Η δύναμη του "εδώ και τώρα"

Thu Dec 2020
here and now (2)
ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ ή MINDFULNESS είναι η ικανότητα να εστιάζεσαι στο "εδώ και τώρα" και να μπορείς να παρατηρείς όλα όσα αισθάνεσαι, σκέφτεσαι και βιώνεις με τις αισθήσεις σου, ενώ παράλληλα, να μην ξεχνάς ότι όλα είναι παροδικά.
Και έτσι, μέσα από τα μάτια του παρατηρητή που βλέπει την παροδικότητα των πραγμάτων, δεν ταυτίζεσαι, δεν κάνεις το λάθος να "κολλάς" με αυτό που περνάει από μπροστά σου.
Έτσι, μπορείς καλύτερα να ξεκουράζεις το μυαλό σου, να διαχειρίζεσαι τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου και παράλληλα, να ζεις με λιγότερο άγχος, φόβο, αγωνία και αβεβαιότητα.
Η Mindfulness Based Stress Reduction Therapy (MBSRT) διαρκεί 3-4 χρόνια σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και ο σημαντικότερος των ιδρυτών της είναι ο Δρ Jon Kabat-Zinn.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα, πολλοί "λανσάρονται" ως ειδικοί στο mindfulness χωρίς την παραμικρή επιστημονική και επίσημη πιστοποίηση μιας και οι σπουδές είναι πανεπιστημιακού επιπέδου.
Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν μπορούμε να αναζητήσουμε πληροφορίες, γνώσεις και να μάθουμε περισσότερα πράγματα αναζητώντας στο διαδίκτυο ή σε μερικούς πιστοποιημένους ψυχολόγους επάνω στη συγκεκριμένη μεθοδολογία.
Καλό θα είναι να μην μπερδεύουμε τους "κομπογιαννίτες" με τους επιστήμονες και αν θέλουμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα και λύσεις σε όλα όσα μας απασχολούν να προστρέχουμε στους ειδικούς και όχι στους "γκουρού" και όλους όσους απλά δηλώνουν ότι είναι κάτι.