Η μεγάλη διαφορά

Fri May 2020
Η μεγάλη διαφορά
Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι περνούν τη ζωή τους χωρίς να γνωρίζουν ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο να ζει κάποιος καλά και στο να περνάει καλά.
Και έτσι, καταλήγουν στο τέλος της ζωής του, εκεί που η φροντίδα, η οικονομική ασφάλεια, και η καλή υγεία είναι απαραίτητα, χωρίς να μπορούν να κάνουν χρήση των "αποθεμάτων" αυτών που θα έπρεπε να είχαν μεριμνήσει οι ίδιοι να τα δημιουργήσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Ζω καλά σημαίνει, ξέρω πως να χτίζω ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη ζωή μου σοφά!
Από την ημέρα που αρχίζω να συνειδητοποιώ το ποιος και τι είμαι, μέχρι την ημέρα που θα σταματήσω να ζω.
Ο άνθρωπος που ζει καλά είναι εκείνος που φροντίζει, που προνοεί, που καταφέρνει να αναβάλει μερικές από τις προσωρινές ευχαριστήσεις και ηδονές προκειμένου μακροχρόνια να επιτύχει κάτι ακόμα καλύτερο.
Ο άνθρωπος που ζει καλά σκέφτεται το μέλλον του, σκέφτεται τον προορισμό του, το φινάλε της διαδρομής του και προετοιμάζεται γι αυτό σε υλικό και ψυχολογικό επίπεδο.
Περνάω καλά σημαίνει πως ζω μεστά, ηδονικά όλα τα "εδώ και τώρα" μου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, τις ατέλειες, τις εκκρεμότητες που αφήνω τώρα για ένα "αύριο" που με περιμένει αδυσώπητο, εκτός κι αν είμαι προετοιμασμένος γι' αυτό.
Ο άνθρωπος που περνάει καλά νομίζει ότι πάντα έτσι θα είναι όλα στη ζωή του.
Ξεχνάει αυτό που είπε ο Βούδας ότι "Η ζωή φεύγει τόσο γρήγορα όσο τα αποτύπωμα από το χάραγμα που κάνεις με ένα κλαδί στην ήρεμη επιφάνεια του νερού"
Δεν μπορεί να προνοήσει και να σκεφτεί δημιουργικά στο να φτιάξει αποθέματα για εκείνες τις ημέρες που δεν θα περνάει καλά.  Δεν περνάει καν από το μυαλό του κάτι τέτοιο.
Κι' έτσι,  στη δύση της ζωής του βρίσκει τον εαυτό του απόλυτα "γυμνό" από κάθε λογής αποθέματα που αν είχε προνοήσει να τα δημιουργήσει το προηγούμενα χρόνια, η ζωή του θα ήταν τουλάχιστον λιγότερο επίπονη και οδυνηρή.
Είναι όμορφο να περνάμε καλά.
Είναι σοφό να ζούμε καλά!
Προσπάθησε να ζεις καλά και όχι μόνο να περνάς καλά.
Αν καταλάβεις τη διαφορά ανάμεσα τους, θα δεις ότι το δεύτερο είναι προσωρινό ενώ το πρώτο ανοίγει την πόρτα της αιωνιότητας σ' αυτή τη ζωή.
Εσύ διαλέγεις!