ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΑΡΒΙΝΙΣΜΟΣ

Wed Mar 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΑΡΒΙΝΙΣΜΟΣ
Πριν μερικά βράδια είχα τη χαρά να πάω για φαγητό με δυο σπουδαίους επιχειρηματίες, γνωστά ονόματα ο καθένας στον τομέα του. Δυο ανθρώπους που μαζί έχουμε δουλέψει χρόνια σε θέματα εκπαίδευσης και συμβουλευτικής.  Δυο πραγματικά πολύ επιτυχημένους, διορατικούς και απόλυτα εστιασμένους ανθρώπους σε ότι κι αν κάνουν.
Η βραδιά πέρασε χωρίς καν να το καταλάβουμε, παρασυρμένοι στην εξιστόρηση ενός από τους δυο σχετικά με το πώς κατόρθωσε να μεταλλάξει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, να τις διευρύνει και να τις μεγαλώσει ως αποτέλεσμα της πολιτικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.
Ένα από τα βαθύτερα του «πιστεύω» είναι πως δεν υπάρχει αποτυχία παρά μονάχα μαθήματα μέσα από τα οποία θα χρειαστεί να περάσουμε, ώστε να βγούμε σοφότεροι, ωριμότεροι και πιο δυνατοί.
Ένα άλλο, εξίσου σημαντικό του «πιστεύω» είναι ότι η βασικότερη επιλογή νικηφόρου και κερδοφόρας οικονομικής επιβίωσης σήμερα για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, είναι η δημιουργική προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα και τις απρόβλεπτες αλλαγές που συμβαίνουν συνέχεια.
Αυτό ακριβώς που κάποτε είπε και ο Δαρβίνος.  Επί  λέξη είπε ότι  «Σε περιόδους αλλαγών δεν θα επιβιώσουν οι δυνατότεροι αλλά εκείνοι που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν καλύτερα σε αυτές».
Αυτό που ονομάζω «Οικονομικός Δαρβινισμός» δεν είναι παρά τα δώρα της αλλαγής. Τα δώρα που κάθε αλλαγή φέρνει σε όποιους κατορθώνουν και επιβιώνουν νικηφόρα μέσα από αυτή.
Γιατί όπως είπε κάποτε και ο Νέλσον Μαντέλα : «Δεν χάνω ποτέ. Ή κερδίζω ή μαθαίνω!»
Φίλες και φίλοι, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, πωλητές, ο «Οικονομικός Δαρβινισμός» είναι η βασικότερη ικανότητα που απαιτείται  για πρόοδο και επιβίωση.
Μη χάσετε την ευκαιρία να μαθαίνετε τα «μαθήματα» που φέρνει μαζί της η κάθε αντιξοότητα, η κάθε δυσκολία και το κάθε εμπόδιο.
Μην υποτιμάτε τις δικές σας ικανότητες να επιβιώνετε και να προσαρμόζεστε νικηφόρα και δημιουργικά σε οτιδήποτε καινούργιο, άβολο και άγνωστο.
Απαιτείται κουράγιο, ψυχραιμία, ορθολογική σκέψη και στρατηγική δράση.
Να μη φοβάστε τις αλλαγές!  Να τις διαχειρίζεστε!
Όλοι όσοι κατορθώνουν να βγαίνουν κερδισμένοι μέσα από τις αλλαγές είναι όλοι εκείνοι που καταστρώνουν σχέδιο και υλοποιούν συγκεκριμένες στρατηγικές. Είναι εκείνοι που αναλύουν την πληροφόρηση που λαμβάνουν.  Εκείνοι που κατορθώνουν να μετατρέπουν τους υποψήφιους πελάτες σε πραγματικούς πελάτες.  Εκείνοι που έχουν συστήματα και τα παρακολουθούν μέσα από στόχους και μετρήσεις.
Χρόνια μιλάω, γράφω και τα διδάσκω.
Χρόνια πρεσβεύω και εφαρμόζω τη δική μου αρχή επιβίωσης που υπαγορεύει πως «Σε κάθε αλλαγή ελπίζω για το καλύτερο αλλά προετοιμάζομαι για το χειρότερο».
Συνήθως, πέφτω μέσα.  Βγαίνω κερδισμένος. Εγώ και απ’ όσο φαίνεται και όλοι εκείνοι που δουλεύω συμβουλευτικά μαζί τους.
Μπορείτε κι εσείς να κάνετε το ίδιο!