Η ...ίωση των αποτυχημένων!

Sun Jan 2021
Η ...ίωση των αποτυχημένων!
ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΣΕ ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙΣ!
Όπως έχω πει και ξαναγράψει η «δικαιολογήτιδα» είναι η …ίωση των αποτυχημένων!
Η «δικαιολογήτιδα» μοιάζει με τη μορφίνη. Ανακουφίζει πόνο, ενοχές, και κάθε λογής «ρωγμές» που υπάρχουν σε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν θέλει να τις δει και να τις αντιμετωπίσει κατάματα.
 
Δικαιο-λογώ που σημαίνει δικαιώνω την αιτία.
 
Ποια είναι συνήθως η αιτία που χρειάζεται να δικαιολογήσουμε;
 
Τα λάθη, οι αστοχίες, οι αμέλειες και οι αποτυχίες μας.
 
Με άλλα λόγια, οι αμαρτίες μας. Μιας και στη γλώσσα της Βίβλου που είναι τα Αραμαϊκά, «αμαρτάνω» σημαίνει χάνω το στόχο μου.
 
Οι δικαιολογίες έχουν σαγηνευτική δύναμη. Είναι σαν τις σειρήνες. Σε μαγεύουν, σε υπνωτίζουν, σε κάνουν να μη μπορείς να αντιληφθείς την πραγματικότητα.
 
Οι δικαιολογίες απαλύνουν τον πόνο της πραγματικότητας. Ή για να είμαι περισσότερο σαφής, παραμορφώνουν την πραγματικότητα.  Την πραγματικότητα εκείνη που αρνείται να παραδεχτεί εκείνος που τις παράγει. Διαφορετικά πονάει.
 
Είναι ευκολότερο να κατηγορήσουμε από το να παραδεχτούμε.
 
Είναι ανώδυνο να επιρρίψουμε ευθύνες από το να αναλάβουμε τις δικές μας.
 
Γι’ αυτό οι δικαιολογίες έχουν δύναμη.
 
Μετά από 35 χρόνια εμπειρίας στην επιχειρηματικότητα, την ψυχολογία ενηλίκων και την ασταμάτητη προσπάθεια για αναζήτηση πολλών κρίσιμων απαντήσεων σε δύσκολα ερωτήματα, έχω καταλήξει ότι οι περισσότερες από τις δικαιολογίες που λέμε στον εαυτό μας είναι σκουπίδια.
 
Σκουπίδια που μας μολύνουν και μας κάνουν να πιστέψουμε στην αδυναμία μας αντί να χαλυβδωθούμε και να συνεχίσουμε την προσπάθεια.
 
Μη μολύνεις τον εαυτό σου με σκουπίδια!  Τα περισσότερα είναι σκουπίδια! Απ’ όλα όσα βλέπεις, ακούς, και σε περιστοιχίζουν είναι σκουπίδια. Δηλαδή τοξικά ή μη αναγκαία για σένα. Γι’ αυτό, να τα κλειδώνεις απ’ έξω σου.
 
Μη τα αφήνεις να σε διαπερνούν και καταλαμβάνουν πολύτιμο δημιουργικό χώρο στο σύστημα σου.
 
Είναι σημαντικό να μάθεις να ξεχωρίζεις τα σκουπίδια από τα ωφέλιμα πράγματα που υπάρχουν στη ζωή σου και να μην τα αφήνεις να διεισδύουν εκεί που εσύ χρειάζεσαι δύναμη, ελπίδα και αισιοδοξία.
 
Βρες το κουράγιο να μετατρέπεις τις δικαιολογίες από δεσμοφύλακες του πεπρωμένου σου, στα σκαλοπάτια επάνω θα πατήσεις για να φέρεις την επιτυχία και την ευημερία στη ζωή σου.
 
Αν για παράδειγμα, οι δικαιολογίες σου είναι ότι έχεις άρρωστους γονείς και δεν προλαβαίνεις να ψάξεις για δουλειά, τότε κάνε αυτή τη δικαιολογία την αιτία να βρεις μια δουλειά που σε αμείβει αρκετά ώστε να μπορείς να παρέχεις βοήθεια στους γονείς σου.
 
Αν οι δικαιολογίες σου είναι ότι οι γονείς σου ήταν φτωχοί και δεν σου άφησαν κάποια χρήματα για να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση, μετάτρεψε αυτή τη δικαιολογία σε αιτία για να μην έχεις ψευδαισθήσεις ότι άλλοι θα σε βοηθήσουν να αναρριχηθείς, ώστε να το πάρεις απόφαση πως μόνος σου θα χρειαστεί να προσπαθήσεις.
 
Αν οι δικαιολογίες σου είναι ότι τα προϊόντα σου που πουλάς είναι ακριβά, μετέτρεψε τις σε αιτίες για να βρίσκεις πελάτες με περισσότερα χρήματα που να μπορούν να τα αγοράσουν.
Δική σου η επιλογή να επιτρέψεις στις δικαιολογίες να γίνουν οι «δήμιοι» των ονείρων σου ή να τις βγάλεις από τη ζωή σου μια για πάντα.
 
Δική σου η επιλογή να πιστεύεις τις δικαιολογίες που εύκολα φαντάζεσαι ότι είναι αληθινές, ενώ αυτές δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την αλήθεια που λυτρώνει.
 
Δική σου η επιλογή να αφήσεις τις δικαιολογίες να σε στοιχειώνουν ή να τις μετατρέψεις σε σκαλοπάτια για να αναρριχηθείς στο μονοπάτι που οδηγεί εκεί που είναι όλα όσα λαχταράς!
 
Η επιλογή είναι πάντα δική σου.
 
Αλλά όποιος έχει το δικαίωμα στην επιλογή έχει και το μαρτύριο που οδηγεί στην τελική απελευθέρωση από το φόβο, τον πόνο, την αστοχία και την αποτυχία.