Τι είναι αυτο-συμπόνια (Self-compassion)

Tue May 2022
Τι είναι αυτο-συμπόνια (Self-compassion)
Αυτο-συμπόνια (self-compassion) δεν σημαίνει να δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα επάνω σου, ούτε σημαίνει να μην αισθάνεσαι τύψεις ή ενοχές για κάτι κακό που μπορεί να έχεις κάνει.
 
Η αυτο-συμπόνια είναι μια ξεχωριστή ικανότητα που όταν την καλλιεργείς και τη διαθέτεις σε κάνει περισσότερο ανοιχτό, περισσότερο δημιουργικό και αγαπημένο στις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους.
 
Ξεκινάει όμως, πρώτα από τον ίδιο σου τον εαυτό.
 
Δεν θα καταλάβεις και δεν θα συμπονέσεις ποτέ κανένα άνθρωπο και κανένα πλάσμα στη γη, αν πρώτα δεν δείχνεις συμπόνια στον ίδιο σου τον εαυτό.
 
Για να το πετύχεις αυτό χρειάζεται να θυμάσαι ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε αδύναμοι, πονάμε, κάνουμε λάθη, γινόμαστε παράλογοι κάποιες φορές και είναι κομμάτι της φύσης μας να είμαστε ευάλωτοι.
 
Αν συμφιλιωθείς με αυτή την ευαλωτότητα, τη δική σου ευαλωτότητα για αρχή, έκανες το πρώτο βήμα στη θεραπεία, την ψυχική ανθεκτικότητα και την ομορφιά στη ζωή σου!
 
Αν αγκαλιάσεις τον εαυτό σου όπως θα αγκάλιαζες και θα φρόντιζες ένα παιδάκι που έπεσε από το ποδήλατο του και χτύπησε, θα καταλάβεις τι σημαίνει αυτό-συμπόνια.
 
Μη ξεκόβεις από τον εαυτό σου.
 
Γιατί ήταν, είναι και θα παραμείνει ο καλύτερος φίλος που θα έχεις ποτέ και χρειάζεται τη στοργή και τη φροντίδα σου.
 
Κι αυτό είναι κάτι που η αυτο-συμπόνια μπορεί να σου προσφέρει.
 
Είναι το άνοιγμα στο παράθυρο εκείνο της ψυχής σου που θα φωτίσει ολόκληρο το σύστημα σου και θα λαμπρύνει κάθε σου σκέψη, απόφαση και πράξη από σήμερα και κάθε μέρα στη ζωή σου και σε όλα όσα κάνεις.
 
(Σε περιμένω να δουλέψουμε μαζί στο νέο και πολύ χρήσιμο webinar "Θετική Ψυχολογία - Mindfulness - Αυτοσυμπόνια - Η Αρχιτεκτονική για μια Καλύτερη Ζωή" - Μάθε περισσσότερα εδώ https://www.akis-angelakis.com/event/self-compassion-aytosymponia-thetiki-psychologia-mindfulness-amp-dialogismos-i-architektoniki-gia-mia-kalyteri-zoi/ )