Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ

Thu Dec 2018
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ
Η δύναμη της άγνοιας είναι ισοδύναμη με την ηλιθιότητα.
Ειδικά όταν η άγνοια διακατέχεται από …άγνοια.
Δηλαδή όταν αυτός που δεν ξέρει, δεν ξέρει ότι δεν ξέρει!
Ακόμα χειρότερα, όταν νομίζει ότι ξέρει!
Δυστυχώς, αυτή είναι μια θλιβερή και επικίνδυνη αλήθεια που ισχύει για πολλά ανώτερα ή και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων σε ηγετικές θέσεις.
Νομίζουν ότι ξέρουν, ενώ ουσιαστικά δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν!
Υπάρχει όμως, κάτι ακόμα χειρότερο από αυτό!
Να αγνοείς περιφρονητικά τις ευκαιρίες που σου προσφέρονται για να μάθεις!
Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ανοίγουν οι …πύλες της ανικανότητας και της αναποτελεσματικότητας.
Ένα πράγμα έχω να πω.
Η χειρότερη μορφή άγνοιας είναι όταν δεν ξέρεις ότι δεν ξέρεις, ενώ νομίζεις ότι ξέρεις!
Και επειδή νομίζεις ότι ξέρεις, δεν θέλεις να ακούσεις!!
Αυτός που δεν θέλει να μάθει και να ακούσει, είναι άξιος της μοίρας του.
Ειδικά, σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης, της παρακμής και της ασυδοσίας.
Σήμερα η χώρα μας, οι επιχειρήσεις μας χρειάζονται ανθρώπους ανοιχτόμυαλους, γενναίους, πρόθυμους να σκεφτούν και λειτουργήσουν out of the box και όχι ανίκανους, φοβισμένους, καρφωμένους στην ασφάλεια του μισθού τους που μόνο μέσα από συνωμοσίες, παράδοξες συμμαχίες και αμοιβαία ανικανότητα προφυλάσσουν τους εαυτούς τους.
Πάντα, πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω το εξής: «Αν είναι να με απορρίψεις, απόρριψε με από γνώση και όχι από άγνοια»  που σημαίνει «Άκουσε με, επικοινώνησε μαζί μου, πείσε με ότι έχεις καταλάβει και μετά θα ακούσω τη δική σου άποψη και απόφαση για όσα σου παρουσίασα».
Σε μια πρόσφατη μελέτη του Harvard Business Publishing, με τίτλο «Κριτικές Δεξιότητες για ένα περίπλοκο κόσμο», μεταξύ άλλων αναφέρονται οι εξής δεξιότητες που απαιτείται να έχουν οι σύγχρονοι ηγέτες : Προσαρμοστικότητα, Να μπορούν να διαχειρίζονται την πολυπλοκότητα, να είναι καινοτόμοι και να είναι μαθησιακά ευκίνητοι.
Όλα τα παραπάνω διακρίνουν τον άνθρωπο που ακούει, δεν είναι ξερόλας μέσα στην άγνοια του και δεν είναι ο ίδιος θύμα της ανόητης υπεροψίας που του παρέχει μια θέση που κατέχει χωρίς να ανταποκρίνονται τα προσόντα του στις απαιτήσεις της.
Διαφορετικά, κάνουμε ομόκεντρους κύκλους, βαλτωμένοι στην ανικανότητα όλων εκείνων που αλληλο-χειροκροτούνται και αλληλο-θαυμάζουν τις κενότητες τους στις φιέστες που διοργανώνουν στο κατάστρωμα ενός βυθιζόμενου Τιτανικού.
Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!