Άλλο ευτυχισμένος και άλλο καλοπερασάκιας!

Mon Jul 2021
Άλλο ευτυχισμένος και άλλο καλοπερασάκιας!
O ευτυχισμένος άνθρωπος δεν είναι ένας άνθρωπος χωρίς προβλήματα, αλλά κάποιος που ζει και εκτιμά το «εδώ και τώρα» του και καθημερινά βρίσκει την ευκαιρία να ευγνωμονεί, να χαίρεται, να δημιουργεί και να απολαμβάνει τα μικρά και μεγάλα δώρα που η ζωή φέρνει στο δρόμο του.
Παράλληλα, μέσα από όλα τα θετικά συναισθήματα που βιώνει, κάθε του σκέψη, απόφαση και πράξη συντελούν στο να χτίσει ένα μέλλον φωτεινό, δημιουργικό και άνετο σε όλα τα μήκη και πλάτη της ζωής του και των αναγκών του.
Ο καλοπερασάκιας κάνει ακριβώς το ίδιο με τον ευτυχισμένο όσον αφορά το «εδώ και τώρα» του.
Περνάει καλά, νιώθει καλά, χαίρεται με τη ζωή του.
Με μια σημαντική διαφορά όμως.
Αδιαφορεί για το μέλλον.  Δεν σκέφτεται για τις μελλοντικές επιπτώσεις που οι τωρινές του ηδονές και απολαύσεις μπορεί να έχουν.
Νομίζει ότι το μέλλον από μόνο του θα είναι όπως το παρόν του.
Κι εδώ είναι που κάνει το μεγάλο, το στρατηγικό, το ζωτικής σημασίας λάθος.
Δεν μπορεί να καταλάβει τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο «ζω καλά» και στο «περνάω καλά».
H διαφορά ανάμεσα στο «περνάω καλά» και στο «ζω καλά» βρίσκεται στο αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους διαχρονικά οι πράξεις και οι εμπειρίες σου.
Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα που προσπαθώ να περάσω σε ένα από τα βιβλία μου με τον τίτλο «Ζεις ή Υπάρχεις;».
Έχει μεγάλη σημασία να θυμόμαστε πως τόσο ο καλοπερασάκιας, όσο και ο αληθινά ευτυχισμένος άνθρωπος βιώνουν παρόμοια συναισθήματα.
Η ευτυχία όμως, του «καλοπερασάκια» μπορεί και να έχει ημερομηνία λήξης, ενώ η ευτυχία που βιώνει ο αληθινά ευτυχισμένος είναι διαχρονική.
Γιατί όταν κάποιος συστηματικά βιώνει θετικά συναισθήματα τότε η ζωή του γεμίζει από ιδέες, η ψυχή του δυναμώνει, τα σχέδια του αποκτούν στρατηγική υπόσταση και οι πράξεις του βιώσιμη αποτελεσματικότητα.
Πράγμα που σταδιακά, μπορεί να επιφέρει μια εύρωστη επαγγελματική και οικονομική σταθερότητα και ευημερία.
Το ίδιο δεν ισχύει για τον καλοπερασάκια. Γιατί ο καλοπερασάκιας δεν έχει και τόσο καλές σχέσεις με αυτό που ονομάζω «μακροχρόνια προοπτική».
Νομίζει ότι το μέλλον του θα είναι ίδιο με το παρόν του, αγνοώντας τις σημαντικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν από την ακατάσχετη συσσώρευση απολαύσεων χωρίς αντίκρισμα.
Με άλλα λόγια, δεν έχει τη φαντασία και τη δεξιότητα να σχεδιάσει ένα μέλλον που να υποστηρίζεται και να δημιουργείται μέσα από θετικά βήματα, σκέψεις, αποφάσεις και πράξεις σε καθημερινή βάση.
Κι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα.  Ένα πρόβλημα που πολλοί αντιμετωπίζουν στα γεράματα τους όταν είναι φυσικά ανήμποροι να το διορθώσουν.
Γι αυτό, φίλες και φίλοι, φροντίστε να ξεκαθαρίσετε μέσα σας τι ακριβώς θέλετε από την ίδια τη ζωή.
Αν θέλετε μόνο χαρές για τώρα, μπορείτε να τις έχετε αλλά αν το «αύριο» σας είναι γεμάτο ρωγμές από τα κενά που αφήνουν πίσω τους οι ηδονές χωρίς νόημα και προοπτική, τότε μάλλον θα πρέπει να σκεφτείτε καλύτερα το μονοπάτι που θα ακολουθήσετε.