Μην τσακώνεσαι με αυτό που σε βασανίζει!

Thu Oct 2021
Μην τσακώνεσαι με αυτό που σε βασανίζει!
(Σας προειδοποιώ ότι το παρακάτω άρθρο μπορεί να χρειαστεί να το διαβάσετε περισσότερες από μια φορές).
Διαβάζω ένα πανέμορφο βιβλίο που έχει να κάνει με την αυτό-συμπόνια και την ενσυνειδητότητα (mindfulness) και μέσα από τις σελίδες του επιβεβαιώνω κάτι που χρόνια διακηρύττω και προσωπικά εφαρμόζω στη ζωή μου και στις συμβουλευτικές μου σχέσεις με τους πελάτες μου.
Κι αυτό είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι χάνουν πολύτιμη ενέργεια όταν αντιμετωπίζουν και προσπαθούν να επιλύσουν ένα πρόβλημα ή βιώνουν μια ψυχική ταλαιπωρία, επειδή αρνούνται να αποδεχτούν την πραγματικότητα ή αντιδρούν στον πόνο που αισθάνονται.
Όπως έχω πει και γράψει στο παρελθόν, η μη μοιρολατρική αποδοχή είναι η αφετηρία για κάθε απελευθέρωση, υπέρβαση και αλλαγή. Σε οτιδήποτε αντιστέκεσαι αυτό δυναμώνει. Δεν μπορείς να απαλλαγείς από εκείνο που αρνείσαι να δεχτείς ότι υπάρχει. Όπως δεν μπορείς να κρυφτείς από εκείνο που δεν δύει ποτέ, όπως είπε κάποτε ο υπέροχος Osho.
Γιατί όταν πονάει η ψυχή του ανθρώπου ο πόνος είναι διπλός. Πονάς για το πρόβλημα που σε βασανίζει και πονάς επειδή προσπαθείς να απαλλαγείς από το μαρτύριο που βιώνεις!
Αν αντί να ταλαιπωρείσαι επειδή θέλεις να απαλλαγείς από κάποιον πόνο, καταφέρεις να αποδεχτείς την ύπαρξη του, τότε έχεις κάνει και το πρώτο βήμα για να τον αντιμετωπίσεις.
Γιατί όχι μόνο υποφέρεις επειδή σε ταλαιπωρεί το πρόβλημα σου, αλλά προσθέτεις περίσσιο πόνο στην προσπάθεια σου να απαλλαγείς από αυτόν.
Γι’ αυτό, μάθε να αποδέχεσαι έτσι όπως είναι εκείνο που βιώνεις. Άσχετα αν μπορείς ή αν δεν μπορείς να το αλλάξεις. Αποδέξου όχι μοιρολατρικά. Απλά, αποδέξου ότι αυτή τη στιγμή αυτό συμβαίνει.
Αποδέξου την προδοσία!
Αποδέξου την αδικία!
Αποδέξου το γεγονός ότι αρρώστησες!
Αποδέξου το γεγονός ότι έχασες κάτι πολύτιμο!
Χωρίς όμως, γκρίνια, επίκριση, παράπονο και μιζέρια.
Απλά, αποδέξου.
Και τότε θα δεις ότι ο πόνος που το συνοδεύει μικραίνει. Επίσης, θα αρχίσεις να βλέπεις ότι η λύση στο πρόβλημα σου παύει να είναι τόσο οδυνηρή και απειλητική, όσο αρχικά σου φαινόταν.
Έτσι, με καθαρή την κρίση σου και ελαφρότερη την ψυχή σου θα κατορθώσεις να περάσεις μέσα από αυτό και να βγεις νικητής.
Μέσα από την αποδοχή αυτού που συμβαίνει, καταφέρνεις να επιβιώνεις μέσα στην αντιξοότητα. Με τον τρόπο αυτό δεν απλώνεται μέσα σου ο πόνος που τη συνοδεύει.
Ανάλογα με τα συναισθήματα που έχεις διαμορφώνονται οι πράξεις σου, οι προσπάθειες σου και οι αντιδράσεις σου.
Έτσι μπορείς και ανταποκρίνεσαι στην ίδια τη ζωή αντί να αντιδράς με αμηχανία, νευρικότητα και άγχος.
Πράγμα που σε βοηθά να αντιμετωπίζεις και να ξεπερνάς επιτυχημένα δύσκολες καταστάσεις που κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για την εξέλιξη της ζωής σου και την επίτευξη όλων σου των στόχων.
Ξαναδιάβασε αυτές τις γραμμές και παρατήρησε στον εαυτό σου τη μαγεία και τη δύναμη της μη μοιρολατρικής αποδοχής σε αντίθεση με τον πόνο και τη δυστυχία της θυματοποίησης και της αίσθησης της ανημποριάς και της αβοηθησίας.