Τα θετικά συναισθήματα έχουν δύναμη!

Fri Oct 2021
Τα θετικά συναισθήματα έχουν δύναμη!
Σε ένα από τα τρία καινούργια μου βιβλία που θα κυκλοφορήσουν εντός των ημερών, με τίτλο "Μαθήματα Ευτυχίας για τη Ζωή και τους Ανθρώπους", αναπτύσσω τη δύναμη που έχουν τα καθημερινά θετικά συναισθήματα που χρειάζεται όλοι μας να βιώνουμε τέτοια εποχή.
Όσο πιο δύσκολα, αντίξοα, απέλπιδα και να είναι τα πράγματα, τόσο περισσότερο εμείς οι ίδιοι πρέπει να αναζητούμε και να βρίσκουμε τρόπους και τις ευκαιρίες για να νιώθουμε θετικά.
Μέσα από μικρές ή μεγάλες εμπειρίες.
Δεν χρειάζεται να κερδίσουμε το λαχείο για να νιώσουμε ευτυχία.
Κάποιες φορές, μια ήσυχη βόλτα μπορεί να μας χαρίσει αυτό το συναίσθημα. Κάποιες άλλες, η αγκαλιά ενός φίλου ή το άκουσμα μιας μουσικής που μας ταξιδεύει.
Η ευτυχία είναι ένα "μωσαϊκό" μικρών και μεγάλων εμπειριών που μπορούμε να φέρουμε στη ζωή μας.
Και τότε, όλα μπορεί να αλλάξουν.
Κάντε αν θέλετε λίγο υπομονή και θα πούμε πολλά περισσότερα όταν βγει το βιβλίο, που έχω τη χαρά και την τιμή να το προλογίζει ο καλός μου φίλος και δάσκαλος μου ψυχολόγος Panagiotis Apotsos
Η δύναμη των θετικών συναισθημάτων βρίσκεται σε τρία επίπεδα:
Πνευματικά : Τα θετικά συναισθήματα σας βοηθούν να μαθαίνετε γρηγορότερα, να σκέφτεστε πιο δημιουργικά και να ανταπεξέρχεστε σε δύσκολες καταστάσεις.
Ψυχολογικά : Τα θετικά συναισθήματα σας βοηθούν να υπερβείτε στρεσογόνες καταστάσεις πιο γρήγορα.
Σωματικά : Τα θετικά συναισθήματα βελτιώνουν τη σωματική υγεία αφενός, αυξάνουν τη σωματική δύναμη και την καρδιαγγειακή υγεία και αφ' ετέρου, βελτιώνουν τη συντονισμένη λειτουργία του οργανισμού, τον ύπνο και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Κοινωνικά : Οι καλές σχέσεις είναι καθοριστικές ως προς την επιτυχία. Τα θετικά συναισθήματα ενδυναμώνουν τις υπάρχουσες σχέσεις, π.χ. το γέλιο - γενικότερα η έκφραση θετικού συναισθήματος - κάνει τους ανθρώπους πιο ανοιχτούς και πρόθυμους για συνεργασία.
Οι έρευνες δείχνουν ότι αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη - σε αντίθεση με τα θετικά συναισθήματα - μας κάνουν πιο εγωκεντρικούς.
Απεναντίας, τα θετικά συναισθήματα αυξάνουν την τάση μας να συνδεόμαστε με τους άλλους με τρόπους πιο παραγωγικούς.