Η δύναμη της αυτο-συμπόνιας

Mon May 2021
Η δύναμη της αυτο-συμπόνιας
Πρόσφατα παρουσίασα με επιτυχία την τελευταία μου ψυχολογική/εκπαιδευτική δουλειά με θέμα "Το κυνήγι της ευτυχίας". Ένα ξεχωριστό σεμινάριο που πραγματεύεται την ψυχολογία και τη δυναμική της ευτυχίας στη ζωή μας.
Ανέπτυξα τρόπους, μεθόδους και τεχνικές για να είμαστε περισσότερο ευτυχισμένοι στην καθημερινότητα μας, παρά τα δεινά, τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της "παγκοσμιοποιημένης πλέον, νέας κανονικότητας" ή έτσι όπως οι "ειδικοί" την αποκαλούν.
Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στη δημιουργία και καλλιέργεια ευτυχισμένων στιγμών είναι η συμπόνια προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Ή αλλιώς, η αυτο-συμπόνια.
Ο άνθρωπος που συμπονάει τον εαυτό του έχει τη δύναμη να συμπονέσει και το διπλανό του.
Aυτο-συμπόνια δεν σημαίνει να δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα επάνω σου.
Σημαίνει να καταλαβαίνεις ότι σαν άνθρωπος είσαι ευάλωτος και ανοιχτός σε λάθη, ατοπήματα και "αμαρτίες". Αυτό σημαίνει αυτο-συμπόνια.
Να καταλαβαίνεις την ευαλωτότητα σου.
Και τότε θα δεις ότι και οι άλλοι άνθρωποι θα αρχίσουν να γίνονται περισσότεροι πράοι, φροντιστικοί και συμπονετικοί μαζί σου.
Αυτό οδηγεί σε καλύτερες σχέσεις και περισσότερη επικοινωνία και πληρότητα ανάμεσα μας, σε καιρούς που η απομόνωση και η αποξένωση πλέον επιβάλλονται για λόγους "υγείας".