Οι τρεις πυλώνες της ελπίδας

Sun Aug 2020
Οι τρεις πυλώνες της ελπίδας
Η δυναμική της ελπίδας για να μπορέσει να βοηθήσει τον άνθρωπο που την κατέχει, χρειάζεται να στηρίζεται σε τρεις προϋποθέσεις ή πυλώνες.
Διαφορετικά, δεν μπορεί να λειτουργήσει θεαματικά και ουσιαστικά στο να κάνει αυτόν που ελπίζει να αποδώσει συμβατά σε σχέση με όλα όσα ελπίζει να συμβούν.
Η πρώτη προϋπόθεση ή πυλώνας είναι η σωστή, η συστηματική προετοιμασία και «προπόνηση».  Αυτό σημαίνει ότι θα κάνεις όλα όσα θεωρείς ότι απαιτούνται ώστε να προετοιμάσεις το δρόμο για να φτάσεις εκεί που στοχεύεις. Αν είσαι φοιτητής θα διαβάσεις εντατικά. Αν είσαι αθλητής θα προπονηθείς εξαντλητικά. Αν είσαι πωλητής θα μάθεις κείμενα, τεχνικές και μεθόδους. Αν είσαι ηθοποιός θα μάθεις εξαιρετικά το ρόλο σου.
Η δεύτερη προϋπόθεση ή πυλώνας είναι η χάραξη της κατάλληλης στρατηγικής. Ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθήσεις ώστε όλη σου η προετοιμασία να πιάσει τόπο. Πότε θα κάνεις τι και ποιον.   Θα χρειαστείς περαιτέρω βοήθεια από τρίτους, από μηχανισμούς, από γνώσεις, από ειδικούς;  Πως θα χρησιμοποιήσεις την επίμαχη στιγμή όλα όσα έχεις προετοιμαστεί; Πως θα αξιοποιήσεις την ώρα που χρειάζεται όλα όσα έχεις μάθει; Πως θα τα υλοποιήσεις στην πράξη;
Η τρίτη προϋπόθεση ή πυλώνας είναι να έχεις εναλλακτικές στη διάθεση σου, στην περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελίσσονται έτσι όπως αρχικά τα είχες σκεφτεί και προγραμματίσει. Με άλλα λόγια, να έχεις εφεδρείες, αποθέματα ή plan b.  Όσο περισσότερες οι εναλλακτικές σου, τόσο περισσότερη η αυτοπεποίθηση σου.
Αν οι τρεις παραπάνω προϋποθέσεις /πυλώνες δεν επαρκούν ή δεν είναι αρκετά δυνατές, τότε η ελπίδα σου είναι αδύναμη.
Μια αδύναμη ελπίδα, ανακλάται στις  προσδοκίες σου για το τι θα συμβεί.
Οι προσδοκίες σου θα προκαθορίσουν τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις σου όταν δίνεις μάχη σου.
Γι αυτό, έχει σημασία να θυμάσαι πως ελπίδα χωρίς καλή προετοιμασία, συμπαγή στρατηγική και εναλλακτικές δεν είναι ελπίδα.
Είναι αυταπάτη!