ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ LIFE COACH

Fri Feb 2019
ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ LIFE COACH
Θυμάμαι ίσως μπορεί και να είμαι από τους πρώτους στην Ελλάδα, αρχές της δεκαετίας του 2000 που άρχισα να μιλούσα για το τι είναι το Life Coaching.  Από τότε, πολλά έχουν αλλάξει με καταιγιστικούς ρυθμούς, όπως πάντα άλλωστε στη χώρα μας, όταν κάτι καινούργιο εμφανίζεται.
Κι έτσι, μιας και στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια, βρίσκεται σε άνθηση η «βιομηχανία» παραγωγής Life Coaches, δηλαδή «προπονητών» ζωής, έχω σχηματίσει τη δική μου άποψη σχετικά με το είδος, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από κάθε λογής ειδικό και «γκουρού».
Γι’ αυτό, καλό είναι προτού εμπιστευθείτε τη ζωή σας σε κάποιον από τους πολλούς, να έχετε πάρει επαρκείς απαντήσεις σε τρία πολύ σημαντικά ερωτήματα:
  1. Έχει εμπειρία ζωής ο άνθρωπος αυτός; Έχει ζήσει πράγματα και καταστάσεις που να του έχουν δώσει ωριμότητα, σοφία, βιώματα τέτοια που οι συμβουλές και οι προτροπές που θα μου προσφέρει θα με βοηθήσουν να πάρω απαντήσεις στα ερωτήματα μου και λύσεις στους προβληματισμούς μου;
  2. Έχει πιστοποιημένες γνώσεις στην επιστήμη της ψυχολογίας; Γιατί, όσο και να μην αρέσει σε κάποιους, Life Coaching και ψυχολογία πηγαίνουν χέρι-χέρι.   Δεν μπορείς να λέγεσαι σύμβουλος, «προπονητής ζωής» αν είσαι αδαής από την επιστήμη της ψυχολογίας.  Γι’ αυτό, να βεβαιώνεστε πριν επιλέξετε κάποιον αν :  Ξέρει πως λειτουργεί το μυαλό του ανθρώπου;   Έχει κατανοήσει σε βάθος βασικές επιστημονικές αρχές ψυχολογίας που διέπουν την ανθρώπινη ψυχή;   Ξέρει πώς να εφαρμόζει πρακτικά έννοιες όπως η ενσυναίσθηση, η άνευ όρων αποδοχή, η θεραπευτική «συμμαχία» στη σχέση; Ξέρει να περιορίζει ή/και να προσαρμόζει το «διορθωτικό αντανακλαστικό» που μπορεί να είναι έντονο μέσα του; Και τόσες άλλες σημαντικές δυναμικές που αναπτύσσονται ανάμεσα σε σύμβουλο και συμβουλευόμενo.
  3. Έχει επιτυχίες στο ενεργητικό του/της με πελάτες που επέτυχαν τους στόχους για τους οποίους αναζήτησαν τη βοήθεια του; Έχει επιτυχημένες συνεργασίες με οργανισμούς, επιχειρήσεις, εταιρίες τα στελέχη των οποίων ωφελήθηκαν από τις συμβουλές και τις υπηρεσίες που παρείχε;
Αυτές είναι μερικές από τις σημαντικότερες ερωτήσεις που καλό είναι να έχετε απαντήσει ικανοποιητικά στον εαυτό σας, προτού αποφασίσετε να επενδύσετε χρόνο, χρήμα και προσπάθεια στη συνεργασία σας με έναν από τους πολλούς «ειδικούς» που κυκλοφορούν ανάμεσα μας και αποζητούν την εμπιστοσύνη σας.