ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ και η ψυχολογία τους!

Thu Feb 2020
ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ και η ψυχολογία τους!
Όταν οι δικαιολογίες για να μην κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι πρέπει να γίνει είναι περισσότερες από τους λόγους για να το κάνουμε, τότε το τέλος δεν αργεί για εκείνον που του περισσεύουν οι δικαιολογίες για αδράνεια και όχι οι λόγοι για δράση!
Τις περισσότερες φορές οι δικαιολογίες που λέμε οι ίδιοι στον εαυτό μας έχουν διπλή "ιδιότητα".
Έχουν δύναμη επάνω μας. Τρομακτική δύναμη!
Τόση δύναμη που τις πιστεύουμε ενώ στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι απλά σκέψεις και όχι γεγονότα. Να είναι απλά, παρατραβηγμένες ερμηνείες γύρω από μια κατάσταση.
Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει πολλές από τις δικαιολογίες που λέμε, είναι ότι είναι ψέματα!
Ναι, ψέματα!
Μας συμφέρει να πιστεύουμε κάτι που είναι αναληθές ή ψευδές γιατί αν παραδεχτούμε το αντίθετο του, θα πονέσουμε. Η αλήθεια πονάει πολλές φορές.
Κι' έτσι, αφού δυσκολευόμαστε που δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση, τη "στολίζουμε" με τα δικά μας ψέματα που τα πιστεύουμε ως αληθινά, ώστε να υποφέρουμε λιγότερο...
Ξαναδιαβάστε την παραπάνω παράγραφο και προσπαθήστε να την καταλάβετε βαθιά. Γιατί η βαθύτερη κατανόηση της μπορεί να σας ανοίξει την "πόρτα" του νου ώστε να βλέπετε τα πράγματα που σας δυσκολεύουν με άλλα μάτια.
Όταν αλλάξεις τα "μάτια" με τα οποία βλέπεις μια κατάσταση, τότε μπορείς να τη διαχειριστείς, να την αντιμετωπίσεις πολύ καλύτερα και αποτελεσματικότερα.
Τότε τα προβλήματα σου παύουν να σε ταλαιπωρούν γιατί μπορείς να τα διακρίνεις και να βρεις το δρόμο να τα ξεπεράσεις.
Αρκεί να ξέρεις τι ακριβώς είναι - τις περισσότερες φορές - οι δικαιολογίες που λες στον εαυτό σου και πως να τις διαχειρίζεσαι.