Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα

Fri Apr 2023
Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα
Η αναβλητικότητα είναι μια κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι. Μπορεί να προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως ο φόβος της αποτυχίας, η έλλειψη κινήτρων ή το αίσθημα υπερφόρτωσης. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα:
  1. Τεμάχισε τις εργασίες σε μικρότερα βήματα: Ορισμένες φορές, η εργασία που έχεις αναλάβει μπορεί να φαίνεται υπερβολικά συντριπτική, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναβλητικότητα. Για να το ξεπεράσεις αυτό, χώρισε την εργασία σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα βήματα. Αυτό θα κάνει το έργο να φαίνεται λιγότερο τρομακτικό και να είναι ευκολότερο να ολοκληρωθεί.
 
  1. Καθόρισε συγκεκριμένους στόχους και προθεσμίες: Είναι ευκολότερο να αναβάλλεις την εργασία όταν δεν έχεις κατά νου έναν συγκεκριμένο στόχο ή μια συγκεκριμένη προθεσμία. Ο καθορισμός σαφών και συγκεκριμένων στόχων θα σου δώσει μια αίσθηση κατεύθυνσης και κίνητρο για να ξεκινήσεις. Ομοίως, οι προθεσμίες δημιουργούν μια αίσθηση επείγοντος και βοηθούν να αποφύγεις την αναβολή των πραγμάτων για αργότερα.
 
  1. Δώσε προτεραιότητα και προγραμμάτισε τις εργασίες σου: Φτιάξε ένα κατάλογο με όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνεις και ιεράρχησε τα με βάση τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα τους. Στη συνέχεια, προγραμμάτισε συγκεκριμένες ώρες για την ολοκλήρωση κάθε εργασίας στο ημερολόγιο ή το πρόγραμμα σου.
 
  1. Ελαχιστοποίησε τους περισπασμούς: Οι περισπασμοί μπορούν εύκολα να εκτροχιάσουν τη συγκέντρωσή σου και να προκαλέσουν αναβλητικότητα. Για να ελαχιστοποιήσεις τους περισπασμούς, εξάλειψε οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σου, όπως το τηλέφωνό σου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή άλλες περιττές δραστηριότητες.
 
  1. Μίλα θετικά στον εαυτό σου: Η αρνητική αυτο-ομιλία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για να κάνεις πράγματα. Αντ' αυτού, χρησιμοποίησε θετική αυτο-ομιλία για να ενθαρρύνεις και να παρακινήσεις τον εαυτό σου. Υπενθύμισε στον εαυτό σου τα οφέλη από την ολοκλήρωση της εργασίας και την ικανοποίηση που θα νιώσεις μόλις την ολοκληρώσεις.
 
  1. Ζήτησε υποστήριξη: Μερικές φορές, το να εργάζεσαι μόνος μπορεί να είναι αποθαρρυντικό και ίσως χρειαστείς κάποιον να σε κρατήσει υπόλογο. Εξέτασε το ενδεχόμενο να βρεις ένα σύστημα υποστήριξης, όπως μια ομάδα φίλων ή ένα φίλο που μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις στο στόχο σου και να σου παρέχει ενθάρρυνση όταν χρειάζεται.
Να θυμάσαι ότι το ξεπέρασμα της αναβλητικότητας δεν είναι πάντα εύκολο και χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Κάνε υπομονή με τον εαυτό σου και συνέχισε να προσπαθείς μέχρι να τα καταφέρεις.
Πολλά περισσότερα θέματα, τεχνικές, παραδείγματα, ασκήσεις και πρακτικές επάνω στην αντιμετώπιση της αναβλητικότητας, παρουσιάζονται αναλυτικά στο μακροχρόνιο Πρόγραμμα με Διεθνή Πιστοποίηση Qualified Business & Life Mentor.  Μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα, σε ποιους απευθύνεται, τη διάρκεια, τα μαθήματα και τη Διεθνή Πιστοποίηση πατώντας εδώ
Μπορείς επίσης, να επικοινωνήσεις μαζί μου στο 210-2512988 για να σου δώσω περαιτέρω διευκρινήσεις σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχεις.