ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΕΝΝΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ!

Sat May 2020
ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΕΝΝΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ!
O J. Paul Getty έχει πει ότι οι πραγματικοί ηγέτες όχι μόνο ξέρουν πως να πολεμήσουν τις αναπόφευκτες κρίσεις, αλλά το απολαμβάνουν κιόλας!
 
Οι πραγματικοί ηγέτες είναι ανοιχτοί στις προκλήσεις!  O Robert Haas  της Levi Strauss είπε ότι ο μεγάλοι ηγέτες θα πρέπει να ζουν τη ζωή τους μέσα από ένα σετ βαθειά καταξιωμένων αξιών και αρχών.
 
Το πρωταρχικό καθήκον του πραγματικού ηγέτη είναι να εμπνέει δημιουργικότητα και σκληρή δουλειά στους συνεργάτες/υφισταμένους του. Εκείνοι οι ηγέτες/ “στρατηγοί” που διοικούν βασισμένοι στο  φόβο δεν κατορθώνουν και πολλά.
 
Οι καλύτεροι ηγέτες δεν είναι μόνο συναισθηματικοί, αλλά ξέρουν πότε ακριβώς είναι η κατάλληλη στιγμή για να χρησιμοποιήσουν το συναισθηματισμό τους σαν σωτήρια λύση ενός επαγγελματικού προβλήματος.
 
Κάποιος ενθουσιώδης φίλος της μουσικής επισκέφτηκε ένα διάσημο πιανίστα μετά το τέλος μιας συναυλίας που είχε δώσει και του λέει :
Θα έδινα ότι έχω και δεν έχω για να μπορώ να παίξω πιάνο σαν κι εσάς!”
 
Όχι. Δεν νομίζω ότι θα έκανες κάτι τέτοιο” , του απάντησε ο διάσημος πιανίστας.
 
Αυτή είναι μια ιστορία που ο ιδρυτής των MacDonalds, Ray Kroc την έλεγε κάθε φορά που ήθελε να δείξει πως οι περισσότεροι άνθρωποι, παρά το τι λένε, δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν το τίμημα για να πετύχουν.  Το να γίνεις ένας μεγάλος πιανίστας απαιτεί τεράστιες ποσότητες αυτο-πειθαρχίας και θέλησης στο να είσαι πρόθυμος να εξασκείσαι, να εξασκείσαι και να ...εξασκείσαι !
 
Το να γίνει κάποιος μεγάλος ηγέτης, απαιτεί την ίδια αυτο-πειθαρχία. Άλλωστε, ένας από τους κυρίαρχους Νόμους της Επίτευξης υπαγορεύει ότι  “ Ο Βαθμός της Επιμονής που θα δείξεις στην όποια προσπάθεια καταπιάνεσαι, έχει να κάνει με το Βαθμό της Αυτο-Πειθαρχίας σου”
 
Ο πραγματικός ηγέτης γεννιέται όχι σε καιρούς ευδαιμονικούς και εύκολους, αλλά σε καιρούς δοκιμασίας. Έχει παρατηρηθεί ότι οι αντιδράσεις πολλών ηγετών σε περιόδους κρίσης, διαφοροποιούνται σε πέντε κατηγορίες :
 
  1. Κάποιοι μένουν άπρακτοι, με πεσμένο ηθικό.
  2. Κάποιοι άλλοι μένουν ήρεμοι ή πανικοβάλλονται
  3. Άλλοι αντιδρούν με αδικαιολόγητη συμπεριφορά
  4. Μερικοί παλεύουν με κουράγιο, αλλά δεν προετοιμάζονται ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν μελλοντικά προβλήματα
  5. Τέλος, αυτοί που συγκεντρώνονται και περνούν στην αντεπίθεση.
 
Οι καλύτεροι ηγέτες ούτε παραδίδουν τα όπλα, αλλά ούτε και υπερ-αντιδρούν σε μια κατάσταση κρίσης.  Αναγνωρίζουν ότι αργά ή γρήγορα προβλήματα και δυσκολίες θα εμφανιστούν στον ορίζοντα και είναι ψυχολογικά προετοιμασμένοι γι΄αυτά.
 
Σαν ηγέτης, η πραγματική ταυτότητα της τόλμης σας θα αποκαλυφθεί μόνο σε στιγμές δύσκολες, σε στιγμές κρίσεων. Μην αντιδράσετε μόνο συναισθηματικά. Μην παραδώσετε τα όπλα. Να θυμάστε εκείνη την παλιά παροιμία που λέει ότι “ Η άμυνα - μερικές φορές - είναι η καλύτερη επίθεση.”
 
Πολλά περισσότερα θα συζητήσουμε στο webinar της Τετάρτης 20/5 με τίτλο «Οι Νόμοι της Ηγεσίας».  Δείτε περισσότερα εδώ https://www.akis-angelakis.com/event/webinar-oi-nomoi-tis-igesias/   και τηλεφωνήστε στο 210-2512988 για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας.