιστικότητα, δημιουργικότητα και διαύγεια.
Ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων που έχουν σκοπό και ιερότητα στην στρατηγική και στη λήψη αποφάσεων, δείχνουν μεγαλύτερη ικανότητα να ανοίγουν το δρόμο στην εφευρετικότητα και την αλλαγή.
Το να ανακαλύψει ένας άνθρωπος ή μια επιχείρηση τον σκοπό της απαιτεί δουλειά.  Χρειάζεται προσπάθεια να διεισδύσεις μέσα στον πυρήνα σου. Να εμβαθύνεις καθώς προχωράς. Να μη φοβηθείς να βουτήξεις βαθιά μέσα στην προσωπικότητα σου ή στο DNA της επιχείρησης σου.
Ο ηγέτης εκείνος που προχωράει νικηφόρα μέσα από τις εξελίξεις είναι εκείνος που αναζητά το νόημα και το σκοπό του εαυτού του και αμέσως μετά περνάει από το «εγώ» στο «εμείς» για την αναζήτηση ενός ευρύτερου νοήματος και σκοπού.
Οι επιχειρήσεις με νόημα και σκοπό:
  • Προσελκύουν και διατηρούν ταλαντούχους στο προσωπικό τους.
  • Εμπνέουν και παρακινούν τους εργαζομένους τους να γίνουν περισσότερο δημιουργικοί.
  • Προσελκύουν την επιλογή και την αφοσίωση των πελατών τους.
  • Έχουν μεγαλύτερη κερδοφορία.
 
Πηγή : The Argonauts, Purpose means profit