Αντιμετωπίζοντας το οικονομικό άγχος

Thu Mar 2017
Αντιμετωπίζοντας το οικονομικό άγχος
Μερικές συμβουλές πρώτης βοήθειας για κάθε άνθρωπο που υποφέρει οικονομικά.
 
Σε μια οικονομία που καταρρέει, σε ένα κράτος εχθρικό για τον πολίτη και τον επαγγελματία, αναζητούμε τρόπους επιβίωσης γιατί απ’ ότι φαίνεται είναι μακρύς ο δρόμος..!
 
Είναι αξιοθαύμαστο πως το 2009 η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εξέδωσε ένα σύντομο εγχειρίδιο για όλους εκείνους  που έχουν οικονομικό άγχος απέναντι στην διεθνή (και όχι εγχώρια) οικονομική κρίση.
 
Μερικές από τις οδηγίες του εγχειριδίου είναι:
 
  • Μιλήστε ανοιχτά γι αυτό που σας συμβαίνει σε ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει εσάς αλλά και εκείνους που είναι κοντά σας, ώστε να καταλάβετε καλύτερα τι συμβαίνει και να μπορέσετε να το διαχειριστείτε αποτελεσματικά.
 
  • Να φροντίσετε την υγεία σας σε όλα τα επίπεδα. Φυσική, συναισθηματική, πνευματική αλλά και την υγεία των δικών σας ανθρώπων.
 
  • Να έχετε φυσική δραστηριότητα. Βοηθά να μειώνει το άγχος και να βελτιώνει τη διάθεσή σας. Κάνετε κάποιο σπορ όπως περπάτημα, κολύμπι, χορό, γιόγκα, τάι τσι, ή ακόμα και διαλογισμό. Ίσως το απολαμβάνετε ακόμα περισσότερο με ένα φίλο.
 
  • Να φροντίζετε να κοιμάστε καλά και να αποφεύγετε αλκοόλ και άλλα ποτά.
 
  • Σχεδιάστε χρόνο να χαλαρώνετε και να είστε κοντά με ανθρώπους που αγαπάτε και νοιάζεστε.
 
  • Να έχετε ένα σχέδιο σχετικά με το τι θα κάνετε στη διάρκεια της ημέρας.
 
  • Βρείτε το χρόνο να σκεφτείτε και να πάρετε δύσκολες αποφάσεις.
 
Μάθετε να επιλύετε δύσκολα προβλήματα σχεδιάζοντας τις λύσεις.  Να μια μέθοδος που μπορεί να σας φανεί χρήσιμη:
 
Βήμα 1ο : Προσδιορίστε ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα – Ξεκινήστε καταγράφοντας όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.  Διαλέξτε ένα από αυτά σκεπτόμενοι : Γιατί, Τι, Πότε, Που, Ποιος;   Περιγράψτε το πρόβλημα σε μια πρόταση. Αυτό θα βοηθήσει για τα επόμενα βήματα.
 
Βήμα 2ο : Αναζητήστε τις λύσεις στο πρόβλημα αυτό – Αρχίστε να γράφετε ιδέες έτσι όπως τις σκέφτεστε. Γίνετε δημιουργικοί. Φτιάξετε μια μεγάλη λίστα με διάφορες ιδέες. Από αυτές διαλέξτε εκείνη που σας φαίνεται περισσότερο αποτελεσματική και ζυγίστε τα «υπέρ και τα κατά» της σχετικά με το πώς μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημά σας. Αν δυσκολεύεστε να διαλέξετε μία τότε προσπαθήστε να συγκρίνετε μερικές.
 
Βήμα 3ο : Φτιάξετε ένα σχέδιο για την υλοποίηση της ιδέας σε δράση – Το σχέδιο σας θα πρέπει να είναι αρκετά λεπτομερειακό ώστε να σας λέει τι ακριβώς χρειάζεστε, ποιος μπορεί να βοηθήσει και πως αλλά και πότε θα χρειαστεί να ολοκληρωθεί. Από τη στιγμή που θα υπάρχει το σχέδιο θα πρέπει να το υλοποιήσετε!
 
Βήμα 4ο: Να παρακολουθείτε και να αναθεωρείτε την πρόοδο σας – Να σκέφτεστε τι είχε αποτέλεσμα και τι όχι και γιατί. Αν δεν λύσατε το πρόβλημα στο χρόνο που είχατε υπολογίσει, σκεφτείτε μήπως πρέπει να κάνετε κάποιες αλλαγές. Αν το επιλύσατε, μπράβο σας και τώρα ασχοληθείτε με το επόμενο στη λίστα σας.
 
Πηγή Κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας