TI ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟ-ΑΞΙΑ

Mon Jul 2020
TI ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟ-ΑΞΙΑ
Αυτό-αξία είναι η άποψη που εσύ έχεις σχετικά με το πόσο αξίζεις σαν άνθρωπος, σαν οντότητα, σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξης σου.
 
Πόσο αποτιμάς τον εαυτό σου ότι αξίζει σαν επαγγελματίας, σαν φίλος, σαν οικογενειάρχης, σαν εργαζόμενος, σαν αθλητής, σαν μια λειτουργική προσωπικότητα σε ότι κι αν κάνεις.
 
Τα άτομα που έχουν υψηλή αυτό-αξία προστατεύουν τον εαυτό τους με κάθε τρόπο που περνάει από το χέρι τους, ώστε να μην πέφτουν θύματα κάθε λογής προσβολής, απαξίωσης και κακοποίησης από τους άλλους.
 
Ενώ εκείνοι με χαμηλή αυτό-αξία δεν θεωρούν αναγκαίο να προστατέψουν αυτό που είναι μιας και αυτό, δηλαδή ο εαυτός τους, δεν μετράει, δεν αξίζει κάτι ιδιαίτερο κατά την άποψη τους.
 
Τέτοιοι άνθρωποι γίνονται εύκολοι στόχοι από κακόβουλους, εγωιστές, πονηρούς ανθρώπους που τείνουν να εκμεταλλεύονται όλους τους άλλους για το δικό τους συμφέρον.
 
Σταδιακά, μαθαίνουν τους άλλους πώς να μην τους υπολογίζουν και επιτρέπουν κάθε λογής bullying στη ζωή τους.
 
Περιορίζονται στο να γκρινιάζουν για όλα όσα τους συμβαίνουν, ξεχνώντας ότι οι ίδιοι έχουν επιτρέψει με τη συμπεριφορά τους την κακοποίηση, την απαξίωση και τη φθορά που επιβάλουν οι άλλοι επάνω τους.
 
Η γκρίνια είναι το καταφύγιου εκείνου που η αίσθηση της αυτό-αξίας του είναι χαμηλή.
 
Το αντίδοτο είναι η απόφαση να κάνει κάτι γι’ αυτό. Να ξεκινήσει με μικρά βήματα και να μάθε να διεκδικεί, να ζητάει και να καταθέτει τα «θέλω», τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, έστω και αν στην αρχή δεν τα καταφέρνει.
 
Σταδιακά, θα αρχίσει να βλέπει μικρές αλλαγές επάνω του. Και το σημαντικότερο: Θα αρχίσουν να τις βλέπουν και όλοι εκείνοι που μέχρι χτες τον απαξίωναν.
 
Μην γκρινιάζεις αν οι άλλοι σε χρησιμοποιούν. Ένα πράγμα να θυμάσαι : Όλες οι υποχωρήσεις που κάνεις αντικατοπτρίζουν την αίσθηση της αυτό-αξίας σου!
 
Κάνε σήμερα την αρχή και πάρε μια σημαντική απόφαση : Να τιμάς τον εαυτό σου έτσι όπως θα τιμούσες ένα πολύτιμο φυλαχτό που σου έχει χαρίσει ένας σοφός άνθρωπος με τη συμβουλή ότι όσο περισσότερο το προσέχεις και το διατηρείς, τόσα περισσότερα όνειρα σου θα γίνονται πραγματικότητα στη ζωή.
 
Κάνε σήμερα την αρχή και δώσε περισσότερη αξία στον καλύτερο φίλο που είχες, έχεις και θα έχεις ποτέ στη ζωή σου.
 
Στον ίδιο σου τον εαυτό!