Η ζωή μέσα από το θάνατο

Thu Jul 2020
Η ζωή μέσα από το θάνατο
Πόσο συγκινητικό, μεγαλοπρεπές και μυστηριακό είναι να βλέπεις τη ζωή να ανθίζει μέσα από το θάνατο.
Κάποιος είχε πει κάποτε ότι «Δεν υπάρχει απώλεια, δεν υπάρχει θάνατος, αλλά συνεχόμενοι κύκλοι ενέργειας που αλλάζουν μορφή».
Νομίζω είναι ότι πιο ευγενικό και αληθινό συνάμα έχω ακούσει σαν απάντηση στο ερώτημα τι συμβαίνει  μετά το σωματικό θάνατο.
Αφορμή που γράφω όλα αυτά είναι η υπέροχη και γενναία χειρονομία των γονέων ενός 16χρονου παιδιού που πέθανε σε κάποιο ατύχημα να δωρίσουν τα όργανα του.
Το δράμα και ο πόνος ενός γονιού που χάνει το παιδί του μου είναι δύσκολο όχι μόνο να το περιγράψω αλλά και να το φανταστώ.
Πόση ομορφιά, πόση γενναιοδωρία, πόση δύναμη ψυχής κρύβουν μέσα τους αυτοί οι άνθρωποι για να κάνουν μια τέτοια χειρονομία!
Γιατί πραγματικά επαληθεύει τη δύναμη της ζωής μέσα από τον ίδιο το θάνατο.
Τα δε λόγια της συντετριμμένης μητέρας με συγκλόνισαν που είπε «Μπορεί το παιδί μου να είχε αυτή την αποστολή στη ζωή αυτή. Να δώσει χαρά και ζωή σε άλλα παιδιά που το είχαν ανάγκη»
Το μήνυμα και το μάθημα ίσως, για όλους εμάς που χαμένοι ανάμεσα στα προβλήματα της πανδημίας, τις απειλές των γελοίων γειτόνων μας και την οικονομική μας επιβίωση είναι φωτεινό, είναι μεγάλο, είναι εκστατικό.
Το μήνυμα είναι πως η αγάπη της προσφοράς και της συμπόνιας μπορεί να ξεπεράσει και τον ίδιο το θάνατο, όταν τέτοιας μορφής χειρονομίες αναπαράγουν ζωή και χαρίζουν ελπίδα και φως στα πρόσωπα κάποιων που υποφέρουν και αγωνιούν.
Υποκλίνομαι σ’ αυτούς τους γονείς και δίνω χώρο στην καρδιά μου να μπει ένα κομμάτι της ψυχής αυτού του αγγέλου που τόσο γρήγορα έφυγε και τόσο γενναιόδωρα συνεχίζει να ζει στα σώματα εκείνων που σήμερα αναπνέουν για χάρη του.