Η ευκαιρία της σιωπής

Sat Mar 2020
Η ευκαιρία της σιωπής
Παρά τη δυσκολία των ημερών που ζούμε, μια ευκαιρία έχει ξεπροβάλει για πολλούς από εμάς.
 
Επειδή πρέπει και χρειάζεται να μείνουμε στα σπίτια μας για κάποιο χρονικό διάστημα, μας δίνεται η ευκαιρία να μπορέσουμε να αφουγκραστούμε επιτέλους, τον εαυτό μας.
 
Να γνωριστούμε καλύτερα μαζί του. Να κάνουμε παρέα μ’ αυτόν.
 
Αν θυμάμαι καλά,  ο Όσο κάποτε είπε ότι «Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τη μοναξιά γιατί έτσι θα έρθουν πιο κοντά με τον εαυτό τους και επειδή τον θεωρούν έναν άγνωστο, τον φοβούνται».
 
Η σιωπή, η απομόνωση τρομάζουν πολλούς ανθρώπους.  Έχουν συνηθίσει και τους εξιτάρει ο θόρυβος, η βουή, η οχλαγωγία. Οτιδήποτε άλλο εκτός από τη σιωπή.
 
Γιατί στη σιωπή θα μπορέσεις να ακούσεις - αν το θέλεις κι εσύ - εκείνη τη φωνούλα του μικρού παιδιού που κατοικοεδρεύει μέσα σου και πασχίζει να επικοινωνήσει μαζί σου εδώ και πολλά χρόνια.
 
Γιατί στη σιωπή - αν είσαι πρόθυμος - θα ανακαλύψεις όλες εκείνες τις απαντήσεις στα μυστικά που με αγωνία αναζητούσες έξω από σένα.
 
Η σιωπή είναι γέφυρα ανάμεσα στην αλήθεια και την πραγματικότητα. Συνήθως, ο θόρυβος που επικρατεί έξω από εμάς παραμορφώνει την αλήθεια που κρύβεται μέσα μας.
 
Αυτή η αλήθεια μπορεί να αποκαλυφθεί μόνο στην σιωπή.
 
Όταν η πραγματικότητα σου είναι γεμάτη θορύβους, καμιά αλήθεια δεν μπορεί να αποκαλυφθεί.
 
Όταν έρθεις πιο κοντά με τον εαυτό σου θα αντιληφθείς πόσο όμορφος, δυνατός και πλήρης είσαι!
Η σιωπή καταλαγιάζει το θόρυβο που βρίσκεται μέσα σου. Κι αυτός είναι ο πιο δυνατός από τους θορύβους. Όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος που βρίσκεται μέσα σου, τότε η πραγματικότητα σου θα γαληνέψει και η αλήθεια σου θα αποκαλυφθεί.
 
Οι σοφοί, οι εμπνευσμένοι, οι δημιουργικοί άνθρωποι αυτό το ονομάζουν διαλογισμό (διδάσκεται και στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου).
 
Εγώ το ονομάζω η ευκαιρία της απομόνωσης που δεν πρέπει να φοβόμαστε!