Τι σημαίνει να νιώθεις οικονομικά ασφαλής

Thu Oct 2016
Όταν ο άνθρωπος είναι προκατειλημμένος με την οικονομική αβεβαιότητα, τότε πολύ δύσκολα απολαμβάνει μικρές ή μεγάλες απολαύσεις που έχει η ζωή να του προσφέρει. Και πως είναι άραγε, δυνατόν να απολαύσεις έστω μια κινηματογραφική ταινία όταν δεν ξέρεις αν αύριο το πρωί η ΔΕΗ θα σου έχει κόψει το ρεύμα στο σπίτι σου ή όχι, επειδή δεν έχεις πληρώσει τον τελευταίο λογαριασμό!
Η μόνιμη κατάσταση ανησυχίας ότι δηλαδή θα χαθεί η οικονομική σου ασφάλεια και σιγουριά μπορεί να σε εμποδίσει από το να προχωρήσεις μπροστά με τη ζωή σου, τη δουλειά σου και τις σχέσεις σου.
Μοιάζει με ένα αόρατο «φρένο» στις επιδιώξεις και τα όνειρά σου για ένα καλύτερο «αύριο».   Τότε που δεν μπορείς να αρχίσεις να κάνεις πράξη τις φιλοδοξίες και τις ελπίδες σου. Και όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, σου είναι αδύνατο να ξεκινήσεις να κάνεις αυτά που απαιτούνται ώστε να αρχίσεις να συγκεντρώνεις χρήματα που θα σε οδηγήσουν στον πλουτισμό και θα σου προσφέρουν την ασφάλεια που χρειάζεσαι και σου αξίζει.
Μπορείς όμως, να αποφύγεις αυτό το φαύλο κύκλο αν δημιουργήσεις μια στρατηγική ζωής που θα σου επιτρέψει να έχεις χώρο και γνώση για να επιβιώνεις οικονομικά, άσχετα με το τι μπορεί να σου επιφυλάσσει το μέλλον.
Το θέμα είναι να αρχίσεις να μαθαίνεις ποια είναι τα βασικά στοιχεία που χρειάζεται να κάνεις σε τακτική βάση ώστε να σιγουρέψεις ότι θα αποκτήσεις οικονομική ασφάλεια.
Μερικά από αυτά μπορεί να είναι:
-Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, που σημαίνει να ξέρεις τι, πόσα και πώς ξοδεύεις. Να μη φοβηθείς να δεις κατάματα την οικονομική σου πραγματικότητα, όσο σκληρή κι αν σου φανεί.
-Να φτιάξεις ένα προϋπολογισμό εσόδων / εξόδων στον οποίο τα έξοδά σου δεν πρέπει να ξεπερνούν τα έσοδά σου.
-Να είσαι ιδιαίτερα πειθαρχημένος στο να αποταμιεύεις τουλάχιστον 10% των εσόδων σου σε μηναία βάση.
Στις επιτυχίες σας!
(Από το βιβλίο της Jeni Mumford, Life Coaching for dummies, Wiley & Sons, 2007)