Πώς να ενθαρρύνεις κάποιον που αισθάνεται πεσμένος ψυχολογικά

Fri Mar 2023
Πώς να ενθαρρύνεις κάποιον που αισθάνεται πεσμένος ψυχολογικά
Το να ενθαρρύνεις κάποιον που νιώθει πεσμένος ψυχολογικά μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για να δείξεις την υποστήριξή σου και να τον βοηθήσεις να νιώσει καλύτερα.
Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ενθαρρύνεις κάποιον που αισθάνεται πεσμένος:
  1. Άκουσε τον προσεκτικά: Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να τον ακούσεις ενεργά. Άφησε τον να εκφράσει πώς αισθάνεται και επικύρωσε τα συναισθήματά του. Δείξε ενσυναίσθηση και άφησε τους να δει ότι καταλαβαίνεις πώς αισθάνεται.
 
  1. Δείξε υποστήριξη: Δείξε την υποστήριξή σου με το να είσαι παρών, να προσφέρεις βοήθεια και να παρέχεις παρηγοριά. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να στείλεις ένα μήνυμα, να κάνεις ένα τηλεφώνημα ή να περάσεις χρόνο μαζί του.
 
  1. Επικεντρώσου στα θετικά: Ενθάρρυνε τον να εστιάσει στις θετικές πτυχές της κατάστασής του, όσο μικρές κι αν είναι. Βοήθησε τον να δει τη χρυσή τομή και τα καλά πράγματα στη ζωή του.
 
  1. Πρόσφερε του λύσεις: Βοήθησε να βρει λύσεις στα προβλήματά του. Δώσε μερικές ιδέες και ενθάρρυνε τον να αναλάβουν δράση.
 
  1. Να είσαι υπομονετικός: Δώσε του χρόνο να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του και μην τον πιέζεις. Μείνε συναισθηματικά κοντά του καθώς επεξεργάζεται τα συναισθήματά του.
 
  1. Μίλησε του για την προοπτική: Κάνε τον να δει ότι υπάρχει προοπτική λέγοντας του ιστορίες παρόμοιων καταστάσεων και πώς επιλύθηκαν. Βοήθησε τον να δει ότι η κατάστασή του δεν είναι μοναδική και ότι άλλοι έχουν ξεπεράσει παρόμοιες προκλήσεις.
 
  1. Δείξε του την αυτοπεποίθηση σου στο πρόσωπο του: Να εκφράσεις την εμπιστοσύνη σου σ’ αυτόν και τις ικανότητές του. Δώσε του να καταλάβει ότι πιστεύεις σε αυτόν και ότι ξέρεις ότι θα ξεπεράσει τις προκλήσεις του.
Να θυμάσαι ότι όλοι βιώνουν σκαμπανεβάσματα στη ζωή και μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη ενθάρρυνση για να βοηθήσεις κάποιον να νιώσει καλύτερα. Ακούγοντας ενεργά, δείχνοντας υποστήριξη και προσφέροντας λύσεις, μπορείς να ενθαρρύνεις κάποιον που αισθάνεται πεσμένος και να τον βοηθήσεις να δει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.
Πολλά περισσότερα θέματα, τεχνικές, παραδείγματα, ασκήσεις και πρακτικές σε θέματα παρακίνησης, εμψύχωσης και διαχείρισης κρίσεων, παρουσιάζονται αναλυτικά στο μακροχρόνιο Πρόγραμμα με Διεθνή Πιστοποίηση Qualified Business & Life Mentor.  Μπορείς να δεις αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα, σε ποιους απευθύνεται, τη διάρκεια, τα μαθήματα και τη Διεθνή Πιστοποίηση πατώντας εδώ https://www.akis-angelakis.com/avideo/qualified-business-and-life-mentor/
Μπορείς επίσης, να επικοινωνήσεις μαζί μου στο 210-2512988 για να σου δώσω περαιτέρω διευκρινήσεις σε τυχόν ερωτήσεις που ίσως έχεις.