ΑΝΤΙΕΥΘΡΑΣΤΟΤΗΤΑ : Μια ψυχική δεξιότητα

Tue Jan 2021
ΑΝΤΙΕΥΘΡΑΣΤΟΤΗΤΑ : Μια ψυχική δεξιότητα
Στο μύθο του Ηρακλή και της Λερναίας Ύδρας βλέπουμε ότι το κτήνος γινόταν όλο και πιο δυνατό κάθε φορά που ο Ηρακλής του έκοβε κι’ ένα κεφάλι.
 
Κι αυτό ακριβώς είναι που διαθέτουν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που όταν δέχονται ένα πλήγμα στη ζωή, στη δουλειά, στις σχέσεις ή κάπου αλλού, γίνονται πιο δυνατοί και περισσότερο αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουν και να το ξεπεράσουν.
 
Στο υπέροχο βιβλίο «Ικιγκάι» (εκδόσεις Πατάκη) διαβάζω : «Έχουμε τη λέξη «ευθραστότητα» για να χαρακτηρίζουμε πράγματα, πρόσωπα ή οργανώσεις που εξασθενούν όταν δέχονται πλήγμα και τις λέξεις «στιβαρότητα» ή «ανθεκτικότητα» για να χαρακτηρίσουμε πράγματα που αντέχουν το πλήγμα χωρίς να εξασθενίσουν, αλλά δεν υπάρχει λέξη σε καμία γλώσσα για «εκείνο που δυναμώνει όταν δέχεται πλήγμα».
 
Η λέξη «αντιευθραστότητα» ήταν αυτή που έλειπε.
 
Είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, μια δεξιότητα που μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει και να βγαίνει περισσότερο δυνατός μέσα από δυσκολίες και προβλήματα που αντιμετωπίζει.
 
Μπορούμε να μάθουμε την «τέχνη» της Αντιευθραστότητας. Να μπορούμε δηλαδή να βγαίνουμε πιο δυνατοί, περισσότερο σοφοί, και ψυχικά συμπαγείς μέσα από αντιξοότητες και βασανιστικές καταστάσεις.
 
Αρκεί να:
 
  • Αναζητούμε και ανακαλύπτουμε το μάθημα που κρύβεται μέσα στο πρόβλημα ή την ταλαιπωρία που αφήσαμε πίσω μας
 
  • Μη βάζουμε «όλα μας τα αβγά σε ένα καλάθι», πράγμα που σημαίνει να έχουμε πάντα εναλλακτικές και αποθέματα. Σε γνώσεις,
σε χρήμα, σε ανθρώπους, και σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστούμε.
 
  • Κάθε μας ρίσκο να είναι στρατηγικά προμελετημένο και ισορροπημένο.  Ποτέ να μη ρισκάρουμε όταν είμαστεσυναισθηματικά φορτισμένοι.
 
  • Εξοστρακίσουμε από τη ζωή μας οτιδήποτε μας καθιστά πνευματικά,φυσικά, ψυχολογικά ευάλωτους.  Άνθρωποι, συνήθειες, τρόφιμα,
ερεθίσματα.
 
Τέλος, να θυμόμαστε τα λόγια του Αϊνστάιν που είπε ότι «Αποτυχία δεν είναι παρά μια επιτυχία σε εξέλιξη!»