H «τέχνη» του Networking για κάθε επαγγελματία

Mon Mar 2022
H «τέχνη» του Networking για κάθε επαγγελματία
Νetworking δεν σημαίνει απλή κοινωνικότητα, αλλά κοινωνικότητα με αντικειμενικό σκοπό την επιχειρηματική διασύνδεση, γνωριμία και αμοιβαία οφέλη «εκμετάλλευση».
Δεν έχει σημασία αν είστε εφοπλιστής, βιομήχανος, δικηγόρος, κτηματομεσίτης, γιατρός, ιδιωτικός υπάλληλος, ασφαλιστής ή γραμματέας.
Αυτό που σήμερα μετράει είναι οι σωστές «διασυνδέσεις» με τους σωστούς ανθρώπους, το σωστό χρόνο και για το σωστό λόγο.
Οι σωστές διασυνδέσεις απαιτούν προσπάθεια και χρόνο από την πλευρά σας. Εδώ μιλάμε για δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης (αν όχι φιλίας) με ανθρώπους που μπορούν να σας φανούν χρήσιμοι.
Το θέμα είναι πως αν θέλετε οι άλλοι άνθρωποι να σας φανούν χρήσιμοι, θα πρέπει πρώτοι εσείς να μπορείτε να τους αποδεικνύετε ότι μπορείτε κι΄εσείς με τη σειρά σας, να τους φανείτε χρήσιμοι.
Αυτό είναι κάτι που απαιτεί προσοχή από την πλευρά σας, γιατί στην Ελλάδα που ζούμε, υπάρχουν πολλοί που θα φανούν ότι μπορούν να σας βοηθήσουν αρκεί πρώτοι εσείς να κάνετε κάτι γι΄αυτούς. Κι΄έτσι, το κάνετε και μετά σας «αδειάζουν» με το χειρότερο τρόπο. Άρα, το Networking απαιτεί και τη σχετική διορατικότητα, εμπειρία και προσοχή για κάποιον που τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα.
Νetworking με ανθρώπους «κλειδιά» που διευθύνουν οργανισμούς, σωματεία, επιμελητήρια, δημοτικούς, πνευματικούς φορείς, σύλλογοι και οτιδήποτε άλλο που έχει μέλη της αγοραστικής ομάδας που σας ενδιαφέρει (target group).
Ας δούμε ποιά είναι τα χαρακτηριστικά και οι ποιότητες εκείνου που θέλει να κάνει networking, ή να διασυνδέεται με υποψήφιους πελάτες ή κέντρα επιρροής:
1. Μια σωστή συμπεριφορά. Που σημαίνει να αγαπάει πάνω απ όλα, τους ανθρώπους και να μην εκνευρίζεται από τις αδυναμίες τους.
2. Να έχει δυνατή πίστη σ΄αυτό που υπηρετεί, πρεσβεύει, πουλάει ή αντιπροσωπεύει.
3. Να έχει πάθος : Να αγαπάει αυτό που κάνει και να κάνει αυτό που αγαπάει.
4. Να μπορεί να πλησιάζει και να έρχεται κοντά στους άλλους ανθρώπους, Να διαθέτει εξωστρέφεια και κοινωνικότητα.
5. Να μπορεί να κάνει τις κατάλληλες ερωτήσεις και να ακούει αποτελεσματικά.
6. Να κατέχει την «τέχνη» του να δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για τους άλλους.
7. Να μπορεί να ξεχωρίζει εκείνον που λέει λόγια από εκείνον που μπορεί να προσφέρει έργα.
8. Να διαθέτει διακριτικότητα, τακτ και να μπορεί να κάνει σωστή χρήση της ομιλίας. (Η τέχνη αυτή συμπεριλαμβάνει την ικανότητα να ξέρει πότε, με ποιους και γιατί ανοίγει το στόμα του, ή το κρατά κλειστό).
9. Να γνωρίζει που διαφέρει από τους άλλους και ειδικά, από τους ανταγωνιστές του. Τι είναι αυτό που σας κάνει να ξεχωρίζετε από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές σας;
10. Πάντα να μπορεί να παρέχει χρησιμότητα στους άλλους : Μαθαίνετε τι απασχολεί και τι ενδιαφέρει το άλλο άτομο. Εκεί είναι που μπορεί να έχετε κάτι εσείς να δώσετε πρώτοι σαν χειρονομία καλής θέλησης, εμπιστοσύνης και καλής προδιάθεσης. (Μια ιδέα, μια σύσταση, μια αναφορά, μια πρόσβαση, κλπ).
11. Να είναι οργανωμένος. Αυτό σημαίνει να είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή και να έχετε την ανάλογη οργάνωση και υποδομή.
12. Να μπορεί να λέει «ευχαριστώ». Η ικανότητα της ευγνωμοσύνης. Να λέτε “ευχαριστώ” με λόγια, κάρτα, ή ένα τηλεφώνημα. Μην είστε αχάριστοι. Η αχαριστία είναι δείγμα ανασφάλειας, μικρότητας και απληστίας.
13. Να είστε ο εαυτός σας : Μην υποκρίνεστε κάτι που δεν είστε. Απλά, μάθετε να κάνετε “fine tuning” σ΄αυτό που ήδη είστε. Μάθετε να προσαρμόζετε την προσωπικότητά σας στην προσωπικότητα του ανθρώπου που έχετε απέναντί σας. Χρησιμοποιείστε τη λογική και το συναίσθημα σε ανάλογες ποσότητες που θα σας βγουν σε καλό.

0 σχόλια