ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Sat May 2020
ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Είναι να νομίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν τους άλλους ανθρώπους.
 
Ένας γονέας να νομίζει ότι μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του παιδιού του.
 
Ένας σύζυγος να νομίζει ότι μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά της συζύγου του ή και το αντίστροφο.
 
Ένας συνεταίρος να νομίζει ότι μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του εταίρου του.
 
Και όλοι λησμονούν ότι οι άνθρωποι μας συμπεριφέρονται έτσι όπως εμείς τους μαθαίνουμε να μας συμπεριφέρονται και όχι έτσι όπως εμείς θέλουμε να μας συμπεριφέρονται.
 
Κάποτε σε μια θεραπευτική συνεδρία με επισκέφθηκε κάποιος κύριος και μου ζήτησε να τον βοηθήσω να κάνει την γυναίκα του να τον αγαπά περισσότερο.
 
Η απάντηση μου προς αυτόν ήταν ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το κάνει. Αυτό που εγώ μπορούσα να κάνω μαζί του ήταν να τον βοηθήσω αυτός να καταφέρει να γίνει περισσότερο αξιαγάπητος προς τους άλλους και τη σύζυγό του.
Φίλες και φίλοι, είναι μια πλάνη να νομίζουμε ότι είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τους άλλους ανθρώπους.
 
Όσο περισσότερο κάποιος το πιστεύει διατρέχει τον κίνδυνο να αποκτήσει εμμονή και στο τέλος να απογοητευθεί, να πληγωθεί και να βγει ο μεγάλος χαμένος της όλης υπόθεσης.
 
Για μένα, η καλύτερη, η σοφότερη και η πλέον αποτελεσματικότερη προοπτική που έχει εκείνος που επιδιώκει να αλλάξουν οι άλλοι, είναι να αλλάξει πρώτος αυτός.
 
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους ή τη συμπεριφορά τους.
 
Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι η δική μας στάση και συμπεριφορά απέναντί τους.
 
Όταν εμείς αλλάξουμε, οι άλλοι έχουν την επιλογή είτε να αλλάξουν κι αυτοί απέναντί μας ή να απομακρυνθούν από κοντά μας!
 
Το πρόβλημα είναι όταν δεν θέλουμε να απομακρυνθούν οι άλλοι από κοντά μας και ταυτόχρονα θέλουμε να αλλάξουν αυτοί.
 
Κι επειδή αυτό δεν γίνεται, δυστυχούμε, θυμώνουμε, καταπνίγουμε τα «θέλω», τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας και μετατρέπεται η ζωή μας σε έναν ασταμάτητο αγώνα κυριαρχίας που δεν οδηγεί πουθενά.
 
Και αυτό γιατί από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να αλλάξει, θα πρέπει να ξέρει πως οι αλλαγές επάνω του θα γίνουν είτε αποδεκτές ή απαράδεκτες από τους άλλους.