Η ζωή κάνει κύκλους!

Fri Dec 2023
Η ζωή κάνει κύκλους!
Ήταν ένας φτωχός Σκωτσέζος αγρότης που λεγόταν Φλέμινγκ. Μια μέρα, την ώρα που δούλευε για το ψωμάκι τους, άκουσε μια κραυγή που ζητούσε βοήθεια από ένα κοντινό έλος.
Πέταξε τα εργαλεία του και όρμησε στο έλος. Κι εκεί, χωμένο μέχρι το στήθος του στη μαύρη λασπουριά, βρισκόταν ένα κατατρομαγμένο αγόρι που ούρλιαζε και πάλευε για να γλιτώσει από ένα σίγουρο, αργό και τρομαχτικό θάνατο. Ο αγρότης κ. Φλέμινγκ έσωσε το νεαρό.
Την άλλη μέρα ένα αστραφτερό αμάξι έφτασε στην αυλή του αγρότη, κι ένας κομψοντυμένος ευγενής κατέβηκε και συστήθηκε σαν ο πατέρας του παιδιού που έσωσε ο κ. Φλέμινγκ.
«Θα ήθελα να σας προσφέρω κάτι,» είπε ο ευγενής, «σώσατε τη ζωή του παιδιού μου.»
«Όχι, δεν μπορώ να δεχτώ αμοιβή για ότι έκανα,» απάντησε ο Σκωτσέζος αγρότης και δεν δέχτηκε την προσφορά.
Τη στιγμή εκείνη ο γιος του αγρότη πρόβαλε από το σπιτάκι τους. «Γιος σας είναι ;» ρώτησε ο ευγενής.
«Μάλιστα,» απάντησε ο γεωργός γεμάτος περηφάνια.
«Έχω να σας προτείνω κάτι. Επιτρέψτε μου να τον πάρω μαζί μου και να του προσφέρω μια καλή μόρφωση. Αν ο νεαρός μας μοιάζει έστω και λίγο του πατέρα του, θα γίνει κάποιος για τον οποίο θα μπορούμε να είμαστε περήφανοι.»
Και τελικά έτσι έγινε.
Τα χρόνια πέρασαν, ο γιος του αγρότη αποφοίτησε από την Πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή St.Mary’s του Λονδίνου, και προχώρησε μέχρι που έγινε πασίγνωστος σε όλο τον κόσμο με το όνομά Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ, αυτό που ανακάλυψε την Πενικιλλίνη.
Μερικά χρόνια αργότερα ο γιος του ευγενούς αρρώστησε από πνευμονία και σώθηκε από την Πενικιλλίνη.
Το όνομα του ευγενούς ; Λόρδος Ράντολφ Τσώρτσιλ,πατέρας τους Σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ.
Κάποιος κάποτε είπε : Ότι φεύγει ξαναγυρίζει. Δούλευε σαν να μη θέλεις λεφτά. Αγάπα σαν να μην πληγώθηκες ποτέ σου. Και χόρευε σαν να μη σε βλέπει κανείς.
(Ιστορία αγνώστου συγγραφέα σε μετάφραση Μάνου Νομικού. Από την τριλογία βιβλίων μου με τίτλο "Ιστορίες που θα θυμάσαι για πάντα" από τις εκδόσεις Πύρινος Κόσμος).